Sérelmezett igazoltatás

A polgármester szerint származása miatt kérték el az okmányait.

2015. 01. 24. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepődött, amikor csütörtökön igazoltatták őt a rendőrök – nyilatkozta tegnap az Indexnek Ács fideszes polgármestere, Lakatos Béla. A Komárom-Esztergom megyei település vezetője azt állította, hogy az egyik rendőr, miközben az ő Audija felé ment, azt mondta társának, „kisebbségi vezeti az autót”, eközben pedig a rendőrautó kihangosított rádióján egy női hang is bemondta, „kisebbségi igazoltatása van folyamatban”.

Ezután a rendőrök kérték az iratait, ám ő ehelyett „hangosan kérdőre vonta” őket, amiért így kezdik az ellenőrzést, és felháborítónak nevezte a munkájukat. A két rendőr arra hivatkozva, hogy a férfi nem hajlandó együttműködni, erősítést hívott. Lakatos Béla csak ezután adta át az iratait, majd a rendőrök közölték vele, minden rendben, semmilyen szabálytalanságot nem követett el. A polgármester viszont elkérte az azonosítójukat, hogy feljelentse őket. Lakatos szerint mindezek után érthető, miért kapnak Ácson éppen a legszegényebbek – a helyi romák – annyi büntetést, amiket csak úgy tudnak befizetni, hogy ő segélyeket ad nekik. A rendőrség tegnapi közleménye szerint Ács polgármesterének állításait rendőri intézkedés elleni panasznak minősítették, és azt közigazgatási eljárásban vizsgálják.

Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke lapunknak elmondta: egyelőre csak a polgármester verzióját ismerjük, ám abból semmi olyasmi nem derül ki, ami rendőri jogsértésre utalna. Ugyanakkor ő maga ismerte el, hogy azután érkezett rendőri erősítés, hogy nem adta át az iratait, ez pedig rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés gyanúját vetheti fel. A jogász kiemelte: a rendőr nem neki, hanem a társának mondta, hogy kisebbségi az igazoltatott, és az csak a polgármester vélelmezése, miszerint az intézkedésre a származása okán került sor. Ám a történet azért is furcsa, mert a villogót már akkor kitették, amikor ő még az autóban ült, ablaküvegen keresztül, menet közben pedig még egy esetlegesen hátsó szándéktól vezérelt, sasszemű egyenruhás is nehezen állapítja meg a származást. Völgyesi Miklós szerint nagyon nem lenne jó, ha az ilyen ügyekkel leszoktatnánk az egyenruhásokat az igazoltatásról, hiszen rengeteg körözött bűnözőt fognak el ezeknek köszönhetően.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak elmondta: a magyar bírói gyakorlat alapján szubjektív, hogy kinek mi sértő. Az viszont tény, hogy Magyarországon más elbírálás alá esik egy közszereplő becsületsértés miatti feljelentése, mint egy nem közszereplőé. Mivel a büntető törvénykönyvben nincs tételesen felsorolva, hogy milyen kijelentések tekinthetők jogsértőnek, ezért nem tudni, ha bíróság elé kerül ez az ügy, milyen ítélettel zárul – egy biztos: precedensértékű lesz. A jogász szerint számos példa van arra, hogy politikusokat vélt származásuk miatt becsmérelnek, ám a legtöbb esetben nem indul büntetőeljárás. Megjegyezte: a Sólyom László-féle Alkotmánybíróság rendkívül tágan értelmezte a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, ám az új alaptörvény hitet tett az emberi méltóság fontossága mellett.

Cservák Csaba alkotmányjogász, a Független Rendészeti Panasztestület tagja lapunknak általánosságban elmondta, ha valakit kizárólag vélt nemzetiségi hovatartozása miatt igazoltatnak, az jogsértő, ám ezt az eljárás során bizonyítania kell a sértettnek. Megjegyezte: az ilyen jellegű rendőri intézkedés kapcsán vélelmezett emberi jogi jogsértések ügyében bizonyos feltételekkel a panasztestülethez is lehet fordulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.