Ezúttal emelhetik a korhatárt

Alig három tanévvel ezelőtt szállították le 18-ról 16 évre a tankötelezettségi korhatárt, de a szakképzés kiterjesztése miatt máris újra felemelhetik – értesült lapunk.

Csókás Adrienn
2015. 02. 24. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által elfogadott koncepció azzal összefüggésben veti fel a 2012 őszétől hatályos passzus módosításának szükségességét, hogy a szakképzésben hosszabbá válik a képzési idő, miközben a lemorzsolódás ebben az iskolatípusban már most is jelentős, mintegy 30 százalékos.

Ismeretes, Czomba Sándor képzési és munkaerő-piaci államtitkár két hete jelentette be, hogy a szakképzésben is megteremtik az érettségi lehetőségét: a szakközépiskolák a jövőben szakgimnáziumokként fognak működni, ahol négy tanév alatt érettségit, majd egy további év alatt technikusi minősítést lehet szerezni. A jelenlegi szakiskolákat pedig szakközépiskolákká alakítják, amelyekben 3+2 tanév alatt szakmát, majd érettségit szerezhetnek a diákok.

Lapunk úgy tudja, a stratégiában szó van arról is, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól szeptemberben a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerülő, mintegy 400 iskola gazdasági önállóságát növelni kell, így várhatóan csökkennek az érintett iskolák adminisztrációs terhei, gyorsulnak a beszerzéseik, s több pénzügyi kérdésben dönthetnek majd helyi szinten.

Mindezen túl bővítik a hiányszakmák ösztöndíjrendszerét, várhatóan eltörlik a nappali tagozatos jelentkezés 21 éves korhatárát, 9. évfolyam felett pedig csak akkor lehetne iskolai tanműhelyben gyakorlatozni, ha az iparkamara egy céget sem tud e célra biztosítani. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi közlése szerint egyébként ma a fiatalok 25-30 százaléka szerezhet vállalatoknál szakmai tudást, s ezt az arányt szeretnék fokozatosan a németországi 50 százalékhoz közelíteni. A cél 2018-ig az, hogy a mostani 50 ezerről 70 ezerre emeljék a duális szakképzésben részt vevők számát. Egy diák képzésének költsége egyébként a minisztérium szerint évente átlagosan 600 ezer forint, a 20 ezres többletlétszám tehát 12 milliárdba kerülne a költségvetésnek.

A gyakorlati képzését biztosító vállalatok számát 2018-ra 8 ezerről 20 ezerre emelnék. Ezzel kapcsolatban Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke arra hívta fel lapunk figyelmét: régiónként eltérő a cégek aktivitása, így nem biztos, hogy mindenhol van elég gazdálkodó szervezet, amelyik képes fogadni a diákokat. Ráadásul az utóbbi években százmillió forintos nagyságrendű ráfordításokkal fejlesztették az intézményi tanműhelyeket, komoly laborfelszereléseket szereztek be az iskolák, mindezt kár lenne elpazarolni – tette hozzá az érdekvédő, aki szerint a szakképzés színvonalának emeléséhez elengedhetetlen az is, hogy az általános iskolák alsó tagozatain megerősítsék az alapkompetenciák fejlesztését.

A szakképzési reform jogszabályi kereteinek kidolgozása egyébként egy hónapon belül lezajlik: a két érintett miniszternek március 31-ig kell kormány elé terjeszteni a szakképzési és a köznevelési törvény módosítását célzó tervezet. A változások zöme a 2016/17-es tanévben lép hatályba.

Varga Mihály tegnap a történelmi egyházak képviselőivel is tárgyalt a szakképzés átalakításáról, a találkozóról kiadott közlemény szerint a kormány a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Magyarországi Evangélikus Egyház képviselőivel stabil partnerségre törekszik a szakképzés területén.

„A szakképzéssel kapcsolatban tervezett, illetve elfogadott intézkedések között nem szerepel a tankötelezettségi korhatár emelése, sem azzal összefüggő egyéb intézkedés. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a szakképzés átalakításából nem következik automatikusan a korhatár emelése. Ahogy korábban is hangsúlyoztuk, a tankötelezettségi korhatár semmilyen módon nem jelent gátat annak, aki tanulni akar. A szakképzés átalakítását célzó intézkedések bővítik a tanulók továbbtanulási lehetőségeit, növelik a szakképzés presztízsét.” – írja sajtóközleményében az NGM.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.