A norvég pénz tartja életben a „civileket”

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa is megszólalt a norvég pénzek elosztása ügyében.

2014. 07. 25. 3:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János viszont hangsúlyozta, a kormánynak kötelessége a közpénzek felhasználásának ellenőrzése, márpedig szerinte az egyik érintett, az Ökotárs Alapítvány tevékenysége az elmúlt időszakban aggodalomra adott okot. Az Ökotárs tegnapi közleményében azt állította: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az ellenőrzés címén visszaél a hatáskörével, és a célja olyan információk begyűjtése, amelyek lehetővé teszik a civil alap lejáratását, a civil szervezetek, aktivisták megfélemlítését és a szabadon szerveződő civil hálózatok feltérképezését, „listázását”. Lapunk tegnap számolt be arról, a Kehi-vizsgálatot akadályozza, hogy néhány szervezet – így az Ökotárs is – nem adott át minden kért dokumentumot. Az Ökotárs azzal védekezik, ők nem adatkezelők. Eközben lapunk kiderítette, elenyésző a társadalmi beágyazottságuk azoknak a balliberális kötődésű „civil” szervezeteknek, amelyek az NCTA révén több száz millió forinthoz jutottak az előző időszakban.

Miközben ezek a szervezetek politikai semlegességüket, „civilségüket” hangsúlyozzák, a birtokunkba került adatok szerint éves bevételeikhez képest elenyésző összeget kaptak támogatóiktól egyszázalékos adófelajánlásként, tehát szinte semmilyen kapcsolatuk sincs a társadalommal. Ha nem kapnának külföldről, jellemzően Soros György érdekeltségeitől vagy az NCTA-ból milliókat, alighanem képtelenek lennének fennmaradni. Bár a valódi civil szervezetek is indulnak pályázatokon, bevételeiknek jóval nagyobb részét teszik ki az adófelajánlások. Információink szerint a Norvég Alapból 36 millió forinthoz jutó Krétakör Alapítvány bevételeinek csak 0,1 százalékát tette ki 2010 és 2012 között az egyszázalékos felajánlás, és 2010-ben is csak négy ember támogatta őket ily módon. (Ismeretes, a Gulyás Márton vezette szervezet norvég pénzből tüntetett Lázár János ellen.)

A norvégoktól szintén 36 millió forinthoz jutó Demokratikus Ifjúságért Alapítvány bevételeinek 0,3–0,8 százalékát tették ki ezek a tételek a korábbi években. Az NCTA-ból 33 millióhoz jutó Transparency Internationalnél és a 36 millióval megtámogatott K-Monitor Közhasznú Egyesületnél ugyanez az arány egy-két százalék között mozgott 2010 és 2012 között. A kormányt talán legvehemensebben támadó Társaság a Szabadságjogokért bevételeinek 2,3–3,3 százalékát jelentették az adófelajánlások, míg a Patriarchátust Ellenzők Társaságánál ez az arány nem érte el az egy százalékot. Viszont a Labrisz Leszbikus Egyesület 2012-ben 8,5 százalékos eredményt ért el, így ezen a téren kiemelkedik a többi norvég-finanszírozott közül. A Liberális Fiatalok Egyesületének – amelyről szerdán megírtuk, cigire, sörre és hamburgerre költötte a norvég támogatás egy részét – 2009-ben mindössze négy ember ajánlotta fel adója egy százalékát.

Eközben az Átlátszó.hu reagált a lapunk keddi számában megjelentekre, s tagadta, hogy ne tette volna közzé a Norvég Alapból támogatott projektjének nyilvános adatait. Ehhez képest tegnap lapzártánkig sem tették fel honlapjukra a projektben részt vevők bérköltségének elszámolását, s a teljesítéseket igazoló dokumentumokat, pedig a támogatási szerződés szerint ezt július elsejéig meg kellett volna tenniük. Emiatt továbbra sem tudni, mire költötték el az NCTA-tól kapott pénzt. Ismert, az Asimov Alapítvány csaknem 32 millió forintnyi norvég pénzhez jutott az Átlátszó.hu internetes portál „közpénzügyi módszertanának továbbfejlesztésére és továbbadására.” A jelek szerint az Asimov Alapítványt csak strómanként használták, hogy a pályázati szabályokat megkerülve hozzáférjenek a norvég pénzekhez.

A teljes cikket a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.