A kormányra hárítja a Tesco a felelősséget

A cég szerint a kormány intézkedései miatt döntöttek így.

2015. 01. 13. 3:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltánytalannak és rosszindulatúnak tartom, hogy a Tesco vezérigazgatója azt sugallja, a kormány döntései miatt kerülnek utcára az áruházi dolgozók, holott az év végén született jogszabályváltozások hatásai még nem jelentkezhettek a piacon – mondta lapunknak a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos. Szatmáry Kristófot annak kapcsán kerestük meg, hogy a Tesco tegnap bejelentette, amit a Magyar Nemzet már megszellőztetett, azaz a 222 magyarországi áruházából heteken belül lakat kerül tizenhárom egységre. Az áruházakat az alábbi településeken zárják be: Budapest, Győr, Sopron, Abony, Hajdúböszörmény, Püspökladány, Tolna, Nagykáta, Törökszentmiklós, Nyergesújfalu, Tatabánya.

Szűkszavú közleményében a vállalat arra hivatkozik, az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek hazánkban a kiskereskedelmi láncok működési költségei, továbbá a jövőben a jogszerű működés csak a nyereséges vállalatok számára lehetséges. Ezért sürgetővé vált az áruházak eredményességének felülvizsgálata, ezután döntöttek úgy, hogy megszüntetik több mint félezer dolgozójuk munkahelyét.

Nigel Jones, a Tesco itteni vezérigazgatója az Index.hu-nak szintén azt mondta, hogy a kényszerű bezárásokat lényegében a kormány kereskedelempolitikai döntései idézték elő. A multicég számára leginkább fájdalmas jogszabályváltozások a hatvanszorosára emelkedett élelmiszerlánc-felügyeleti díjról, a kétévnyi veszteséges működés utáni piaci korlátozásról, valamint a szabad vasárnapról szólnak.

Arról sem a cég hivatalos közleménye, sem a vezérigazgató nem tett említést, hogy a bezárásra ítélt boltok évek óta veszteséget termelnek az anyavállalatnak, ahol egyébként is súlyos problémák vannak  hónapok óta. Ismeretes, egy jelenleg is a brit rendőrség által vizsgált könyvelési csalás következtében a brit Tesco profitja súlyos veszteséget szenvedett el tavaly. Bizonyára nem véletlen egybeesés, hogy a londoni központ is a múlt héten jelentette be drasztikus átalakítási terveit: üzletbezárásokat, elmaradó fejlesztéseket, árcsökkentést helyeztek kilátásba az angliai vonalon.

Ennek kapcsán Szatmáry Kristóf is rámutatott, hogy hónapok óta hallani lehet az áruházlánc anyavállalatának súlyos gazdasági problémáiról: a 263 millió fonttal (106 milliárd forinttal) túlbecsült nagy-britanniai eredményről, a cég szigetországi vezetőinek lemondásáról, a Moody’s céget érintő leminősítéséről és a társaság részvényei árfolyamának a zuhanásáról. Ennek következménye a Londonban is bejelentett takarékossági intézkedéssorozat, amely sajnálatos módon a cégcsoport leányvállalatait, így a magyarországi Tescót is érinti.

A Miniszterelnökség szerint a vállalatnak a felelősség vállalása helyett kapóra jött, hogy a kormány átláthatóbbá kívánta tenni a multinacionális cégek működését. A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyilvános beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc évek óta milliárdos nagyságrendben menti ki hazánkból a magyar emberek pénzén előállított nyereségét, így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek. A Miniszterelnökség egyúttal igazmondásra szólította fel a Tescót.

Szatmáry Kristóf lapunknak kitért rá: eddig nem jelezték az áruházlánc illetékesei, hogy ilyen súlyos lépésre készülnek. Azonban a hivatalos bejelentések után az is előfordulhat, hogy felül kell vizsgálni a kormány és a vállalat 2010-ben kötött partnerségi megállapodását, amelyben többek között a foglalkoztatás fejlesztését vállalta a lánc. Szatmáry Kristóf elképzelhetőnek tartja, hogy a piaci hatások ismeretében a későbbiekben finomítanak néhány, a közelmúltban született jogszabályon, azonban erre a mostani helyzetben nincs esély, hiszen jól látható, mi indokolta valójában a Tesco mostani lépését. – A felelősséget kívánják áthárítani, miközben a Tesco egész európai csoportja bajban van – summázta a miniszteri biztos.

A vállalat belső köreiből lapunknak megerősítették: az elhibázott üzletpolitikai döntések következtében nem képesek nyereséget termelni a megszűnő boltok, azok bezárását az anyavállalat utasítására rendelték el. Sőt egy, a birtokunkba került dokumentáció szerint 44 olyan egységet jegyez a magyarországi Tesco, amely nyereségességi problémákkal küzd. Ebből az említett 13 áruház már 2012-ben is veszteséget termelt, és nem az adóztatás vagy a kormányzati intézkedések, hanem a társaság gazdálkodásának következtében.
A Tesco lépését az ellenzéki pártok szintén a kormány lépéseivel magyarázták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.