Simon megtérítette a kárt

Az MSZP volt elnökhelyettese az átutalással elismerte: övé a rejtegetett vagyon.

2014. 11. 19. 5:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmillió forintot meghaladó adóhátralékot fizetett be a közelmúltban az államnak Simon Gábor, az MSZP bűncselekményekkel gyanúsított volt elnökhelyettese – értesült a Magyar Nemzet. Az egykori szocialista politikus jogi képviselője, Nagy István lapunk megkeresésére az adóhátralék befizetésének a tényét nem cáfolta, azonban a pontos összeget nem kívánta elárulni. Mindössze annyit mondott: Simon Gábort pénteken ismét kihallgatja a nyomozó hatóság, az adóhátralék kérdésére majd ezután érdemes visszatérni.

A volt honatya sajtóinformációk szerint márciusban az ügyészségen arról vallott, hogy a külföldön rejtegetett százmilliók csak vagyonkezelés céljából kerültek a birtokába. A közterhek kiegyenlítésével azonban Simon gyakorlatilag elismerte, hogy az eltitkolt vagyon az övé. Arról egyelőre nincsenek információink, hogy az egykori MSZP-s vezető honnan teremtette elő a tranzakcióhoz szükséges pénzt. Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség február óta különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja Simon Gábort.

A gyanú szerint a volt MSZP-s politikus a költségvetési csalással mintegy százmillió forintos vagyoni hátrányt okozott. Mint arról februárban lapunk beszámolt, Simon Gábor évek óta mintegy 240 millió forintnyi devizát őriz egy osztrák pénzintézetnél anélkül, hogy arról vagyonnyilatkozataiban számot adott volna. Márciusban az Index írta meg, hogy az MSZP-s politikusnak Magyarországon is volt jelentős, a vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett pénze. A portál szerint a Sólyom légitársaság környékén felbukkant és az Interpol által egy panamai csalás miatt körözött Welsz Tamás (ő később öngyilkos lett) segédkezhetett Simonnak az eltitkolt milliók elrejtésében és a „diszkrét” bankszámlanyitáshoz szükséges okmányok beszerzésében.

Mint kiderült, a Welsz házában tartott házkutatáskor a nyomozók megtalálták Simon Gábor külön széfjét, benne egy Gabriel D. névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevéllel, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak. Olyan papírok is előkerültek, amelyeket a 240 milliós osztrák számla fedősztorijának alátámasztásához készítettek.

Az MNO közlése szerint Gabriel D. a Gabriel Derdák rövidítése, vagyis Simon az édesanyja, Derdák Erzsébet vezetéknevét használta. Ezután a Hír Televízió számolt be arról, hogy Simon 75 millió forintnak megfelelő devizát helyezett el bissau-guineai útlevele segítségével február elején a fővárosi Magnet Bankban. A Blikk szintén márciusban hírül adta: Simon Gábor Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevelébe lakcímként az ottani elnöki palota került. Majd a Népszabadság közölt cikket arról, hogy Welsz Tamás legalább ötszáz magyarnak szerzett okmányokat különböző csalásokhoz, ügyeskedéshez.

Miután a botrány februárban kirobbant, Simon próbálta menteni a menthetőt, és ingatlanjait elajándékozta feleségének. Előbb a XVIII. kerületi Attila utcában lévő családi házát és a XII. kerületi Ágnes utcában lévő 120 négyzetméteres luxusingatlanját, majd márciusban balatonszemesi nyaralóját is Horváth Tünde Márta nevére íratta, miközben Simon holtig tartó haszonélvezeti jogot kapott rájuk.

A Központi Nyomozó Főügyészség májusban módosította a gyanúsítást Simonnal szemben, és a kárösszeget százmillió forintra emelte. Ugyanis egy másik osztrák bankszámlán is találtak eurót, továbbá az általa vásárolt üdülőingatlanért és lakóingatlanért kifizetett összeg is olyan ismeretlen forrásból keletkezett, amelyeket adóbevallásaiban nem tüntetett fel, s amelyek után adót sem fizetett. Emellett az ügyészség a háromrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségét ötre emelte, mivel Simon a hamis útleveles bankszámlanyitáshoz szükséges iratokat is maga írta alá Gabriel D. néven.

A büntetőeljárásnak Simon Gábor mellett egy másik gyanúsítottja is van. A nyomozást néhány nappal ezelőtt meghosszabbították jövő márciusig. Simon idén márciustól két hónapig előzetes letartóztatásban volt, jelenleg házi őrizetben van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.