Értelmiségiek elutasítják a bojkottot

Nem értett egyet a Magyar Nemzettel, a Hír TV-vel és a Lánchíd Rádióval szemben meghirdetett kormánypárti bojkottal a jobboldal lapunk által megkeresett jeles szereplőinek többsége.

Munkatársainktól
2015. 03. 21. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bojkottügyben nem nyilatkozom, bár az ilyen akciókat a múltban sem helyeseltem – így reagált a Hír TV-vel, a Lánchíd Rádióval és a Magyar Nemzettel szemben a kormánypártok által meghirdetett bojkottra Boross Péter volt miniszterelnök. Azt mondta: nem szívesen adna muníciót ennek a jelenlegi, teljesen lezüllött baloldalnak, illetve ellenzéknek.

– Orbán Viktor miniszterelnök ellen ugyanis olyan hajtóvadászat folyik, olyan igaztalan vádakkal, rágalmakkal illetik, ami még a mi kormányzásunk alatt is elképzelhetetlen volt. A kormányfőt érő ügynökvádak teljesen megalapozatlanok, nemtelenek, légből kapottak, hazugok, hiszen bizonyíthatóan megtagadta az együttműködést az állampárti titkosszolgálatokkal – mondta.

Wittner Mária 1956-os halálraítélt, a Fidesz volt országgyűlési képviselője a bojkottal kapcsolatban azt mondta, számára az a visszataszító, hogy ezzel a lépéssel a gyurcsányi útra léptek. Korábban a volt szocialista miniszterelnök is bojkottot hirdetett a sajtó egy részével szemben. Wittner szerint hagyni kellene a sajtót élni. A politikus nem vette észre, hogy ellenzékivé vált volna a Magyar Nemzet. Kijelentette: eddig is kimondta a lap az igazat, ezután is ki kell majd mondania.

– A demokrácia ismérve nem az, hogy csak azokkal állok szóba, akikkel egyetértek, hanem éppen ellenkezőleg, arra törekszem, hogy a társadalom tagjai a lehető legszélesebb dialógusban vehessenek részt – így reagált Róna Péter. A közgazdász szerint a nyugati demokráciák világában az, hogy egy kormány egy jelentős sajtóorgánumot bojkottál, egészen szokatlan, mondhatnánk, elképzelhetetlen dolog. Kérdés, hogy ezt mivel indokolják, mert a kormánynak az egész ország képviselete a feladata, abban pedig benne van az ellenzék is. Mint mondta, a bojkott sehová nem vezet, legalábbis ha fenn akarják tartani a demokrácia látszatát. Róna Péter beszélt arról is, hogy a kormánynak kötelessége van a társadalom felé, a sajtó pedig a kormány, az állam és a társadalom között közvetítő szerepet lát el. Ha ezt kiiktatják, akkor a társadalom felé fennálló kötelezettséget szegik meg.

Csizmadia László kérdésünkre úgy nyilatkozott, csak megerősíteni tudja ez irányú tegnapi közleményük idevágó passzusát: a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a hazugságokat terjesztő, nemtelen uszításokban részt vevő médiumoktól elhatárolódik mindaddig, míg azok vissza nem térnek a közerkölcs által megkövetelt objektív tájékoztatáshoz. A CÖF vezetője hozzátette: amennyiben a Hír TV és a Magyar Nemzet ezeknek a kritériumoknak eleget tesz, a jövőben is szívesen állnak a rendelkezésükre.

– A bojkott helytelen. Az embernek jelen kell lenni, és minél több helyen elmondani a magáét – mondta a Magyar Nemzetnek Sára Sándor. Szerinte attól, hogy egyesek nem nyilatkoznak benne, a lap még ugyanazt a szellemiséget képviselheti, és kell is, hogy képviselje, mint korábban. – Az olvasók nincsenek is tisztában azzal, hogy ki a lap tulajdonosa. Ha a lap tárgyilagos és őszinte véleményeket mond, akkor rendben van. Ha nincsenek kritikus vélemények egy lapban, én például nem is olvasom. A nyomtatott Magyar Nemzetnek és az internetes változatnak is rendszeres olvasója vagyok, de nem látok döntő változást a lap szellemiségében. Bele lehet magyarázni, ha valaki nagyon igyekszik, de alapvetően nem történt irányváltás – vélte a filmrendező.

– Ritka kivételektől eltekintve helytelennek tartom bármilyen médium bojkottját, bármilyen oldal részéről. Ha létrejön egy-két, a mai kormánnyal szemben nem gyűlölettel viseltető, de egészséges kritikát megfogalmazó orgánum, abból még jó is kijöhet – mondta Fábry Sándor.

– Soha nem hittem volna, hogy egyszer majd ennyire kiüresedik az a szólam, hogy „én nem foglalkozom politikával, csak végzem a munkámat”. „Tisztességgel. Becsülettel.” „Az a lényeg, hogy egyenes legyen a gerinc, és az ember tükörbe tudjon nézni.” Az emberi hallás tartományában nem is foghatók már fel ezek a szavak. Értelmetlenek. Érdektelenek. Felháborodni meg már csak havonta egyszer szoktam – ezt már Szécsi Noémi író nyilatkozta lapunknak.

Csath Magdolna nem tudja értelmezni azt, hogy ellenzéki lenne a Magyar Nemzet, nem látja úgy, hogy a lap irányultsága bármilyen irányba elmozdult volna. Szerinte a hiteles média ne legyen se ellenzéki, se kormánypárti. Közölte, a sajtónak az a feladata, hogy információt közöljön, tudósítson, és eltérő szakmai véleményeknek is helyet adjon. A közgazdász elmondta, több alkalommal maga is közölte gondolatait az újság hasábjain, és előfordult, hogy kritikát is megfogalmazott, de akkor sem kérték rá, hogy húzza ki azt a cikkéből. Hangsúlyozta, ha hívják és szakmai véleményére kíváncsiak, továbbra is el fog menni a Hír TV-be vagy a Lánchíd Rádióba, és nyilatkozni fog a Magyar Nemzetnek is.

Pesty László filmrendező lapunknak úgy nyilatkozott: miközben a sajtóban elterjedt a hír, hogy Rogán Antal a Magyar Nemzet és a Hír TV bojkottjára szólította fel a Fidesz–KDNP-frakciót, ezt a kormány cáfolta. – Nehéz olyasmiről véleményt alkotni, amire van egy állítás és egy tagadás – mondta az ismert dokumentumfilmes. Felidézte: hosszú évek óta a Hír TV állandó vendége, nagyon jól érzi ott magát, és rendkívül sajnálja, hogy így elmérgesült a Simicska–Orbán-viszály. Ugyanakkor egyetért Kövér Lászlóval abban, hogy ha folytatódik a jelenlegi tendencia, és a Hír TV-ben egyre több lesz a kormánykritika, akkor előfordulhat, hogy ellenzéki médiummá válik. – Nem szeretném, ha ez bekövetkezne – hangsúlyozta Pesty László.

Bod Péter Ákos úgy vélte: ha egy politikus, közszereplő nyilatkozik, akkor nem azt érdemes néznie, hogy az adott lapnak, tévének, rádiónak ki a tulajdonosa, hanem azt, hogy a célközönségéhez eljussanak a szavai, gondolatai. – Ha elmondja az álláspontját, azzal a célközönségéhez szól, őket tiszteli meg – tette hozzá a volt jegybankelnök.

– Általában semmiféle bojkottnak nem vagyok a híve. Ha az ember valahová elmegy, és ott nyilatkozik, akkor az az érdekes, amit mond. Nem bojkottot kell csinálni, hanem élni ezzel a lehetőséggel. Nem tudok elképzelni olyan csatornát, ahová bemegyek, és nem az én jobboldali, konzervatív gondolataimat mondom el.

Ugyanakkor elkeserítenek azok a dolgok, amelyeket Simicska Lajos nyilatkozott: milyen barátság vagy érdekszövetség az, amelyben úgy lehet nevezni az ország vezetőjét, ahogy Simicska Lajos tette? Olvasni kell a Magyar Nemzetet, és ebből kideríteni, hogy megmarad a konzervatív hangnál, vagy érezhető lesz benne Simicska bosszúja – mondta Jókai Anna. A kormánypárti lapok és a kormánykritika viszonyáról úgy vélekedett: a jobboldali embernek is kötelessége szóvá tenni, ha valami nem úgy megy, ahogy kellene, különben nem mennek előre a dolgok. Kritika is sokféle van: lehet a kákán is csomót kereső, igazságtalan, és lehet szakszerű. Szerinte az nem érzékelhető, hogy a Magyar Nemzet átállt volna az ellenzék oldalára, vagy nekimenne a kormánynak.

Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző megkeresésünkre úgy fogalmazott: – Annak idején a Népszabadság címlapon hozta azt a mondatomat, miszerint 20 év konzervatív jobboldali kormányzásra lenne szükség ahhoz, hogy megváltozzon az, ami az elmúlt 40 év alatt lerakódott. Még egy nyert választás szükséges. Nem lesz könnyű.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke elmondta, már korábban is, 2006-ban, s 2009-ben is felmerült a bizonyos sajtótermékek bojkottálása. Mint mondta, a hatóságot ez a gyakorlat nem érintette akkor sem, és nem fogja érinteni most sem. Az információszabadság kérdéséről szólva a NAIH elnöke elmondta, a közérdekű adatok áramlását nem lehet akadályozni, ugyanakkor az egyéni interjúk más lapra tartoznak. Ebben a kérdésben a politikusok maguk dönthetnek.

Papp Lajos szívsebész ugyanakkor „maximálisan egyetértett” a kormány által meghirdetett bojkottal. Felvetésünkre, hogy a demokráciába belefér-e, hogy egy kormány bojkottál egy lapot, és felszólítja szavazóit arra, hogy határolódjanak el a sajtóorgánumtól, a professzor azt válaszolta: a demokráciában szabadon döntheti el mindenki, hogy nyilatkozik, vagy sem. A demokrácia ott kezdődik, hogy nem mocskoljuk egymást és valótlan dolgokat nem állítunk egymásról. Az ugyanis nem demokrácia, az anarchia – fejtette ki álláspontját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.