Csehországban is bezárnak két Tescót

Kínosnak nevezte a nemzetgazdasági tárca vezetője, hogy a Tesco nem vállalja fel az anyacég hibáit.

2015. 01. 14. 1:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkérdőjeleződni látszik a Tesco magyarországi vezérkarának szavahihetősége a hétfőn bejelentett üzletbezárásokkal kapcsolatban. Ismert, a cég közölte: februártól 13 üzletet szüntetnek meg az országban, a lépéssel több mint félezer munkavállalónak szűnik meg az állása. A Tesco hazai leányvállalatának vezetője hangsúlyozta: számukra most az a legfontosabb, hogy méltányosan búcsúzzanak az elbocsátott dolgozóktól, többeknek új állást ajánlanak fel. – Ha nem sikerül az érintett munkatársaknak a környékbeli Tesco áruházakban elhelyezkedniük, akkor a vállalat az érintett dolgozókat a törvény által előírtnál magasabb összegű juttatással támogatja – jelentette ki Nigel Jones, a lánc hazai vezérigazgatója a távirati irodának.

Ehhez képest lapunkat tegnap több olyan munkavállaló is megkereste, akik azokban az egységekben dolgoznak, amelyekre lakat kerül hamarosan. Az alkalmazottak jelezték: olyan ajánlatot kaptak a cégtől, amelyben semmilyen pluszjuttatás nincs a jogszabályban előírtakhoz képest, vagyis például a várható végkielégítések összege nem kedvezőbb, mint amennyit a multicégnek vállalnia kell az előírások szerint. Az eddig felajánlott álláshelyek jellemzően alacsonyabb besorolású munkakörökre szólnak, mint amilyet az elbocsátott alkalmazott eddig betöltött. Például egy áruházi csoportvezetőnek egy másik Tescóban árufeltöltői, legfeljebb eladói munkakört kínáltak.

– A kereskedelemben munkaerőhiány van, ami megkönnyítheti az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését. Az ágazatban a foglalkoztatási szolgálat szerint 2300 betöltetlen álláshely van – jelentette ki tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető rámutatott, a Tescónak európai szinten is problémái vannak, így érthetetlen, hogy miért a kormány intézkedései miatt kényszerül üzletek bezárására és elbocsátásokra. Szavai szerint kínos az, amikor a leépítések felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni.

A társaság hétfőn a kormányzat lépéseivel indokolta, hogy leépítésre kényszerül, miközben az anyavállalat veszteségeiről nem tett említést. Holott bizonyára kevés köze lehet a magyar kormány döntéseihez annak is, hogy tegnap két egység bezárását, ezzel 102 munkahely megszűnését jelentették be Csehországban. Az MTI tudósítása szerint a vállalatvezetés gazdasági okokkal és a brit anyacég döntéseivel indokolta a lépést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.