Még éppen időben jött a forintosítás

Határozottan dicséri a nemzetközi sajtó a magyar forintosítást, mert ezzel nemcsak devizahiteles ingatlantulajdonosok százezreit mentik meg a csődtől, de a magyar gazdaság kilátásai sem romlanak.

Hajdú Péter
2015. 01. 17. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas pofon volt Európának a Svájci Nemzeti Bank (SNB) döntése, hogy megszünteti a svájci frank – 2011 szeptembere óta élő – euróhoz rögzítettségét. Az intézkedés leginkább a svájci frankban eladósodott kelet-európai országokat érintette rosszul, hazánk még sincs veszélyben. A hazai és nemzetközi pénzügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a devizahitelek forintosítása miatt a régión végigsöprő rémület elkerüli a magyarországi deviza-jelzáloghiteleseket. – Azzal, hogy a kormány rögzítette a forintosítás árfolyamát, megvédte a devizahitelesek többségét – jelentette ki a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Raiffeisen elemzője, Török Zoltán. Hasonló szellemben írt a brit Economist, amely Nick Spiro hitelszakértőt idézi, aki szerint a magyar kormány forintra váltási tervei nem is jöhettek volna jobbkor.

A francia Le Figaro arról ír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a parlament novemberben fogadott el egy törvényt, amely védi a devizában eladósodottakat. A Financial Times írása szerint a svájci jegybank döntése ugyan letarolta a piacokat Magyarországon és Lengyelországban, de gyökeresen más hatással lesz a devizahitelesekre a két országban. Amíg a magyar miniszterelnök által bevezetett átváltási program megvédi a devizaadósokat a törlesztőrészletek 25 százalékos emelkedéséről, addig Lengyelországban 30 milliárd eurónyi ingatlanhitel után fizetendő törlesztések – a Citibank becslése szerint – átlagosan 17 százalékkal emelkedhetnek.

Az osztrák Die Presse arra hívja föl a figyelmet, hogy amíg hazánkban a forintosítással elhárították a devizahiteleseket fenyegető veszélyt, addig Lengyelországban, Romániában és Horvátországban komoly gondot jelenthet a nemzeti valuták jelentős gyengülése a devizaadósok számára.

Romániában már gondolkodnak a megoldáson. A kormány és a parlamenti pártok törvénycsomagot dolgoznak ki a devizahitelesek megsegítésére. Victor Ponta kormányfő utasította pénzügyminiszterét, hogy a jegybankkal közösen találjanak megoldást a frank árfolyamának tizenöt százalékos emelkedése következtében kialakult helyzetre. Mintegy félszáz frankhiteles csütörtökön este a jegybank székháza előtt tiltakozott, vasárnapra pedig többezres tüntetést hirdettek: a tiltakozók a magyarországi forintosításhoz hasonló megoldást szeretnének. A bankok közül az OTP reagált elsőként, bejelentve: 1,5 százalékponttal csökkenti a változó kamatozású svájcifrank-alapú hitelek esetében érvényes kamatmarzsot.

Ha a magyar jelzáloghiteleseket nem is érinti, a devizában eladósodott autóhiteleseknek komoly problémát okoz a svájci jegybank meglepő lépése. Az Indexnek nyilatkozó lízingszövetségi főtitkár, Lévai Gábor szerint hozzávetőlegesen 250 ezer autóhiteles mintegy 300 milliárd forinttal tartozik a bankoknak. Az átlagos, 1,2 millió forintos hitel néhány perc alatt 1,4-1,5 millió forintra emelkedett, pedig már most is csaknem ötvenezer hitelesnek okoz gondot a törlesztőrészlet fizetése.

Hogy mennyi frankhitel marad hazánkban a február elsejei forintosítást követően, azt nem lehet tudni. A Portfólió.hu becslése szerint azonban a jelenlegi háromezermilliárd forintos összeg várhatóan harmadolódik. A megmaradó ezermilliárd forint fele lakossági, jellemzően autó- és személyi hitel, míg a másik fele azokat vállalkozásokat terheli, amelyek nem váltották forintra devizahitelüket a növekedési hitelprogramban. Az önkormányzatoknak nem kell aggódniuk: tavaly a kormány átvállalta adósságukat, s átváltotta forintra.

A hazai és nemzetközi elemzők egyébként értetlenül állnak a svájci jegybank döntése előtt. Jennifer McKeown, a londoni Capital Economics vezető közgazdásza az árfolyamrögzítés eltörlése után arra számít, hogy a rögzített 1,2 svájci frankos euróárfolyam év végére paritásba kerül. Úgy gondolja, a gát eltörlése után nem nagyon marad eszköz a jegybank kezében az árfolyam befolyásolására, hiába a minden korábbinál mélyebbre vitt negatív kamat. Ráadásul erősíteni fogja a svájci frankot, hogy az Európai Központi Bank várhatóan enyhítési ciklusba kezd. Így akár tíz százalékkal is eshet a svájci export, ami a gazdaság növekedését is viszszavetheti. McKeown szerint a svájci gazdaság növekedési üteme a korábban várt másfél százalék helyett egy százalék lehet, jövőre pedig a várt két százalékkal szemben alig éri el a fél százalékot. A svájci UBS Bankház is a növekedés lassulásával, ráadásul deflációval számol.

Paul Krugman véleménye szerint a svájci jegybank elveszítette a hitelességét csütörtöki döntésével. A Portfólió.hu által idézett Nobel-díjas amerikai közgazdász úgy látja, hogy egy ilyen irányváltást nehéz menedzselni, ugyanakkor maga a lépés is hibásnak mondható. Az euróhoz való rögzítés eltörlésével a jegybank azon korábbi elkötelezettségét, hogy bármit megtesz a defláció elkerüléséért, lenullázta – tartja a szakember.

A csütörtöki árfolyamrobbanás után, amikor gyakorlatilag minden deviza tíz százalék fölötti értékvesztést szenvedett el a svájci frankkal szemben, tegnapra valamelyest konszolidálódott a helyzet. A forint napközben négyszázalékos erősödést is mutatott az alpesi devizával szemben, ez lapzártánk idejére egyszázalékosra olvadt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.