Javul a nyugdíjasok helyzete

Idén és várhatóan jövőre is az inflációt meghaladó mértékben emelkedik az idősek ellátása.

2014. 12. 19. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyos feltételek fennállása esetén jövőre is túlteljesíti a nyugdíjasoknak tett ígéretét az Orbán-kormány, és a tavalyi, valamint az idei év után 2015-ben is az inflációt meghaladó mértékű lesz a nyugdíjemelés, vagyis nő a nyugdíjak reálértéke – írta tegnap az Mfor.hu. Felhívták a figyelmet, idén a nyugdíjakat a költségvetés tervezésekor használt 2,4 százalékos várt infláció mértékével emelték. A gyakorlatban azonban a rezsicsökkentések, illetve az olajár zuhanása miatt csökkenő üzemanyagárak deflációba húzták a fogyasztói árindexet, így a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb prognózisa szerint idén 0,2 százalékos defláció lesz. Ez azt jelenti, hogy 2013 után idén sem csupán a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről lehet beszélni, hanem reálszintű növekedésről, a számítások szerint idén 2,6 százalékkal érnek többet a nyugdíjak, mint tavaly.

A héten elfogadott jövő évi költségvetés szerint 2015-ben újabb 1,8 százalékkal emelik a nyugdíjakat. Az online újság rámutatott: a legfrissebb jegybanki előrejelzés csupán 0,9 százalékos jövő évi inflációt feltételez, ha pedig ez teljesül, akkor 2015-ben további 0,9 százalékos reálértékű emelkedésre számíthatnak a nyugdíjasok. A 2013-as 3,4 százalékos, az idei várható 2,6 és a jövő évi 0,9 százalékos reálnövekedés összesen három év alatt hétszázalékos reálérték-növekedést jelent a nyugdíjaknál.

Jövőre egyébként emelkedik az a jövedelemhatár is, amelytől méltányossági nyugdíjemelés, illetve egyszeri segély adható a nyugdíjasoknak. Egy kihirdetés előtt álló kormányrendelet szerint a jelenlegi 70 ezer forintos jövedelemhatár helyett jövő januártól már havi 75 ezer forintos határig kérvényezhetnek kivételes nyugdíjemelést a magas szolgálati idővel rendelkező, de alacsony jövedelmű nyugdíjasok. Jelentősen bővül az egyszeri segélyre jogosultak köre is: az egyedül élő nyugdíjasok a jelenlegi havi 80 ezer helyett jövőre havi 85 ezer forintos jövedelemhatárig, a párban élők az eddigi 70 ezer helyett 75 ezer forintos jövedelemhatárig folyamodhatnának az ellátásért. A lépés átlagosan 32 százalékkal emeli meg a jogosultak körét, ami újabb 95 ezer ember számára jelent lehetőséget méltányossági emelés, illetve segély igénylésére.

A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy javul a nyugdíjasok helyzete. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) háztartások életszínvonalát vizsgáló kutatása szerint 2013-ban a nyugdíjasok egy főre jutó nettó jövedelme 1,157 millió forint, ami 13 százalékkal magasabb az országos átlagnál. A nyugdíjas-háztartások egy főre jutó személyes célú kiadása tavaly 978 ezer forintot tett ki, ami folyó áron 28 ezer forinttal, reálértéken 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nyugdíjasok fogyasztási kiadásai évről évre meghaladják az országos átlagot, 2013-ban 17,4 százalékkal költöttek többet az átlagnál.

Az idősek élelmiszerre és lakásfenntartásra fordított kiadásainak aránya 2013-ban 4,9 százalékponttal haladta meg az átlagot, míg egészségügyi kiadásaik az átlag közel két és félszeresét, 78 ezer forintot tettek ki, amelyből a gyógyszerekre fordított összeg kétszerese volt az országos átlagnak. Az átlagosnál ugyanakkor 14 százalékkal kevesebbet költöttek közlekedésre, elsősorban a számukra biztosított ingyenes, illetve kedvezményes tömegközlekedés miatt, valamint azért, mert körükben alacsonyabb a gépkocsit használók száma.

A KSH hangsúlyozza: a nyugdíj a rendszeressége, inflációkövetése és kiszámíthatósága miatt napjainkban a legstabilabb jövedelemnek számít. A nyugdíjasháztartások mindemellett nincsenek kitéve a munkanélküliségnek sem, és jóval kevesebbet érint közülük az eladósodottság is. Relatív jövedelmi szegénynek 2013-ban a nyugdíjasoknak mindössze 4,2 százaléka számított (egy évvel korábban még 4,4 százalék volt ez az arány), miközben a teljes lakosság 14,6, a gyermekeknek pedig a 24,6 százaléka sorolható ide. A szegénységnek vagy a társadalmi kirekesztődésnek kitettek aránya körükben 18,1, míg a teljes lakosság körében 31,1 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.