Panasz Synergon-ügyben

Panaszt tett a Kehi egy, a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idejére visszanyúló ügy nyomozásának megszüntetése ellen.

2015. 01. 20. 5:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kehi még 2013-ban tett feljelentést haditechnikai termékkel és szolgáltatással való visszaélés gyanújával. Vizsgálatuk szerint a Honvédelmi Minisztérium Biztonsági Beruházási Hivatala 2006-ban szerződést kötött a Synergonnal, hogy szaktanácsadással segítse a honvédség informatikai rendszerének üzemeltetését. 2009-ben a szerződés teljesítését egy, a Synergonból kivált cég vette át, ennek a társaságnak azonban az érintett időszakban több mint fél évig nem volt engedélye haditechnikai szolgáltatásokra.

A Nemzeti Nyomozó Iroda novemberi határozata szerint bár a Synergonból kivált cégnek valóban nem volt ilyen engedélye, ám alvállalkozójának igen, ezért nem történt bűncselekmény. Az ügyben előzőleg a Synergon-csoporthoz tartozó cégek két vezetőjét, L. Márkot és V. Szabolcsot is gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó hatóság.

A Kehi bevezetőben említett panasza szerint viszont a megszüntető határozat téves, ugyanis a jogszabályok és a szerződésben rögzítettek szerint a vállalkozó csak akkor végezhet haditechnikai szolgáltatásokat, ha megvan rá az engedélye. Az alvállalkozó bevonása még nem jelenti azt, hogy az engedélyekkel ne kellett volna rendelkeznie – szögezte le a hivatal. Rámutattak: álláspontjukat erősíti, hogy 2012-ben a Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság ugyanezért félmilliós bírságot szabott ki a Synergonra.

Ismeretes, két másik, Synergonnal kapcsolatos ügyben is nyomozás folyik. Egyrészt a Gyurcsány-kormány idején 200 millió forintból megvalósított kormányszóvivői honlap miatt – a Kehi szerint mintegy negyvenmilliós kár érhette az államot azzal, hogy nem az olcsóbb ajánlatot választották. A zöldtárca által szükségtelenül beszerzett és utóbb föl sem használt szoftverlicencek ügyében pedig körülbelül 176 milliós kár érhette a költségvetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.