Áder: Összefogás kell a károk helyreállításához

A köztársasági elnök a pilisi Kakashegyen tekintette meg a jegesedés sújtotta erdőt.

VZ
2014. 12. 08. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő, aki a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársainak társaságában tájékozódott a helyszínen az ónos eső, majd a jegesedés okozta károkról, drámainak nevezte a szilánkosra tört, kifordult fák látványát. „Mint a sírkeresztek, mutatják, hogy 30-40 év munkája ment tönkre” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Szólt arról is, hogy hozzávetőleg 50 ezer hektár állami erdőt – az összes állami erdő 5 százalékát – kell valamilyen módon rendbe tenni, és „ez csak összefogással, komoly állami segítséggel történhet meg”. Áder János azt mondta: szeretné mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy „elkél a segítség, szükség lesz kormányzati segítségre és civil összefogásra is”.

Az államfő elismerését fejezte ki a szakszerű és gyors munkáért az azonnali kárelhárításban. Hozzátette: a helyreállítás sokáig eltarthat, ezért mindenkitől megértést és támogatást kér.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a kezelésükben lévő területen mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintett a jegesedés, ennek harmada súlyosan károsodott, a közvetlen kárfelszámolás és a helyreállítás akár a jövő év végéig is eltarthat.

Hozzátette: a jelenlegi információk szerint új erdők ültetésére is szükség lehet, ami főleg a fenyveseket érinti, illetve a turisztikailag kiemelt helyeket. Az erdészeti társaság területén mintegy 500 kilométernyi turista- és erdészeti utat kell járhatóvá tenni.

A múlt hét eleji ónos esős időjárás miatt az ország több pontján, különösen a főváros II. és XII. kerületében, valamint Pest megye több településén alakult ki kritikus helyzet. Több balesetveszélyes utat lezártak, átmenetileg néhány települést nem lehetett megközelíteni, s több ezer háztartásban egy ideig áram sem volt.

Folyamatosan zajlik a jégkár felszámolása és felmérése a Börzsönyben is. A szakemberek folyamatosan végzik az ehhez kapcsolódó munkákat az Ipoly Erdő Zrt. területén – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a múlt heti szélsőséges időjárás elsősorban a Börzsöny 400 méter feletti régióját érintette, de kisebb mértékben károsodtak az erdők a Naszály és a Karancs-Medves magasabb térségeiben is.

A legtöbb fakidőlés az Észak-Börzsöny bükköseiben és tölgyeseiben történt, emellett az egész érintett térségre jellemzők az erős koronatörések. A kárfelszámolással, illetve értékmentéssel érintendő fák térfogata az előzetes becslések szerint meghaladhatja az 50 ezer köbmétert.

Az erdőgazdaság munkatársai jelenleg is végzik a balesetveszély elhárítása és a vagyonbiztonság érdekében szükséges, fakitermeléssel járó munkálatokat, valamint a károk felmérését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.