Több ezer szükséglakás áll üresen

A legtöbb elhagyott épület a falvakban található. Negyvenezer alapozás nélküli vályogház már menthetetlen állapotban van.

2015. 01. 19. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvankilencezer lakást idényszerűen vagy másodlagos lakásként, általában üdülőként használnak, 26 ezret pedig irodaként, orvosi rendelőként, műhelyként hasznosítanak, de 383 ezer lakás ténylegesen üresen áll – derül ki a KSH lakásviszonyokat elemző kiadványából. A nem lakott lakások száma tíz év alatt több mint 100 ezerrel – közel 30 százalékkal – emelkedett, így 2011-re a teljes lakásállományon belüli arányuk 9,2 százalékról 10,9 százalékra nőtt.

Az üres lakások számának növekedését több tényező is befolyásolta. A falvakban a népesség fogyása, a lakosság elöregedése a fő ok, a hátrányos helyzetű, munkanélküliség sújtotta térségekben pedig jórészt az elvándorlás miatt maradtak elhagyott épületek. Ezzel szemben a nagyvárosokban, illetve az üdülőövezetekben inkább a másodlagos célra, irodaként vagy üdülőként használt lakások száma gyarapodott. Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nem lakott lakások több mint kilenctizede ténylegesen üresen áll, a három Balaton-parti megyében azonban kiemelkedően magas a lakások idényszerű hasznosítása: Zala megyében 26, Veszprém megyében 27, Somogy megyében 29 százalékukat lakják legalább időlegesen.

 

 

A nem lakott lakások aránya az 500 fő alatti településeken a legmagasabb, itt meghaladja a 23 százalékot, de százezer fő feletti népességű nagyvárosokban is átlag feletti, Budapesten pedig 13 százalék az arány. A nem lakott lakások 92 százaléka magántulajdonban van, a fennmaradó 8 százalék az önkormányzatoké vagy más szervezeteké, Budapesten ugyanakkor a magántulajdonban lévők aránya 4 százalékponttal elmarad az országos átlagtól.

A nem lakott ingatlanok kisebbek az átlagos, 78 négyzetméteres lakásméretnél: kétharmaduk egy- vagy kétszobás. A fővárosban az üres lakások közel felét az 50 négyzetméternél kisebbek teszik ki, ezzel szemben a 80 négyzetméter feletti nem lakott lakásokból Budapesten van a legkevesebb.

A nem lakott lakások között több az 50 évnél régebben, illetve az ezredforduló után épült ingatlan, az 1961–2000 között épültek viszont inkább a lakottak közé tartoznak. A 2001 után épült ingatlanok 15 százalékát (63 ezer lakás) nem lakják, ezek egyharmada Budapesten található, további 9 ezer Pest megyében. Közel 40 ezer alapozás nélkül vályogház áll üresen, ezek minőségromlás miatti újrahasznosíthatósága kétséges. Az üres lakások 60 százaléka téglaépületben, 5 százaléka panelházban található. Országosan 9 ezer nem lakott szükséglakást regisztráltak, ezek közel harmadát Budapesten.

Az elmúlt tíz év lakás-korszerűsítései a nem lakott lakások összetételét is érintették: 11 százalékponttal gyarapodott a legmagasabb komfortfokozatba és 5 százalékponttal a komfortos kategóriába sorolt nem lakott lakások aránya, de még így is messze elmarad a lakottak felszereltségétől. Ebben a tekintetben kiemelkedik Budapest, ahol a nem lakott lakások infrastrukturális ellátottsága szinte teljes körű. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az üres lakások negyedében nincs vízvezeték. Az ország összes nem lakott lakásának 43 százaléka összkomfortos, 34 százaléka komfortos, 5 százaléka félkomfortos, 17 százaléka komfort nélküli, és 2 százalékot tesznek ki szükség- és egyéb lakások.

Az önkormányzati tulajdonú lakások aránya 2001-re 4 százalék alá csökkent, azóta az önkormányzati lakásépítés szinte teljesen megszűnt, a kistelepüléseken lényegében nincsenek ilyenek. Jelenleg a bérlakásállomány elsősorban régi építésű, alacsonyabb komfortfokozatú, kisebb méretű, rossz állapotú ingatlanokból áll, 50 százalékuk 1946 előtt épült, a lakások közel 80 százaléka 60 négyzetméternél kisebb. A félkomfortos és komfort nélküli lakások aránya a duplája a bérlakások között, mint a nem önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.