Zárolták az MSZP számláit?

Úgy látszik, a választási kudarcot követő belharcok mellett az adóssággal is meg kell küzdenie az MSZP-nek.

2014. 04. 22. 3:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk szerint a szocialisták elnökének mintegy kétmilliárd forintos adósság törlesztését kell megoldania. (A lap főszerkesztője az a Gál J. Zoltán, aki korábban a Medgyessy-kormány szóvivője, a Gyurcsány-kormány államtitkára volt, az Országgyűlésben pedig MSZP-s képviselőként dolgozott.) A Magyar Nemzet kereste az MSZP-t a hír kapcsán, a párt sajtófőnöke ugyanakkor csak mára ígért tájékoztatást.

Eközben a csúfos választási vereség után a belső konfliktusok tovább feszítik a pártot, ráadásul újabb front is nyílt a közelgő európai parlamenti (EP) választások kapcsán. Mesterházy Attila pártelnök ugyanis úgy látja, leendő EP-képviselőiknek sokkal többet kellene kooperálni akár a jobboldali képviselőkkel is.

– Azt fogom javasolni a mieinknek, hogy ott kint szorítsuk egy picit háttérbe a pártpolitikát, és sokkal inkább arra koncentráljunk, hogy európai szinten az össznemzeti érdeket hogyan lehet képviselni – fogalmazott. Az EP-listájukat vezető Szanyi Tibor azonban nem osztja ezt a véleményt, a céljuknak ő épp az európai jobboldal legyőzését nevezte. – A választási kampány során szó nincs semmiféle jobboldali vagy baloldali összeborulásról, de tartok tőle, hogy később se lesz – szögezte le Szanyi.

Nem csitulnak a pártvezetést kritizáló hangok sem. Komáromi István, az egyik pécsi alapszervezet volt titkára – akinek négy éve felfüggesztették MSZP-tagságát, de most visszahívták – arról beszélt a Hír TV-nek, hogy „Gyurcsány Ferenc miatt vesztett a baloldal 2010-ben és 2014-ben is, ezért volt hiba összefogni vele”. Szerinte az emberekkel beszélni kellett volna, nem csak elrohanni, és nem csak az aláírásokat gyűjtögetni, ez ugyanis – mint mondta – óriási taktikai hiba volt. – Négy éve Mesterházy Attila az MSZP elnöke, véleményem szerint az is nagy hiba volt, hogy vesztesként nem gratulált a győztesnek – fűzte hozzá a baranyai politikus.

Hiller István – aki sajtóértesülések szerint esélyes a parlament alelnöki tisztségére – viszont már óvatosabban fogalmazott a Népszavának adott interjújában. A szocialista politikus arról beszélt, hogy a magyar baloldal nem értette és nem dolgozta fel jól azokat a változásokat, amelyeket az elmúlt fél évtizedben a társadalom sokkszerűen megélt. Szerinte bár a súlyos kudarcot lehet a külső körülményekkel, például az új választási rendszerrel magyarázni, „aki azonban itt megáll, az védekezik, és nem akarja igazából a baloldal újjáépítését”. A szocialista politikus úgy vélte, egy baloldali pártnak értenie kell azt a baloldali gondolatot, hogy a leginkább elesetteken kell segíteni, és nem csak úgy általában. – Annak az embernek, akinek nem jut tűzifára, hiába beszélünk az emberi jogokról, de vele is meg kell értetnünk magunkat – jelentette ki a politikus.

– A baloldal semmiféle stratégiát nem alkotott a 2010-es vereség óta. A baloldal beszorult Budapestre, képtelen volt megszólítani a vidéki társadalmat, mert elvesztette vele a kapcsolatait – ezt már Várnai László, Kiskunhalas négy éve visszavonult MSZP-s polgármestere nyilatkozta a Népszabadságnak. Várnai szerint a környezetében a szegényeket nem érdekli, ki nyeri a földet, nekik csak az számít, hogy legyen munka.

Az Együtt–PM-hez tartozó Scheiring Gábor pedig a blogjában arról írt, a baloldalon egyesek mindenkit okolnak, csak a saját felelősségüket nem látják. „Kormányváltó partnereink némelyike mintha mást nem akarna mondani, mint: az emberek szégyelljék magukat, nem fogták fel, miről döntenek, az értelmiség szégyellje magát, meg mindenki, aki erre jár” – írta. Szerinte ha sokadjára hirdetnek a baloldal teljesítménye felett lesújtó ítéletet, akkor abból előbb-utóbb célszerű tanulni. – 2014. április 6. után nevetségesen kevés lesz, az „Orbán a hibás”, „fogjunk össze, hogy ne a Jobbik legyen a második” – írta Scheiring. Szerinte a megújulás a szavazók számára hiteles politikusokkal kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.