Be akarják rúgni a kocsmaajtót

Lovas Zoltán, a III/III üzelmeinek egyik leleplezője huszonöt év után szoftdiktatúrát érez az országban. Interjú.

2015. 02. 02. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mégis, mi történik, ha Orbán Viktor nem hallgat a jó szóra, s nem mond le március 15-ig, ahogy önök kérték ultimátumszerűen? Nem lett volna célszerűbb tágabb időterminust megadni?
– A politikában teszünk olyan kijelentéseket, amikkel kvázi berúgjuk a kocsmaajtót. Márpedig én úgy gondolom, ez a követelés jogos, mert már a tegnap is késő lenne a lemondásra. Mindazonáltal én is tudom, hogy ennek nincs túlzottan sok realitása. Mint ahogy annak sem, hogy leváltsa a saját pártja.

– De hát így már induláskor elveszíthetik sok ember szemében a hitelüket.
– Azért ez nem feltétlenül igaz. Mert maga a szándék élő marad, és permanensen fenn fog állni, amíg Orbán Viktor a miniszterelnöki székben ül. Úgy gondolom ugyanis, hogy rendkívül kártékony a tevékenysége. Olyan oligarchiát, klánt épített ki maga mellé, amely veszélyezteti az ország biztonságát. Másrészt pedig a konzervatív tábornak sem árt megbarátkozni a gondolattal: eljön az az idő, hogy nem Orbán lesz a miniszterelnök. Ha arra vonatkozik a kérdés, hogy bölcs dolog volt-e ilyesmit kijelenteni, akkor magamra vállalom a dolgot. De hát az ember a vágyait is megfogalmazhatja. Mert a tótumfaktum szerepében tetszelgő vezetők politikája nem folytatható.

– Ez önökre is vonatkozik, hiszen előírják, mi lenne az egyedül üdvözítő, kit ne válasszanak a népek.
– A jelenlegi kormányfőt egy ideje az tartja a helyén, hogy az emberek úgy gondolják, nincs jobb. Ez részben igaz, mert a politikai ellentábor térfelén romok vannak, és már csak az hiányzik, hogy sóval hintsék be a helyét. A baloldalnak ezért ki kell termelnie a hiteles kihívót, és ezen kell nekünk is munkálkodnunk. Ez szerintem a jobboldalnak is üdvös lenne, hiszen az alternatíva őket is többre, másra sarkallná. Például egy másik, alkalmasabb személy keresésére.

– De mi legyen azokkal önök szerint, akik a jelenlegi kormánypártokra, illetve kifejezetten a mostani miniszterelnökre szavaztak? Azokkal nem állnak szóba, ha nem fogadják el nemzeti minimumként, hogy a jobbközép kabinet menjen el, de minél előbb?
– Akik olyan vakok, hogy nem látják, milyen komoly kárt okoz a jelenlegi garnitúra, azok tudatlanságból, előnyökért vagy más okból, de életben tartanak egy rossz, kártékony rendszert.

– Nem kellene több konkrétummal, ténnyel előhozakodniuk? A gazdasági mutatók jók, immár mérvadó külföldi intézmények, kormányok részéről is elismeréssel illetik az országot. Legutóbb a devizahitelek forintosításáért kasszírozhatott be a kabinet komoly dicséreteket.
– Nem hiszünk azokban a statisztikákban, amelyek a kormánytól függő helyekről érkeznek. Az Eurostat kimutatta, hogy az utóbbi években drámaian megnőtt a szegénység hazánkban, tehát szociális katasztrófa felé haladunk. Mindezt megfejelik a gátlástalan lopkodással, miközben a Polt Péter-féle baráti ügyészség nem tesz semmit ellene.

– A KSH a szegénység némi csökkenését érzékelte az adatokból. Amúgy a Fidesz-KDNP másodszor kapott kétharmadot az országgyűlési választáson. Erre rájött még két hasonló arányú győzelem az európai parlamenti és az önkormányzati voksolásokon. Azt pedig, hogy demokrácia van nálunk, a Nyugat sem vonja kétségbe.
– Én megkérdőjelezem azt is, hogy tényleg demokrácia van. Álruhás, szoftdiktatúra épült ki. Egyetlen ember szabja meg az irányvonalat a kormányban és a pártban is. Ez már eleve kizárja, hogy valódi jogállamról lehessen beszélni. Van egy fideszes agytröszt által kitalált, Habony-féle valóság, és van a másik, az igazi, ami igen szomorú képet fest. A kettő között áthidalhatatlan a szakadék.

– Ha önök szerint ez a diktatúra, akkor minek nevezné azt a hatalmat, amely 2006 őszén elbánt saját állampolgárainak tömegével? Nemcsak a tüntetőkkel, hanem az ünneplő polgárokkal?
– Hogy jön ez ide?

– Hát csak úgy, hogy a verések politikai felelőse, az akkori MSZP-SZDSZ-es miniszterelnök a jelenlegi baloldal egyik vezető, meghatározó alakja.
– De mi köze a Dekának ahhoz, ami akkor történt?

– Mert most Gyurcsány Ferenc annak a Demokratikus Koalíciónak (DK) az elnöke, amely szinte azonnal csatlakozott önökhöz.
– Több baloldali párt, így a DK is kezdettől részt vesznek a munkánkban. Volt, aki csak megfigyelőként volt jelen, ám jelezte, hogy legközelebb már aktívan is bekapcsolódik a tevékenységünkbe. A DK viszont csak az egyik szereplő, amely 2006-ban még nem is létezett pártként, tehát testületileg nem követhetett el semmit.

– Miből finanszírozzák a Deka működését?
– Nemigen vannak kiadásaink. Ha úgy tetszik, saját magunkat szponzoráljuk. Ha viszont megvalósul az a javaslatom, hogy Deka-közösségeket hozzunk létre országszerte, akkor kétségtelenül megnövekednek az utazásokkal a kiadásaink. Az a tervünk, hogy valamely civil alapítványnál helyet kérünk egy alprojekt erejéig. Egy biztos: minden kiadásunkat, bevételünket és azok forrását is közzétesszük az interneten, tehát teljesen átlátható lesz a működésünk.

– Most volt negyedszázada, hogy a Fekete Doboz merész munkatársaként bejutott a pártállami Belügyminisztériumba, hogy tudósítson a III/III-as iratok megsemmisítéséről, valamint hogy a köztársaság \'89. október 23-as kikiáltása után a belső elhárítás serényen dolgozik az akkori ellenzéki pártok ellen. Milyen emlékeket őriz az akkori időkről?
– Véletlenül kerültem bele, miután engem keresett meg Végvári őrnagy. Csak azt tettem, ami egy igazi újságírónak kötelessége. Miután sokan a titkosszolgálatoknál maradtak a pártállami apparátusból, inkább kellemetlenségeim származtak abból az évek során, hogy szerepet játszottam a Dunagate-botrány kirobbantásában, a besúgóhálózat leleplezésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.