A Hungária Értékpapír Zrt. ügyében tartóztattak le négy embert

Sajtóértesülések szerint a Hungária Értékpapír Zrt. vezetőiről van szó.

MNO
2015. 03. 06. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hvg.hu szerint az őrizetbe vett személyek között van a cég két vezetője, illetve kisebb beosztású munkatársaik. Az utóbbiakról úgy tudni, pénztárosként dolgoztak a Hungária Zrt-nél, és egyelőre nem tettek vallomást, ügyvédet kértek ahhoz, hogy beszéljenek a hatóság embereinek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleményében azt írtak, hogy az MNB feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön nyomozást rendelt el sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az ügyben a nyomozók házkutatást tartottak és iratokat foglaltak le, négy embert gyanúsítottként hallgattak ki, majd őket bűnügyi őrizetbe vették – tették hozzá.

Az utóbbi időben az MNB több pénzintézetnél indított vizsgálatot, elsőként a Buda-Cash Brókerháznál. Február 24-én Windisch László, az MNB alelnöke bejelentette, hogy bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt büntetőfeljelentést tettek. Kifejtette: a Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette annak működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is hozott korlátozó intézkedéseket.

Március 3-án az MNB bejelentette, hogy ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettek a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nél történt, a jegybank álláspontja szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt.

Pénteken ugyancsak az MNB közölte, hogy a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt csütörtök este részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen.

Az Index szerint a cég nem tudta már visszafizetni a saját kötvényeit, ezért vannak nagy bajban. A kötvények tulajdonosai túlnyomórészt magánszemélyek.

A Buda-Cash-üggyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy sürgősen körül kell nézni az összes brókercégnél, mindent ellenőrizni kell, és „ki kell takarítani ezt az istállót”.

Megerősítette, tárgyalnak a bankszövetséggel és a jegybankkal arról, hol kell szigorítani az ellenőrzés rendszerét, és azt is mondta, nem szabad, hogy eltűnjön a napirendről a legfontosabb kérdés: „hol az emberek pénze?”

„Ha az igazságszolgáltatást irányíthatnám, akkor már mind börtönben lenne” – fogalmazott a miniszterelnök a Buda-Cashnél történt csalássorozat elkövetőiről, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány nem irányíthatja az igazságszolgáltatást.

Orbán Viktor pénteken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén arról beszélt, hogy nem lehet kizárni, hogy vannak még törvényen kívüli, nehéz helyzetben lévő brókercégek Magyarországon.

A kormány mindent megtesz, hogy ha kell, akár törvénymódosítással megerősítse a pénzügyi felügyelet jogosítványait – tette hozzá a kormányfő a gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumon.

A bankrendszer után a brókervilágban is igyekszünk olyan helyzetet teremteni, hogy ilyen állapot még egyszer ne álljon elő – mondta Orbán Viktor a Buda-Cash-ügyre utalva.

Az őrizetbe vételek ügyében kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot és a Nemzeti Nyomozó Irodát is, előbbitől választ ígértek e-mailben feltett kérdéseinkre. Ahogy megkapjuk a válaszokat, frissítjük cikkünket.

Most kezdődik az igazi botrány

Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapítója

Így juthatnak hozzá nyugdíjukhoz a DRB ügyfelei

Kettős könyvelést vezetett a Buda-Cash?

Az ügyfélfogadás szünetel

De ki is az a bróker?

Bukhatja a pénzét a siklósi önkormányzat

Siklósi jajkiáltás: százezer forintja sem maradt az önkormányzatnak

Saját csapdájukban a Buda-Cash ügyfelei

Visszavonták a DRB-csoport bankjainak működési engedélyét

Nem kereskedhet a tőzsdén a Buda-Cash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.