Itt az internetes konzultáció következő dobása

Jelnyelven tehetik fel kérdésjavaslataikat a siketek és nagyothallók a nemzeti konzultációra. Deutschot a netkon áráról is faggatták.

RZ
2015. 02. 19. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deutsch Tamás újságírók előtt bemutatta az Internetkon.hu oldalnak a gyengénlátók számára akadálymentesített változatát is, és arról beszélt, hogy a kormány mindenki, így a fogyatékossággal élők számára is biztosítani akarja, hogy részt vehessen már a konzultáció előkészítésében, tehát a majdani kérdőíven szereplő kérdések megfogalmazásában is.

Arra hívta fel a figyelmet, a világon most először biztosítják egy társadalmi párbeszéd során, hogy a látás- és hallássérültek számára is elérhető legyen az információ. Abban is első a konzultációs oldal, hogy a siketek és nagyothallók magyar jelnyelven is el tudják juttatni javaslataikat.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a nemzeti konzultáció kérdőívének összeállítását a polgárokra bízták, így ők mondhatják meg „milyen legyen, milyen irányt vegyen Magyarország digitális fejlődése, fejlesztése”. Hozzátette, ezekből a javaslatokból állítják majd össze azt a 18-20 kérdést, amely a konzultáció kérdőívén szerepel.

Az Internetkon.hu február 3-ai elindítása óta 37 ezren látogattak el az oldalra, és a számláló aktuális állása szerint 3245 kérdést, javaslatot tettek – ismertette. Jelezte, bár ezek jelentős része trollkodás, 700-nál több kérdést tettek fel azok, akik valóban élni kívántak a javaslattétel lehetőségével. Közölte, a látogatók közül legalább minden ötödik mobiltelefonról nézte meg az oldalt.

Közölte, mostanra az oldalt teljes mértékben akadálymentesé tették a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek közreműködésével. Ez azt jelenti, hogy az oldal gyengénlátóknak szóló változata is elérhető. A világhálóról szóló nemzeti konzultációt olyan közpolitikai vállalkozásnak nevezte, amelynek során odafigyelnek arra, hogy a fogyatékossággal élő emberek is „egyenlő jogon, egyenrangú módon” részt vehessenek az előkészítésében és lebonyolításában.

Elmondta, mostantól érhetők el az oldalon azok a videók, amelyeken jelnyelven, továbbá feliratozással is ismertetik a siket és nagyothalló emberekkel a konzultáció célját és azt, hogy miként tehetik fel jelnyelven a kérdésjavaslataikat. Ismertetése szerint a jelnyelven megfogalmazott, videón rögzített felvételeket egy megosztó oldalra kell feltölteni, majd annak a címét kell a konzultáció oldalára bemásolniuk. A jelnyelven feltett kérdéseket a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) munkatársai írják le.

Kósa Ádám, a Sinosz elnöke, EP-képviselő a sajtótájékoztatón – jelnyelven – emlékeztetett arra, hogy a 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon 10 ezer siket és 70 ezer súlyosan nagyothalló ember él; ők azok, akik számára feliratozással vagy jelnyelven kell biztosítani az információt. Jelezte, az akadálymentessé tett konzultációs oldallal minden igényüket kielégítették. Fontosnak mondta, hogy a kommunikáció kétirányú, tehát visszafelé is akadálymentessé tették. Közölte, az Internetkon.hu az első a világon, amely nemcsak az információt adja át akadálymentesen, hanem információkat is vár a siketektől és nagyothallóktól.

Deutsch Tamás február 3-án jelentette be, hogy az Internetkon.hu oldal elindulásával kezdetét vette a világhálóról szóló nemzeti konzultáció. A miniszteri biztos akkor arról beszélt, hogy az alapvető kérdés az, „milyen lesz a jövő magyar internetje”, ennek megválaszolása pedig nem csupán a szakemberek, a szektorban érintett cégvezetők vagy a politikai döntéshozók kizárólagos feladata. Közölte, március 26-áig minden legalább 14 éves magyar állampolgár tehet fel kérdést az oldalon. A felvetéseket 15-20 pontból álló kérdőívbe rendszerezik, amelyet május eleje és június vége között lehet majd kitölteni.

Orbán Viktor miniszterelnök október 31-én a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről. Deutsch Tamás ezután azt mondta, internetszolgáltatók, nagy multicégek, közepes és kisvállalatok, netfelhasználók, szakmai és társadalmi szervezetek, valamint a közélet politikán kívüli szereplőinek bevonásával szeretné megvitatni, milyen kérdésekben kérjék ki az emberek véleményét. Január elején lett a világhálóról szóló nemzeti konzultáció kiemelt médiapartnere a közszolgálati média.

Sajtóhírek szerint egy kormányközeli cég készítette a netkozultáció honlapját, amelynek elindítása szakértők szerint a piaci ár sokszorosába került. A miniszterelnöki megbízottól a Hír TV a sajtótájékoztatón azt szerette volna megtudni, hogy pontosan mennyibe kerül az Internetkon.hu elkészítése és üzemeltetése, és ezt pontosan kinek fizették ki. Deutsch úgy reagált, hogy a honlapon minden ezzel kapcsolatos információ fent van. Nos, valóban így van, íme: a honlappal kapcsolatos tervezési, grafikai kivitelezési, szoftverfejlesztési és karbantartási feladatok elvégzésére 5,8 millió forint értékben a Tigra Kft.-vel, a honlapot kiszolgáló hardverkörnyezet biztosítására, feltelepítésére, szerver biztosítására és üzemeltetésére 6,9 millió forint értékben a Damit Informatika Kft.-vel kötöttek szerződést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.