Budapestre látogat kedden a török miniszterelnök

Ahmet Davutoglu megbeszélést folytat Orbán Viktorral, majd Áder Jánosnál tesz látogatást.

RZ
2015. 02. 23. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda meghívója szerint Orbán Viktor és Ahmet Davutoglu kétoldalú megállapodásokat ír alá, és sajtótájékoztatót tart majd az Országházban. Délután a két kormányfő beszédet mond a budapesti török–magyar üzleti fórumon, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyit meg.

Török miniszterelnök legutóbb két éve járt Budapesten. Recep Tayyip Erdogan – akit azóta, 2014 augusztusában államfővé választottak – és Orbán Viktor egyebek mellett a vízummentes utazás lehetőségéről és a magyarországi török történelmi műemlékek felújításáról tárgyalt.

Ugyanazon év decemberében Orbán Viktor látogatott Törökországba, ahol a Recep Tayyip Erdogannal folytatott megbeszélésén megállapodás született, hogy Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét, majd a két kormány tagjainak részvételével megtartotta alakuló ülését a magyar–török stratégiai együttműködési tanács.

Magyar–török üzleti fórumot tavaly februárban is tartottak Budapesten, amikor Abdullah Gül akkori államfő tett hivatalos látogatást Magyarországon.

Ahmet Davutoglu látogatása újabb jele a kétoldalú kapcsolatok erősödésének – mondta N. Rózsa Erzsébet, a Külgazdasági és Külügyi Intézet vezető kutatója a távirati irodának. Emlékeztetett, hogy az elmúlt években élénkültek a magyar–török diplomáciai, gazdasági és kulturális kapcsolatok. Hangsúlyozta: Törökország a keleti nyitás egyik kiemelt célpontja, Magyarország szorosabbra szeretné fűzni a gazdasági kapcsolatokat az eurázsiai országgal.

A szakértő szerint miután a Déli Áramlat-projekt lemondása után az orosz gáz Törökországon keresztüli szállítása került előtérbe, a török miniszterelnök budapesti tárgyalásán a gázszállítás biztosan kiemelten szerepel majd. Törökországnak nincsenek jelentős szénhidrogénkészletei, de sok irányból vezet át a területén kőolaj- és földgázvezeték, vagyis egyfajta energiaközponttá vált – magyarázta.

N. Rózsa Erzsébet úgy véli, hogy az energiafolyosók kérdése a magyar–török együttműködés jelenlegi legfontosabb témája. A gazdasági kapcsolatok pedig azért is lényegesek, mert a török gazdaság dinamikusan fejlődött akkor is, amikor Európa gazdasági válsággal küzdött – idézte fel. Hozzátette: bár úgy tűnik, a török gazdasági növekedés mára lassult, még így is komoly lehetőségek rejlenek a nyolcvanmilliós országgal kialakított együttműködésben.

A kutató kitért az illegális bevándorlás kérdésére is. Mint mondta, Európába Törökországon keresztül is jelentős számban érkeznek bevándorlók. Erről a kérdésről is biztosan szó lesz majd Ahmet Davutoglu tárgyalásain – közölte. Megjegyezte, hogy Magyarország és Törökország is a NATO tagja, ezért az egyeztetéseken katonai, biztonságpolitikai ügyek is napirendre kerülhetnek.

N. Rózsa Erzsébet meglátása szerint a két ország hatékony együttműködésének jó alapot ad, hogy a törökök magukhoz nagyon közel állónak érzik a magyarokat, testvérnépnek tekintik őket. A török történelemfelfogás szerint annak idején azért jöttek ide, hogy „segítsenek a magyaroknak a Habsburgok elleni harcukban” – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy a török emberekben nagyon kedvező kép él a magyarokról.

Mindemellett kiemelte, hogy a két világháború között Magyarországon törökbarát hangulat uralkodott, és elevenek voltak a két ország kulturális kapcsolatai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.