A terror elleni fellépés nemzeti ügy

Újabb merényletek és fenyegetések történtek, eltérő reakcióktól hangos a sajtó. A magyar kormány megkezdte saját terrorizmusellenes stratégiájának kidolgozását.

MNO
2015. 01. 18. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját preventív terrorizmusellenes stratégia kidolgozását kezdi meg a magyar kormány. A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője kijelentette: a terror elleni fellépés nemzeti ügy, de emellett európai ügy is, és szükség van ezzel kapcsolatos preventív stratégiára, s a saját stratégiát egyeztetni kell az Európai Unióval. Rogán Antal szerint kiderült: az Európai Bizottság és az európai intézmények önmagukban nem képesek megvédeni a tagállamokat.

„Nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle” – szögezte le Ferenc Pápa a Charlie Hebdo elleni merénylettel kapcsolatban, és hozzátette: a sajtószabadsághoz való jogot mások megsértése nélkül kell alkalmazni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy megengedhetetlen ölni a vallás nevében, és a vallást soha nem lehet az erőszak igazolására használni.

A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet tagjai 16 falut és Baga városát égették fel Nigériában az elmúlt napokban, tízezreket kényszerítve otthonuk elhagyására. A terrorszervezet történetének ez volt az eddigi legnagyobb mészárlása. A legfrissebb becslések több százra teszik a halottak számát, az utcákat oszlásnak indult holttestek borítják mindenütt. Az áldozatok legnagyobbrészt gyermekek, nők és idősek.

 

Legalább tizenkilenc ember meghalt és tizennyolcan megsebesültek, amikor egy tíz év körüli kislány felrobbantotta magát az északkelet-nigériai Maiduguri város egyik zsúfolt piacán szombaton.

 

Múlt vasárnap két fiatal lány robbantotta fel magát egy másik északkelet-nigériai városban, a merényletben hét ember vesztette életét.

 

Síita mecsetnél követtek el merényletet a pakisztáni Ravalpindiben pénteken, a robbantás következtében legalább heten meghaltak, és tizenöten megsebesültek.

 

Kávéházban robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a libanoni Tripoliban múlt szombaton, a detonációban legalább kilencen meghaltak, és harmincöten megsebesültek.

 

Tizenkét síita milicista és katona halt meg hétfőn Irakban egy öngyilkos merényletben.

Becslések szerint nagyjából másfél millióan vettek részt múlt vasárnap Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel Francois Hollande francia államfő oldalán. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte az eseményen.

A Charlie Hebdo merénylet után megjelent első példányait néhány perc alatt elkapkodták. Az újságosbódék előtt már a szerdai nyitást megelőzően is hosszú sorokban várakoztak az emberek. A lap címlapján egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra jelent meg, az óriási keresletre való tekintettel a tervezett hárommillióról ötmillióra emelték a példányszámot.

A lap elleni támadás elkövetését egy videofilmben az Arab-félsziget Al-Kaidája nevű jemeni terrorszervezet vállalta magára, és újabb terrorcselekményekkel fenyegette meg Franciaországot.

A legjelentősebb francia szatirikus hetilap, a Le Canard Enchainé legfrissebb számában arról számolt be: a szerkesztőségüket megfenyegették a Charlie Hebdo elleni merénylet másnapján. „Ti következtek” – üzenték a lapnak, és azt is írták, hogy lefejezés vár az újságírókra. Emellett fenyegető levelet kapott négy brüsszeli újságos is, melyben az szerepelt, hogy ne terjesszék a francia lapot.

Terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség csütörtök délután a kelet-belgiumi Verviers-ben. Az RTBF tévécsatorna szerint a lövések azután dördültek, hogy a rendőrök ellenőrizni kívántak feltételezett radikálisokat. Kettejüket a tűzpárbaj során lelőtték, harmadik társuk csak megsebesült, így őrizetbe tudták venni. A tervezett támadásról lehallgatással szereztek tudomást a hatóságok. Sajtóértesülések szerint egy iszlám terroristasejtet számoltak fel. A csoportnak feltehetően köze lehetett a múlt heti párizsi kóserboltnál túszokat ejtő férfihez, Amedy Coulibalyhoz.

Január 15-én Svájc központi bankja váratlanul bejelentette, hogy feladja az 1,20-as euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezáltal hagyja felértékelődni a frankot. Ez a forintot érintette a legrosszabbul a zloty után: volt olyan időszak, mikor 400 forintot kellett fizetni egy frankért, ez délelőttre 300-320 forint körüli szintre mérséklődött. Az euró/forint árfolyam is történelmi mélypontra esett, 327 forintot kellett fizetni egy euróért.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írta: a svájci jegybank lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, melyek az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét mind közösségi, mind pedig magánszinten. Az adósság-, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogják.

Határozottan dicséri a nemzetközi sajtó a magyar forintosítást, mert ezzel nemcsak devizahiteles ingatlantulajdonosok százezreit mentik meg a csődtől, de a magyar gazdaság kilátásai sem romlanak a frank árfolyamának elengedése nyomán. A Fidesz frakcióvezetője nem zárja ki az autóhitelesek megsegítését sem.

Visszahívta a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendkívüli közgyűlésén a szervezet ügyvezető igazgatóját, Schwezoff Dávidot. A tagok közül harmincnyolcan szavaztak a leváltásra, tizennyolcan pedig ellene. A megbízott ügyvezető személyéről csütörtök este döntött a közgyűlés. A leköszönő igazgató azt mondta, a jövőben a közgyűlés tagjaként is az átlátható, tiszta gazdálkodásért fog küzdeni.

Többen felszólaltak, és nehezményezték Schwezoff vezetési stílusát és azt, hogy nem a hitközségen belül rendezték a vitás ügyeket, hanem feljelentést tett.

A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden arra a kérdésre válaszolva, hogy miként értékelik az áruházlánc közlését, mely szerint a kormány intézkedései miatt kényszerül üzletek bezárására és elbocsátásokra.

 

Rövidesen két nagy üzletet zár be a Tesco Csehországban, Nagy-Britanniában az elkerülhetetlen megtakarítás 43 veszteséges üzletét érinti, valamint számos tervezett áruház építési tervét is törli.

Ötszázhatvannégy magyar munkavállalóval közölték január 12-én a Tesco áruházlánc illetékesei, hogy február 4-ével megszűnik a munkahelyük, de lesz, akinek új állást kínálnak – jutott a Magyar Nemzet tudomására. A tizenhárom bezárásra ítélt üzlet között néhány a fővárosban, illetve megyeszékhelyen található, de túlnyomórészt kisebb településeken húzzák le első körben a rolót.

A társaság hétfőn a kormányzat lépéseivel indokolta, hogy leépítésre kényszerül, az anyavállalat veszteségeiről nem tett említést. A Miniszterelnökség elfogadhatatlannak tartja, hogy a vállalat a kabinetre hárítja a saját felelősségét.

Hosszú időn keresztül vitte ki külföldre a Magyarországon megszerzett nyereségét a Tesco, több milliárd forint került ki így az országból – közölte a Híradó.huval a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba szerint a Tesco ezzel akarta az adózás előtti nyereségét csökkenteni.

Tarlós István főpolgármester elmondta: a Demszky Gábor-féle önkormányzat a 4-es metróhoz kapott uniós támogatás fejében vállalta a behajtási díj bevezetését. Ez része a támogatási szerződésnek, és ha nem akarjuk visszafizetni a beruházásra kapott 180 milliárdot, akkor be kell vezetni a dugódíjat. A dugódíj bevezetésének reális időpontja a politikus szerint 2016 végére eshet.

Hétfőn megkezdődtek a Széll Kálmán tér felújítási munkálatai, így „a mai, elhanyagolt csomópont helyén új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, a mainál sokkal rendezettebb, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, Buda közlekedése pedig – a fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul” – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A főváros és a második kerület vezetése még tavaly jelentette be, hogy a Széll Kálmán teret teljesen átalakítják: lebontják a hetvenes és nyolcvanas években épült, gomba alakú bódékat, a használaton kívüli telefonfülkéket, valamint felszedik az évtizedek óta nem használt villamos-hurokvágányt is. Egyedül a legyező alakú épület marad meg, de azt is átalakítják.

Először a macskaköves burkolatot bontják fel, emiatt egy sávot már lezártak. Nagyobb dugókra a jövő hét elejétől lehet számítani.

Az Aranycsapat tagjai közül utolsóként Buzánszky Jenő távozott az élők sorából. Az olimpiai bajnok és vb-ezüstérmes labdarúgót, a nemzet sportolóját január 11-én, kilencvenedik életévében érte a halál. A legendás futballistát január 30-án a budapesti Szent István-bazilikában helyezik végső nyugalomra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.