Háború a lombikbébi-program körül

Czeizel Endre szerint már a beültetés előtt ki lehetne szűrni a fejlődési rendellenességeket.

2015. 03. 03. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czeizel Endre megerősítette lapunknak, hogy figyelmeztetésben részesítette őt a Magyar Orvosi Kamara, amit meglepődve vett tudomásul. Mint mondta, az első tárgyalásra még őt is beidézték, ám első fokon felmentették. A napokban azonban kapott egy levelet, amely szerint az őt bepanaszoló intézet fellebbezett, ezután született az elmarasztaló döntés. Hozzátette: erre a tárgyalásra őt már nem hívták meg. A professzor elmondta, a lombikbébiprogramot végző Kaáli Intézet tapolcai társintézete kezdeményezte az eljárást vele szemben, mert szerintük egyik nyilatkozata rombolja a hazai szakma hírnevét.

Az ügyet kirobbantó Bors szerint az etikai bizottság megállapította: Czeizel kijelentései alkalmasak arra, hogy rontsák az orvostársak megbecsülését és szakmai hírnevét, megingassák az orvosi tevékenység iránti bizalmat. A panaszt tevő intézet szerint egyébként Czeizel maga is egy meddőségi intézet munkatársa, amely ellen az ÁNTSZ vizsgálatot folytat kísérleti stádiumban lévő eljárások alkalmazása miatt. A panaszos szerint Czeizelnek az is célja lehetett, hogy a páciensek az őt foglalkoztató intézethez forduljanak. Az orvosi kamara ugyanakkor ezt a véleményt nem osztotta.

A vitát egy interjú robbantotta ki, amit a genetikus a Hetek című lapnak adott még 2013 júniusában. Ebben a professzor egyebek között arról beszélt, hogy a természetes fogantatásnál egy férfinak 300 millió ondósejtje használódik fel – míg a nő kétmillió petesejttel indul neki az életnek – azért, hogy mindig a legjobb ondósejt és a legjobb petesejt találjon egymásra. A lombikbébiprogram során azonban az orvos azt a petesejtet és ondósejtet használja, ami éppen akkor adódik. Ezért fordulhat elő, hogy 50 százalékkal több a fejlődési rendellenesség a lombikprogram nyomán született gyermekeknél, mint a többi baba esetében. Czeizel beszélt arról is, a nyugati országokban már az a gyakorlat, hogy mielőtt beültetik a magzatkezdeményt, megvizsgálják.

A professzor ennek kapcsán lapunknak kifejtette: Magyarországon nem végeznek a beültetés előtt ilyen vizsgálatokat, pedig tíz magzatkezdeményből átlagosan hét életképtelen, vagyis hiába ültetik be, esély sincs arra, hogy valódi élet fejlődjön belőle. Hangsúlyozta azt is: ha a beültetés előtt megvizsgálnák a magzatkezdeményeket, elkerülhetők lennének az olyan traumatikus esetek, amikor a terhesség félidejében kell elvenni a már mozgó magzatot, mivel a vizsgálatok csak ekkor derítik ki, hogy a születendő gyermeknek olyan súlyos fejlődési rendellenességei lennének, amelyek összeegyeztethetetlenek az élettel.

A professzor közölte: tény, hogy nagyon költségesek ezek a vizsgálatok, de ha azt nézzük, hogy ma Magyarországon öt beültetést finanszíroz az állam, már más a helyzet. Ha ugyanis a beültetés előtt megvizsgálnák a magzatkezdeményeket, és csak az egészségeseket ültetnék be, sokkal kevesebb beavatkozásra lenne szükség az egészséges baba megszületéséhez. Czeizel elmondta: felmerült az is, hogy az ő célja egy másik meddőségi intézet előtérbe helyezése lett volna. A professzor azonban ezt határozottan visszautasította. Mint mondta, ő nem munkatársa egyetlen ilyen intézetnek sem, legfeljebb tanácsot ad egy-egy kérdésben, ha megkérdezik a véleményét.

Lapunk megkereste az ügyben az orvosi kamara etikai bizottságát, ám az illetékesek nem kívántak nyilatkozni az ügyben. Annyit megtudtunk, a kamara etikai döntései nem nyilvánosak, arról kizárólag az érintett felek nyilatkozhatnak. Kiderült az is, ebben az esetben másodfokú döntésről van szó, és a másodfokú eljárásban a jogszabály szerint nem kell újra meghallgatni az érintett feleket, ugyanis tárgyalás helyett ilyenkor csak ülést tartanak. Szerettük volna megszólaltatni az ügyben Török Attilát, a Pannon Reprodukciós Intézet orvos igazgatóját is arról, miért vették az intézetük elleni támadásnak Czeizel professzor szavait, de ő az intézetet képviselő ügyvédhez irányított minket. Strasser Tibor mára ígért nekünk részletes tájékoztatást az ügyben. A Kaáli Intézet lombikbébi-kezeléseinek eredményeként az utóbbi húsz évben több mint húszezer egészséges kisbaba láthatta meg a napvilágot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.