Belpolitikai csatározások miatt késett a Bokros-csomag?

Bod Péter Ákos szerint ezt a „vészfékezés típusú” beavatkozást el lehetett volna kerülni.

MA
2015. 03. 12. 22:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgazdászprofesszor úgy vélte: ezt a „vészfékezés típusú” beavatkozást el lehetett volna kerülni, ha már az 1994 tavaszi kormányváltás után a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíció ősszel kisebb kiigazítást hajt végre, és az 1995-ös költségvetésbe beépítik a szükséges intézkedéseket.

Ez esetben kisebb mértékű lett volna a megszorítás, ráadásul jobban elő lehetett volna készíteni, szakszerűbb lett volna, és az Alkotmánybíróság nem semmisítette volna meg a csomag számos elemét – jegyezte meg.

Bod Péter Ákos felidézte: ez idő tájt nagy belső egyensúlytalanság jellemezte a magyar gazdaságot, 1994-ben már nagyjából 3 százalékos volt a növekedés, de az export ezt még nem követte, viszont a kereslet már élénkült. Ígéretes volt a közeljövő – ekkor már megszületett a döntés az Audi-gyár megépítéséről, valamint már jelen volt Magyarországon a Suzuki és az Opel –, de a pillanatnyi állapot szerint még törékeny volt a magyar gazdaság, Magyarország nem volt a befektetésre ajánlott kategóriában – idézte fel Bod Péter Ákos. Ugyanakkor rövid távon nem volt fizetőképességi probléma, mert magas volt a devizatartalék – tette hozzá.

Békesi László pénzügyminiszter és Horn Gyula kormányfő közötti belpolitikai „villongások” voltak, emellett a kormányfővel való konfliktusa miatt lemondott az MNB elnöke és a privatizációs miniszter. Mindez együtt oda vezetett, hogy megnőtt a hitelezők megnyugtatásának a szükségessége – közölte.

A korábbi jegybankelnök elmondása szerint „klasszikus megoldás” volt a Bokros-csomag: nagymértékű, viszonylag differenciálatlan kiadáscsökkentés, az adók emelése, és a forint leértékelése. Ez utóbbi erősíti az exportot, miközben a kereslet visszafogása gyengíti az importot; így javul a külkereskedelmi mérleg, és azon keresztül a folyó fizetési mérleg.

A hirtelen javulás a csomag mellett annak is köszönhető, hogy ekkortól „fordultak termőre” az 1991-től Magyarországra települt ipari kapacitások, amelyek azóta is a magyarországi ipari struktúra gerincét adják – jegyezte meg.

Bod Péter Ákos hozzátette: a Bokros-csomagnak volt egy nagyon káros hatása: számos felmérés azt mutatta, hogy nagyon sok embernek – különösen kisvállalkozóknak, akik akkor indították meg az üzletüket, és a megszorítócsomag „megnehezítette az életüket” – a kiigazítások miatt megrendült a hite általában a kapitalista piacgazdasági rendszerben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.