Akár százmilliós kárt is okozhatott az ónos eső

Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás pedig hónapokat is igénybe vehet.

MNO
2014. 12. 03. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lomniczi Gergely hangsúlyozta: bár az alacsonyabban fekvő területeken megkezdődött az olvadás, a magasabb rétegekben még tartja magát a jég, ezért a budai és a főváros környéki, valamint a Gödöllői-dombság térségében lévő erdők látogatása továbbra is tilos és életveszélyes.

A szóvivő tájékoztatása szerint kedden a Pilisi Parkerdő Zrt. 100 munkatársa 25 gépjárművel és munkagéppel segítette a katasztrófavédelem munkáját Budapesten és Pest megyében. Felszabadították a közutakat, és biztosították az elzárt területek megközelíthetőségét.

A parkerdő szakemberei szerdától kezdik meg az erdészeti utak tisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést. Az általuk gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés vasárnaptól keddig, de hogy a károsodott erdők hányadrésze tudja kiheverni mindezt, az csak a következő napokban, hetekben derül ki – mondta Lomniczi Gergely.

Közlése szerint nemcsak az erdőállomány egy része sérült, hanem az infrastruktúra (például a padok, esőbeállók, kerítések) is. A helyreállítás költségét terhelik majd az esetleges újratelepítések vagy például megrongálódott terepjáróik javítása.

Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás pedig hónapokat is igénybe vehet. A fiatalabb telepítésű erdőrészekben valószínűleg csak tavasszal derülhet ki, hogy mennyi fa „úszta meg” a jegesedést, illetve hogy hol mekkora területet kell újraültetni. Az elmúlt napok veszteségének pontos mérlegére ezért akár tavaszig kell várni, de akár százmilliós nagyságrendűre is rúghat a kár – fogalmazott a szóvivő.

Mivel több közút még mindig le van zárva, a parkerdő mindenkit arra kér, hogy indulás előtt tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. A Budakeszi Vadaspark és a Gödöllői Arborétum egyelőre nem látogatható – tette hozzá Lomniczi Gergely.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint befejezték a fővárosi hivatásos tűzoltók a kidőlt fákkal és leszakadt vezetékekkel kapcsolatos műszaki mentési munkálatokat a Budakeszi út mentén, ahol már csak az áramszolgáltató szakemberei végzik a helyreállítási munkálatokat. A tömegközlekedési járművek már járhatnak az érintett szakaszon. A katasztrófavédelem azt is közölte: a főváros budai oldalán még mintegy 150, kidőlt fákkal és leszakadt vezetékekkel kapcsolatos műszaki mentés vár a hivatásos tűzoltókra. Az érintett kerületekben 45 hivatásos tűzoltó dolgozik 11 tűzoltó járművel.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság mindemellett a honlapján azt közölte, hogy megszűnt a korlátozás Pilisszentkereszt és Pilisszántó között, a két település között megindult a forgalom.

A reggeli órákhoz képest folyamatosan csökken az ónos eső miatt lezárt útszakaszok száma – közölte a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. Újra járható a Répáshuta és Felsőtárkány közötti mellékút, Pest megyében a Dunakeszi és Gödöllő, a Nagytarcsa és Isaszeg, a Gödöllő és Valkó közötti út, illetve a pilisszántói bekötőút.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója közölte, néhány olyan település volt, ahova az éjszaka nem tudtak eljuttatni aggregátort, mert olyan nehéz volt a terep, a kidőlt fák ezreit kellett eltakarítani az útból. Hozzátette, hogy ezekre a helyekre szerdán délelőtt szállították ki az aggregátorokat.

Különféle mellékirányokból történt árambetáplálással és aggregátorok beállításával a fűtés, világítás és az ivóvízellátás feltételeit rövid időn belül biztosítani tudjuk – mondta a főigazgató. Megjegyezte, a teljes elektromos hálózat helyreállítása, amelyben nagyfeszültségű rész is megsemmisült Gödöllő térségében, akár heteket is igénybe vehet.

Bakondi György szavai szerint Dobogókőn „kritikus helyzet van”, de a nehéz körülmények ellenére sikerült oda aggregátorokat eljuttatni és üzembe állítani, valamint a közlekedés már konvojokban lehetséges.

Az állandó jelleggel ott lakók a hasonló helyzetekre fel vannak készülve, tehát a fűtés nem okoz problémát, és élelmiszer-tartalékokkal is rendelkeznek – fűzte hozzá.

Az OKF főigazgatója hangsúlyozta: ahogy az olvadás lehetővé teszi, a Pilisi Parkerdő dolgozóival együtt megkezdődik az erdei utak tisztítása annak érdekében, hogy az elektromos hálózat helyreállítását el lehessen kezdeni.

Szerdán sok helyen sikerült helyreállítani a hétfő-keddi ónos esőben megrongálódott vezetékeket, így már csak 812-en vannak áram nélkül – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője közleményben szerdán az MTI-t. Ismert, Hajdu Márton, a szervezet szóvivője szavai szerint a délután folyamán még 4500 fogyasztó volt áram nélkül. Mukics Dániel tájékoztatása szerint jelenleg 594 fogyasztónál áramfejlesztővel biztosítanak áramot addig, amíg a szolgáltató kijavítja a hibákat. A közleményben kiemelte: 812-re csökkent a szolgáltatás nélkül maradtak száma.

Közölte: Budapesten komolyabb problémák vannak a II. kerületi Jánosbogár utcában, ahol kedden elektromos vezetékek szakadtak le a rájuk dőlt fák súlya alatt. Az aggregátorok már a helyszínen vannak, így még szerdán lehet újra áram az ott élő körülbelül négyszáz fogyasztó otthonába. Hozzátette: Dobogókőn továbbra is dolgoznak a szakemberek, de a településen még mindig vannak veszélyes útszakaszok, így várhatóan hosszabb ideig tart a teljes helyreállítás. Ezzel együtt késő estére a Pest megyei településen is lesznek olyan utcák, amelyek lakói aggregátor segítségével áramhoz jutnak.

Hajdu egyébként kora délután a Hír TV-nek azt mondta: dolgoznak a lezárt útszakaszok mielőbbi felszabadításán, és folyamatosan távolítják el a kidőlt fákat, a leszakadt ágakat a közútkezelő szakembereivel közösen, emellett folyamatosan intenzív munka van annak érdekében is, hogy mindenhol az áramszolgáltatást vissza lehessen állítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.