Gulyás: Senkinek sem kell befizetni a megemelt biztosítékot

A Fidesz-frakció a sávos rendszer mellett van. A Miniszterelnökség közben mást szeretne.

BLM
2015. 01. 06. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely hétfőn kezdeményezte, hogy 2016. január 1-je helyett már idén március 1-jén lépjen hatályba az alkoholok jövedéki biztosítékának sávos megállapítása.

A politikus indoklásában emlékeztetett, hogy novemberben, az adótörvények elfogadásakor a parlament úgy döntött, az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emeli. Azonban néhány héttel később, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak ezen, és „a kis- és középvállalkozásokat segítendő” úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét e termékeknél. A sávos rendszer azonban csak 2016. január 1-jén lépne hatályba.

Gulyás Gergely keddi közleményében azt írta: a törvényalkotási bizottság vállalja a felelősséget a jövedéki biztosíték szabályozásával kapcsolatosan elkövetett hibáért. A politikus – folytatta – e hiba orvoslására, vagyis az alkoholtermékekre vonatkozó sávos jövedéki biztosítéki szabályozás bevezetése érdekében nyújtotta be hétfőn a Fidesz-frakció támogatását élvező törvénymódosító javaslatát.

A módosítás elfogadásával a sávos szabályozás még azt megelőzően – március 1-jén – hatályba lép, hogy a megemelt jövedéki biztosítékot az érintett gazdasági társaságoknak teljesíteni kellene – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

A fideszes politikus később sajtótájékoztatón egészítette ki a közleményben leírtakat. Mint mondta, a hibát az Országgyűlés a lehető leggyorsabban, kivételes eljárásban már a február 16-i héten orvosolja, megtárgyalja és elfogadja a törvénymódosítást, amely alapján március 1-jétől hatályos lesz a sávos rendszer.

Elmondta azt is, hogy a cégeknek csak adminisztrációs kötelezettségük van február 1-jéig, de egyiküknek sem kell rendelkezésre bocsátaniuk az emelt jövedéki biztosítékot, mert azt a jelenlegi szabályok szerint csak április 30-ig kellene megtenniük, ám március 1-jétől már hatályos lesz a sávos szisztéma.

A politikus ismét elnézést kért az érintettektől a hiba miatt, hozzátette, a felelősség a jogszabályra igennel szavazó képviselőket és az összegző módosító indítványt előterjesztő, általa vezetett törvényalkotási bizottságot terheli.

A sajtótájékoztatón részt vevő Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti frakció nem tartotta helyesnek azt az elképzelést, amely alapján 22 millió forintról 150 millióra emelték volna a jövedéki biztosítékot, ezért javasolták a sávos rendszert, amely igen kedvező a kisebb forgalmazóknak.

Azt – folytatta –, hogy hiba csúszott a hatálybaléptetési szabályok közé, csak a törvény elfogadása után észlelték, de az év első munkanapján már be is terjesztették a 2016 helyett idén márciusi hatálybaléptetésre vonatkozó indítványukat. Font Sándor egyúttal igaztalannak nevezte azokat a vádakat, hogy mindezek valakiknek az érdekében történtek volna.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az „oligarchabarát maffiakormány” az ital-nagykereskedők 95 százalékának „kivéreztetésével” újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője mondta ezt kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A politikus rémálomszerűnek nevezte azt a törvényi rendelkezést, amely az idei évre valamennyi ital-nagykereskedőnek 22 millió forintról 150 millió forintra emeli a jövedéki biztosítékát. Ezt az összeget ugyanis csak öt, hat, jelenleg is piacvezető cég tudja majd kifizetni – fejtette ki Gréczy Zsolt, hangsúlyozva, hogy a kis- és középvállalkozások várhatóan nem élik majd túl ezt a szabályozást.

A szóvivő szerint a kormány ezzel ismét bebizonyította, hogy csak akkor van baja a multikkal és más nagyobb bevételű cégekkel, ha azok „nem a haveri körből kerülnek ki”. A kedvezményezettek között ugyanis „megint ott vannak Lázár János barátai, pontosan, ahogy az a dohánymutyinál is történt” – fűzte hozzá. A DK-s politikus az ital-nagykereskedőket érintő változtatás azonnali visszavonására szólította fel a kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.