Csökkenő várólisták

Tavaszra felszámolhatják a kórházak adósságát, valamint év végéig jelentősen csökkennek a várólisták is.

Szalai Laura
2015. 01. 17. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év végéig a várólistás műtétek kétharmadát végezhetik el a kórházakban a kormány intézkedései nyomán – hangzott el az egészségügyért felelős államtitkárság háttérbeszélgetésén. Ismeretes, tavaly év végén a szaktárca egymilliárd forintot különített el csípő- és térdprotézis-operációkra, amely összegből a legrégebben várakozó 1500 beteget operálják meg. Az idén további ötmilliárd forint érkezik e célra – mondta el tegnap Zombor Gábor szakállamtitkár.

A műtétek minél gyorsabb elvégzése érdekében hamarosan létrejön egy testület a szaktárca, s az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által delegált szakemberekből, akik valamennyi kórháznál felülvizsgálják a várólistákat és felkeresik az érintett betegeket. Jelenleg van olyan kórház, ahol nincs várólista, máshol viszont akár két-három évet is kell várni egy adott operációra. A beavatkozásokhoz szükséges eszközöket – például a protéziseket – egyébként központilag fogja beszerezni az OEP, amelynek fontos szerepe lesz a betegirányításban is.

Néhány héten belül elkészülhet az a jogszabály, amely a szakorvosképzéssel kapcsolatos változásokat tartalmazza, így egyebek mellett azt, hogy a kormány kiterjeszti a szakorvosjelöltek számára indított ösztöndíjrendszert. Ezenkívül a törvényben lefektetik, hogy a program lejárta után a végzett szakorvos fizetésének szintje nem lehet kevesebb annál, mint amennyit ösztöndíjasként kapott. Márciusra elkészülhet az alapellátásról szóló törvény is, amely alapján többek között bővítik a szűrési feladatokat.

A szaktárca tervei közt szerepel az onkológiai ellátás felülvizsgálata is, céljuk többek között, hogy a kezeléseket csak az erre megfelelő centrumokban lehessen végezni. Erre azért is szükség van, mert bár az onkológiai ellátásra egyre több pénz jut – tíz év alatt megháromszorozódott az erre fordított összeg –, a gyógyulási arányok évek óta nem mozdulnak el a harminc százalékról.

Az államtitkárság mielőbb rendezni kívánja a kórházak helyzetét is: a tervek szerint március végére vehetik át az intézmények adósságállományát, s a cél, hogy ezt követően olyan működési rendszer alakuljon ki, hogy a tartozások ne termelődhessenek újra. Ezért az átalakításokról a jövő héten egyeztetések indulnak országszerte.

Nemcsak a kórházak, de az egészségügyi háttérintézmények is jelentős változásokra, feladataik megváltozására számíthatnak idén. A tárca álláspontja szerint az új rendszer az átalakítással egyszerűsödik és átláthatóbb lesz. A legutóbbi egészségügyi salátatörvény már rendelkezett arról, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) jogutódja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, amely a kórházak működtetéséért felel. Változás, hogy a korábban GYEMSZI-hez tartozó gyógyszerhatóság önálló intézet lesz: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a jövőben a gyógyszerekkel, táplálékkiegészítőkkel kapcsolatos teendőkkel foglalkozik, továbbá ide kerülnek át az Országos Tisztiorvosi Hivataltól a patikákkal kapcsolatos feladatok. Ezenkívül létrejön egy önálló népegészségügyi intézet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.