Buda-Cash: világos választ kell kapni arra, hogy hol a pénz

Szerdán elindították és 20 napon belül befejezik a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását.

2015. 03. 08. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titkosszolgák a Buda-Cashnél

A magyar titkosszolgálatok csaknem 1200 munkatársa tartotta vagy forgatta a pénzét a Buda-Cashnél. A titkosszolgálat nyomoz az ügyben. Közben felmerül a kérdés: hogyan kaphatott napok alatt engedélyt a DRB a bankká alakuláshoz?

Az Országos Betétbiztosítási Alap szerdán elindította és 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-ig fejezi be a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását.

A Buda Regionális Bank, a Dél-dunántúli Regionális Bank, a Dél-dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összeget, azaz legfeljebb 30 millió 461 ezer forint kártalanítást kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán fogadta a botrányban károsult 67 önkormányzat vezetőjét. Megállapodás született arról, hogy a kormány közel 245 millió forint rendkívüli támogatásban részesíti a pénzügyi vészhelyzetbe került önkormányzatokat, a települések kártalanítása már pénteken elkezdődött. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kiemelte: a kormány a teljes feltárásban érdekelt, mert világos választ kell kapnia mindenkinek arra, hol a pénz.

Orbán Viktor pénteken a Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumon elmondta, törvénymódosítással erősítené meg a kormány a pénzügyi felügyelet jogosítványait, mert nem lehet kizárni, hogy vannak még törvényen kívüli, nehéz helyzetben lévő brókercégek Magyarországon. – A bankrendszer után a brókervilágban is igyekszünk olyan helyzetet teremteni, hogy ilyen állapot még egyszer ne álljon elő – közölte a miniszterelnök a Buda-Cash-ügyre utalva.

A miniszterelnök a rendezvényen a nullát nevezte a jövedelemadó ideális kulcsának. Az embereket nem szabad adóztatni, amikor keresnek, akkor kell adóztatni, amikor elköltik a pénzt, ez sokkal igazságosabb és kevésbé kijátszható – mondta a kormányfő.

Ugyancsak pénteken sikkasztás miatt őrizetbe vették a Hungária Értékpapír Zrt. két vezetőjét, illetve két kisebb beosztású munkatársát. Az MNB – a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt – részlegesen felfüggesztette a tevékenységi engedélyt, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen.

Az Országgyűlés keddi, a paksi atomerőműhöz kapcsolódó döntése kimondja, hogy a beruházás végrehajtásával megbízott orosz és magyar szervezetek és alvállalkozóik által kötött szerződésekben szereplő üzleti és műszaki adatok, valamint a megvalósítási megállapodások és az egyezmény előkészítésével kapcsolatos döntéseket megalapozó adatok a keletkezésüktől számított harminc évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg.

A Fidesz szeretné, ha a legkisebb bevételű cégeknek nem kellene reklámadót fizetniük, mert ez esetükben indokolatlan lenne és felesleges bürokratikus költségeket jelentene – mondta szerdán Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője. Úgy tűnik, a 3-5 százalékos reklámadót mérlegelhetik.

Jelezte ugyanakkor, hogy az ügyben ütközésre számítanak Brüsszellel, mert az egyik európai uniós hivatal azt szeretné: a legkisebb cégeknek és a legkisebb reklámbevétel után is fizetni kelljen az adót.

2015. március 1-jei hatállyal, a gyakorlatban hétfőtől átalakult a szociális ellátás rendszere.

Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: az önkormányzatoknak szóló levélben felhívták a figyelmet arra, hogy melyek azok a segélyezési területek, ahol szükség lehet a támogatási forma rendeleti szintű kidolgozására. Hozzátette: az önkormányzatoknak kötelességük – átmeneti veszélyhelyzet esetére – a krízissegély lehetőségét jogszabályba foglalni.

Egyházi szertartással eltemették Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikust, volt miniszterelnök-helyettest kedden a moszkvai trojekurovói temetőben. A politikust hozzátartozóin kívül mintegy 600 ember kísérte el utolsó útjára. Nyemcov harcostársai közül Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő, az RPR-Parnasz társelnöke is megjelent a temetőben, ahol orosz ortodox pópa búcsúztatta a halottat.

A temetés előtt ezrek vettek végső búcsút Nyemcovtól a moszkvai Szaharov központban. Több lengyel és lett politikust is visszatartottak a határon, de a legtöbb ország képviselteti magát a temetésen. Magyarország külügyminisztériuma senkit sem küldött, a magyar nagykövet, Balla János ott volt.

A gyilkossággal kapcsolatban szombaton őrizetbe vettek két gyanúsítottat, egyikük maga a merénylő lehet.

 

Nur-Nuru-Bin és Vobara, a két koala február 24-én érkezett a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Kelet-Közép-Európába még soha nem került ilyen állat, komoly szenzációnak számít a jövetelük. Mindennapi betevőjük Angliából érkezik – borsos áron. Tarlós István, L. Simon László, Persányi Miklós és kisebb sajtóhadsereg köszöntötte őket.

Koalaház is épült a Parasztudvar helyén, az állatsimogató tőszomszédságában. A házban a két bemutatótermen kívül kialakítottak egy konyhát, egy közlekedőt, egy mérlegelőszobát és egy elkülönítőt is. Természetesen Koalakert is tartozik a házhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.