Gaskó a tiltakozásról: Sehol nem volt konfliktus

Véget értek a hétfőre meghirdetett félpályás demonstrációk, amelyeket a Liga Szakszervezetek hirdetett.

MNO
2014. 12. 15. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: a rendőrséggel korrekt volt az együttműködés, a megvalósult 54 zárási pont közül egynél sem volt konfliktus. Az érdek-képviseleti szervezet elnöke szerint Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár délutáni kijelentése, miszerint a demonstráció elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége, túlzó, féligazságon alapul. Kifejtette, a munkáltatók is érdekeltek abban, hogy a kormány ne rendezze át a dohányipari elosztói, nagykereskedelmi tevékenységét, és ne sújtsa olyan többletadóval, amely miatt ezek a cégek tönkremehetnek, de a munkáltatói és munkavállalói érdekek összecsengésének megbélyegzése nem korrekt lépés az államtitkártól.

Gaskó István korábban kifejtette: az öt elem, amellyel kapcsolatban meg szeretnének állapodni a kormánnyal a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a Munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.

Czomba Sándor korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos kijelentéséről, miszerint a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni, a Liga elnöke azt mondta, számukra nem egyértelmű a kormány álláspontja, mivel 2010 óta legalább háromszor elhalasztották a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdések megoldását, és akkor sem a korkedvezmény megszüntetésében, hanem modernizálásában egyeztek meg.

A dohányipari érdekvédők az ágazatot érintő törvénymódosítások ellen tiltakoznak, szerintük 1200 ember munkahelyét fenyegeti az állami trafikellátó létrehozásának terve, a megszavazása értékesítési hálózatuk felszámolására kötelezné a dohányvállalatokat.

Ismert: országszerte negyvenegy helyszínen tartottak félpályás forgalomlassító útlezárást, a legnagyobb torlódás az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán volt. A dohányipari dolgozók 350 járművel vonultak a Margit híd budai hídfőjéhez, majd gyalog a Parlamenthez. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata közölte az MTI-vel, hogy rendbontást nem tapasztaltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.