Több ezren kapnak mindennap meleg ételt

A népkonyhákon nemcsak a hajléktalanok ehetnek, hanem mindenki, aki rászorul a segítségre.

2015. 01. 26. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Czibere Károly vezette szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága lapunk kérdésére kifejtette: az állandó szolgáltatásként működő népkonyhák és a szociális étkeztetési szolgálatok egész évben igénybe vehetők, ráadásul ezeken a helyeken nemcsak a fedélnélküliek étkezhetnek, hanem mindenki, akinek szüksége van erre, így a kevés pénzből élő idős emberek vagy a szegénységgel küszködő családok, kisgyermekek is.

Jelenleg országszerte hatvan népkonyha működik, Vas megyét leszámítva minden megyében legalább egy, de Bács-Kiskun megyében például nyolc, a fővárosban pedig tizenkét népkonyha üzemel. Szociális étkeztetést több mint ezerháromszáz szolgálat nyújt országszerte, a legkevesebb Vas megyében működik, ott mindössze négy ilyen van, míg Szabolcs-Szatmár Bereg megyében száznyolcvan, Borsod-Abaúj-Zemplénben százötven üzemel. A népkonyhák egy része hétköznapokon, másik részük hétvégén is nyitva tart, többnyire ebédidőben.

A szakállamtitkárság kiemelte: a téli krízisidőszakban kiegészítő étkeztetést is nyújtanak, amit pályázati úton finanszíroznak és hazai költségvetési forrásból állnak. Vidéken a pályázat keretösszege 40,7 millió forint volt, ebből a pénzből a nyertes hajléktalanellátó szervezetek tavaly november 1-jétől idén március 31-ig látják el meleg étellel a fedél nélkül élőket. A keretből csak olyanok ellátását lehet finanszírozni, akik közterületen vagy egy éjszakára szállást nyújtó éjjeli menedékhelyen alszanak.

A napi egyszeri meleg ételt a hajléktalanok a nappali melegedőkben, éjjeli menedékhelyeken vagy közterületen kapják meg. A pályázati forrásból kizárólag azok étkeztetését lehet támogatni, akik más intézmény keretén belül nem jutnak ételhez, így például a népkonyhát rendszeresen látogatók részére ez a támogatás nem igényelhető, ahogy a tartós, több hónapra vagy akár több évre szállást nyújtó átmeneti szálláson, rehabilitációs szálláson adott étkeztetés sem finanszírozható belőle.

A rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint idén télen az állandó étkezést nyújtó népkonyhákon túl 35 vidéki városban kapnak meleg ételt a hajléktalanok. A legtöbb ételt Debrecenben osztják szét, ott naponta átlagosan 630 adagra van igény, Miskolcon 578, Pécsett 450, Tatabányán 233, míg Szegeden 205 adag étel fogy. Budapesten az erre a célra rendelkezésre álló 22,9 millió forintból az éjjeli menedékhelyeken, illetve a lábadozókban osztanak naponta egyszer meleg ételt, napi 1534 adagot. A tárca rámutatott: a fővárosi intézményhálózat viszonylagos sűrűsége lehetővé teszi, hogy a szervezetek minél több ellátást intézményeken belül nyújtsanak, ezzel is ösztönözve a fedél nélkül élőket az utcai életmód feladására, ezért itt a közterületeken való ételosztást nem támogatták.

Tavaly télen vidéken a kiegészítő étkeztetés részeként 38 településen osztottak napi egyszeri meleg ételt a közterületen élőknek, összesen 46,2 millió forintból, ily módon naponta átlagosan 3702 ember jutott meleg ételhez. A tárca hangsúlyozta, a támogatási szerződésekben csupán 2445 ember étkeztetését írták elő, ám az ellátó szervezeteknek ezt a számot több mint harminc százalékkal sikerült túlszárnyalniuk, hála az egyházaktól, civil szervezetektől, helyi cégektől, magánszemélyektől kapott adományoknak, valamint a szervezetek önerejének. Budapesten 21,9 millió forintból átlagosan napi 1648 ember étkezését oldották meg az előírt 1440  helyett összesen harmincnégy fővárosi intézményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.