A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A világon egyedülálló központ épül Debrecenben

A magyar fejlesztéspolitikát a hazai tudásra kell alapozni – jelentette ki Németh Lászlóné az alapkőletételen.

LM
2014. 04. 29. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar fejlesztéspolitikát a hazai tudásra kell alapozni – jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné hozzátette: a mintegy 5 milliárd forintba kerülő, Európában is egyedülálló zöldmezős beruházás 3,4 milliárd forint támogatást kapott a gazdaságfejlesztési operatív program keretében.

A Pharma-Flight központban gyógyszert fejlesztenek és a repüléssel kapcsolatos orvosi, klinikai kutatásokat végeznek majd. A magyar szakemberek tudásbázisaként működő központban hiánypótló feladatokat látnak majd el, azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszerek, táplálék-kiegészítők szükségesek a pilóták egészségi állapotának megőrzéséhez.

A miniszter a hazai innovációt szolgáló fejlesztésnek nevezte a debreceni beruházást, amely három olyan különleges területet kapcsol össze, amire nemhogy hazánkban, de máshol sem volt példa. A szolgáltató központ elkészültével „magas szintű szellemi értékek összpontosulnak ezen a helyen”, ami várhatóan további cégek betelepülését is segíti a debreceni repülőtér térségébe – mondta Németh Lászlóné.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere meggyőződésének adott hangot, hogy a Debreceni Egyetem tudásbázisára és a helyi repülőtér tapasztalataira építő szolgáltató központ megtalálja majd azt a rést, amely tovább erősíti Debrecen és Magyarország versenyképességét. A polgármester innovatív városnak nevezte Debrecent, „ahol az ilyen programok teljesülhetnek”, s megerősítette: Debrecen gazdaságpolitikája továbbra is támogatja a magas hozzáadott értéket képviselő iparágak és szolgáltatások betelepülését, fejlesztését.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az összefogást jelölte meg a siker feltételének. A rektor szerint a pilótaoktatásnak a speciális egészségügyi kutatásokkal és gyógyszerfejlesztéssel való ilyen összekapcsolása, mint ami Debrecenben megvalósul, még nem volt a világon.

Czirják György, a Pharma-flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Kft. ügyvezető igazgatója a projekt céljának egy olyan intézmény létrehozását nevezte, amely a hazai hozzáadott érték nyomán képes lesz ellátni a légi közlekedés biztonságának növelése érdekében szükséges képzéseket, illetve – akár saját fejlesztéseken alapuló gyógyszerkészítményekkel – szélesíteni a repülőorvosi kutatásokat.

A debreceni repülőtér közelében egy éven belül elkészülő, 5200 négyzetméteres ötven szakképzett dolgozó talál munkát, a kutatásban pedig akkreditált klasztercégek is részt vesznek – tette hozzá az igazgató kiemelve, hogy a jelenleg elérhető legmodernebb repülőgép szimulátorokkal biztosítják a versenyképes, magas színvonalú képzést és kutatási lehetőségeket a pilótaképzés területén, de kialakítanak repülőorvosi terhelési laborokat és vizsgálókat is.

Czirják György szerint egyik legismertebb partnerük az amerikai Sikorsky A.C., amellyel európai képzési központjának a Pharma-Flight projektben való kialakításáról tárgyalnak, de több légitársaság is nyilatkozatban jelezte részvételi szándékát. Ezen kívül a repülő-egészségügyi kutatásokkal összefüggő klinikai kutatóközpontot, valamint innovatív és generikus gyógyszerek, élelmiszerek étrend-kiegészítők kisszériás gyártására alkalmas központot is kialakítanak a projekt keretében – mutatott rá Czirják György.

Ismert, az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye jöhet létre, ha a Debreceni Egyetembe integrálódik a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola; az egyesülést mindkét intézmény szenátusa nagy többséggel megszavazta, de a végső szót a fenntartó, az emberi erőforrások minisztere mondja ki – közölte Szilvássy Zoltán, a DE rektora március végén. Ekkor jelentették be azt is, hogy négy év alatt összesen 800 millió forinthoz jut kutatásra a Debreceni Egyetem (DE) a Nemzeti agykutatási program keretében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.