Rekordot döntöttek az illegális migránsok

Vannak hetek, amikor annyi az illegális bevándorló, mint az ezredforduló környékén egy teljes évben.

Nagy Áron
2014. 12. 31. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rekordévet zár idén (2013 után) a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – tudtuk meg a hatóság menekültügyi igazgatójától. Szép Árpád tájékoztatása szerint a menedéket kérők száma az év végéig meghaladja a negyvenezret, ami több mint kétszerese a tavalyinak, és hússzor több a 2000-es évek átlagánál. – Vannak olyan napok, amikor 800–1000 ember folyamodik oltalomért – mondta a hivatal tisztségviselője. Majd hozzáfűzte: „most egyetlen hét leforgása alatt annyi ügyünk van, mint az ezredforduló környékén egy teljes évben”.

A migránsok túlnyomó többsége illegálisan, alighanem embercsempészek segítségével lépi át a határainkat. Arról azonban csak ritkán beszélnek, hogy milyen úton-módon jutottak el hazájukból Magyarország és az Európai Unió határára. A fő kibocsátó országok a Közel- és Közép-Kelet terrorizmustól és polgárháborútól sújtott államai, így különösen Szíria, Irak és Afganisztán, viszont Koszovóból is kisebb városnyian érkeztek 2014-ben. Itt érdemes megjegyezni, hogy a menekültügyi rendszer, a nyitott és zárt befogadóállomások csupán néhány ezer ember egyidejű elhelyezését teszik lehetővé.

A bevándorlási hivatal tisztségviselőjének szavaiból kiderült, hogy a hivatal létesítményei folyamatosan 90-100 százalék körüli telítettséggel működnek, és csak azért nincs bennük túlzsúfoltság, mert napról napra nagyjából annyian távoznak a táborokból, mint amennyien oda érkeznek.

– A nyitott állomásokat bárki szabadon elhagyhatja, s minthogy a migránsok jellemzően nem tekintik Magyarországot végcélnak, ezért az első adandó alkalommal folytatják útjukat Német- és Franciaország, valamint Anglia felé – fejtette ki Szép Árpád, s rögtön ezután megjegyezte: ez egy különös egyensúlyi állapot, amely bármikor megborulhat. – A menekültek esetében különbséget kell tenni az üldözöttek, és a szegénység, a létbizonytalanság miatt útnak indult migránsok között. Az előbbiek esetében többféle lehetőségünk van arra, hogy az illetőt valamilyen szintű védelemben részesítsük, a gazdasági menekültek befogadására ellenben nincs lehetőség, a törvény nem ismer ilyen kategóriát – szögezte le a bevándorlási hivatal szakigazgatója.

A migránsok nagy száma miatt egyébként hamarosan új befogadóállomás nyílik Nagyfán, ami némileg enyhítheti a táborokra nehezedő nyomást, de igazi megoldást csak a geopolitikai helyzet változása hozhat, hiszen az 1951-es genfi egyezmény értelmében senkit sem fordíthatunk vissza a határon.

Szép Árpád tájékoztatása szerint a korábbi években másfél-két milliárd forintjába került a magyar államnak a menekültek ellátása; a kiadások a migránsok számával együtt nőnek, de nem arányosan, hiszen – ahogy arról az előbbiekben már szó volt – a többség rövid időt tölt csak az ellátórendszerben. Ám aki bekerül, annak jár a napi háromszori, gyermekek esetében ötszöri étkezés, szállás és háziorvosi ellátás. A tanköteles korú fiatalok oktatásáról szintén gondoskodnia kell a hatóságnak, noha ennek megszervezése a nyelvismeret hiánya és az eltérő kultúrák találkozása miatt sosem egyszerű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.