időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Zárolták az MSZP számláit?

2014.04.22. 03:37

Úgy látszik, a választási kudarcot követő belharcok mellett az adóssággal is meg kell küzdenie az MSZP-nek.

A cikk szerint a szocialisták elnökének mintegy kétmilliárd forintos adósság törlesztését kell megoldania. (A lap főszerkesztője az a Gál J. Zoltán, aki korábban a Medgyessy-kormány szóvivője, a Gyurcsány-kormány államtitkára volt, az Országgyűlésben pedig MSZP-s képviselőként dolgozott.) A Magyar Nemzet kereste az MSZP-t a hír kapcsán, a párt sajtófőnöke ugyanakkor csak mára ígért tájékoztatást.

Eközben a csúfos választási vereség után a belső konfliktusok tovább feszítik a pártot, ráadásul újabb front is nyílt a közelgő európai parlamenti (EP) választások kapcsán. Mesterházy Attila pártelnök ugyanis úgy látja, leendő EP-képviselőiknek sokkal többet kellene kooperálni akár a jobboldali képviselőkkel is.

– Azt fogom javasolni a mieinknek, hogy ott kint szorítsuk egy picit háttérbe a pártpolitikát, és sokkal inkább arra koncentráljunk, hogy európai szinten az össznemzeti érdeket hogyan lehet képviselni – fogalmazott. Az EP-listájukat vezető Szanyi Tibor azonban nem osztja ezt a véleményt, a céljuknak ő épp az európai jobboldal legyőzését nevezte. – A választási kampány során szó nincs semmiféle jobboldali vagy baloldali összeborulásról, de tartok tőle, hogy később se lesz – szögezte le Szanyi.

Nem csitulnak a pártvezetést kritizáló hangok sem. Komáromi István, az egyik pécsi alapszervezet volt titkára – akinek négy éve felfüggesztették MSZP-tagságát, de most visszahívták – arról beszélt a Hír TV-nek, hogy „Gyurcsány Ferenc miatt vesztett a baloldal 2010-ben és 2014-ben is, ezért volt hiba összefogni vele”. Szerinte az emberekkel beszélni kellett volna, nem csak elrohanni, és nem csak az aláírásokat gyűjtögetni, ez ugyanis – mint mondta – óriási taktikai hiba volt. – Négy éve Mesterházy Attila az MSZP elnöke, véleményem szerint az is nagy hiba volt, hogy vesztesként nem gratulált a győztesnek – fűzte hozzá a baranyai politikus.

Hiller István – aki sajtóértesülések szerint esélyes a parlament alelnöki tisztségére – viszont már óvatosabban fogalmazott a Népszavának adott interjújában. A szocialista politikus arról beszélt, hogy a magyar baloldal nem értette és nem dolgozta fel jól azokat a változásokat, amelyeket az elmúlt fél évtizedben a társadalom sokkszerűen megélt. Szerinte bár a súlyos kudarcot lehet a külső körülményekkel, például az új választási rendszerrel magyarázni, „aki azonban itt megáll, az védekezik, és nem akarja igazából a baloldal újjáépítését”. A szocialista politikus úgy vélte, egy baloldali pártnak értenie kell azt a baloldali gondolatot, hogy a leginkább elesetteken kell segíteni, és nem csak úgy általában. – Annak az embernek, akinek nem jut tűzifára, hiába beszélünk az emberi jogokról, de vele is meg kell értetnünk magunkat – jelentette ki a politikus.

– A baloldal semmiféle stratégiát nem alkotott a 2010-es vereség óta. A baloldal beszorult Budapestre, képtelen volt megszólítani a vidéki társadalmat, mert elvesztette vele a kapcsolatait – ezt már Várnai László, Kiskunhalas négy éve visszavonult MSZP-s polgármestere nyilatkozta a Népszabadságnak. Várnai szerint a környezetében a szegényeket nem érdekli, ki nyeri a földet, nekik csak az számít, hogy legyen munka.

Az Együtt–PM-hez tartozó Scheiring Gábor pedig a blogjában arról írt, a baloldalon egyesek mindenkit okolnak, csak a saját felelősségüket nem látják. „Kormányváltó partnereink némelyike mintha mást nem akarna mondani, mint: az emberek szégyelljék magukat, nem fogták fel, miről döntenek, az értelmiség szégyellje magát, meg mindenki, aki erre jár” – írta. Szerinte ha sokadjára hirdetnek a baloldal teljesítménye felett lesújtó ítéletet, akkor abból előbb-utóbb célszerű tanulni. – 2014. április 6. után nevetségesen kevés lesz, az „Orbán a hibás”, „fogjunk össze, hogy ne a Jobbik legyen a második” – írta Scheiring. Szerinte a megújulás a szavazók számára hiteles politikusokkal kezdődik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.