Vádlottak padján Gaudi-Nagy

Koncepciósnak nevezte a büntetőeljárást Gaudi-Nagy Tamás, aki ellen – két társával együtt – Pásztor István délvidéki politikus tavalyi leköpése kapcsán indult tegnap büntetőper.

2015. 01. 29. 2:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap a Pásztor István délvidéki magyar politikus tavaly májusi inzultálása miatti büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádlottak között van Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik volt országgyűlési képviselője, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője is, akit személyi szabadság megsértésére és csoportos garázdaságra való felbujtás miatt vontak eljárás alá. A vádiratból kiderült: tavaly május 6-án Gaudi-Nagy tüntetést szervezett a Kossuth térre a magyar föld megvédéséért. A lincselésbe hajló hangulatú tüntetésen Gaudi-Nagy észlelte, hogy Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke halad el a közelben, mire a közölte a demonstrálókkal: ott jön a Délvidék árulója. Ezután felszólította Pásztort, menjen oda, és adjon számot a hazaárulásról. Szavai hatására a tömeg hazaárulózni kezdett, majd egy ismeretlen nő próbálta feltartóztatni a politikust. Ekkor Gaudi-Nagy hozzátette: nem tiltott tevékenység elmondani a véleményüket. Ezzel a vádirat szerint további résztvevőket – többek között Szekeres Mária elsőrendű és a harmadrendű vádlottat – bírt rá arra, hogy menjenek oda Pásztorhoz. A délvidéki politikust ekkorra már nyolc-tíz tüntető vette körbe, rángatták, csipkedték, „szemétnek”, „hazaárulónak” nevezték, majd az elsőrendű vádlott többször le is köpte.

Szekeres Mária közölte: „nem érzi valósnak a vádat”, tagadta, hogy köpött volna, és szerinte csak annyi történt, hogy kétszer beleüvöltött Pásztor fülébe. Az elsőrendű vádlott – aki hajléktalanszállón lakik, és korábban súlyos testi sértésért egyszer már próbára bocsátottak – beismerte, nem tudta, ki az a Pásztor István, ám elhitte a jobbikos képviselőnek, hogy a délvidéki politikus hazaáruló.

Gaudi-Nagy Tamás szerint klasszikus koncepciós vádiratot készített az ügyészség, mint 2006 őszén. Kiemelte: a tüntetés napján még védte őt a mentelmi jog, ezért az eljárást vele szemben meg kell szüntetni. Magáról az incidensről úgy vélte: a tüntetés helyszínén kívül történt „egy sajnálatos tettleges becsületsértés”, ám maga Pásztor sem élt magánindítvánnyal, és nonszensz, hogy emiatt közvádas eljárás indult. A jogvédő rámutatott: nem arra hívta fel a tüntetőket, hogy alázzák meg, köpjék le Pásztort, hanem arra, hogy mondják el neki a véleményüket, ami egy közszereplő esetén teljesen természetes kéne hogy legyen.

A büntetőper a harmadrendű vádlott meghallgatásával márciusban folytatódik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.