Javult a foglalkoztatás

Több mint kétszázezerrel dolgoztak többen tavaly, mint egy évvel korábban.

2015. 03. 18. 3:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta a foglalkoztatottak átlagos létszáma 2014-ben a 4,1 milliót, ami egy év alatt 208 ezer fős növekedésnek felelt meg. Abszolút számuk 2013-ban lényegében elérte, 2014-ben pedig mintegy 200 ezer fővel meg is haladta a válság előtti utolsó évre, a 2007-es esztendőre jellemző értéket – derül ki a KSH 2014-es esztendő munkaerő-piaci folyamatait elemző kiadványából. A bővülés mértékét jól jelzi, hogy az előző három évben, 2010 és 2013 között összesen 160 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, míg 2014-ben egyetlen év alatt több mint 200 ezerrel. A férfiak még mindig kelendőbbek a munkaerőpiacon: 116,7 ezerrel több férfi dolgozott 2014 végén, mint egy évvel korábban, a nők esetében 91,3 ezer fős volt a növekedés. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 3,7 százalékponttal emelkedett.

A KSH rámutat: a kedvező fordulat csak részben köszönhető a közfoglalkoztatás kiterjesztésének, a bővülést döntő részben a piaci szereplők gazdasági élénkülésből következő munkaerőigény-növekedése okozta. A regionális különbségek jelentősek, de a szakadék további növekedését a közfoglalkoztatásnak sikerült megfékeznie. A fővároshoz hasonlóan kiemelkedően magas foglalkoztatottsági szint jellemezte Győr-Moson-Sopron megyét (67,5 százalék). A másik pólust Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye képviselte, ahol száz 15–64 év közötti lakosból mindössze 54, illetve 55 fő minősült foglalkoztatottnak.

 

 

Lelassult a külföldön dolgozók számának növekedése is: a munkavégzésük helyeként országhatáron kívüli települést megjelölők száma 2014-ben csupán 2,3 ezer fővel nőtt, ők jelenleg 100 ezren vannak. Az elmúlt négy évben ugyanakkor megduplázódott az érintettek száma, hiszen 2010-ben még csak 49,5 ezer külföldön dolgozót regisztráltak.

198 ezer fővel nőtt az alkalmazottak köre, ebből a közfoglalkoztatottak száma 43 ezer fővel emelkedett. Hosszú évek óta először nőtt az egyéni vállalkozók száma is, 9000 fővel. A társas vállalkozások száma szintén emelkedett.

A legfrissebb (2014. III. negyedévére vonatkozó) európai uniós (EU Labour Force Survey) adatok szerint Magyarország a 15–64 évesekre számított 62,6 százalékos foglalkoztatási rátájával a 28 uniós tagország között a 18–20. helyen állt, megelőzve ezzel például Írországot, Lengyelországot és Belgiumot is. Az előző év azonos időszakához viszonyított 3,7 százalékpontos javulás kiemelkedőnek számít, folyamatosan csökken az unió átlagához viszonyított hátrányunk.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál 2014-ben csaknem 50 ezer fővel dolgoztak többen, mint 2013-ban. Kiemelkedő ütemben, közel 10 százalékkal nőtt az alkalmazásban állók létszáma a járműgyártás területén, miközben 13,9 százalékkal csökkent a dolgozók létszáma a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó cégeknél. A költségvetési szférában a nem közfoglalkoztatottként dolgozók létszáma 3,5 százalékkal nőtt, a nonprofit szervezeteknél 3,1 százalékkal dolgoztak többen.

Több volt az üres álláshely is tavaly, mint a korábbi években, arányuk 1,3 százalék. A versenyszférában átlagosan 23 ezer álláshely volt üres, 31 százalékkal több, mint az előző évben, megközelítve ezzel a válság előtti nagyságrendet. A nemzetgazdasági ágak közül a humán-egészségügyi és szociális ellátás, illetve az információ, kommunikáció területén keresik a legtöbb munkavállalót, itt száz foglalkoztatottra több mint két üres álláshely jutott.

A foglalkoztatási helyzet javulása már a munkanélküliek létszámában is jelentős csökkenést eredményezett. 2014-ben éves átlagban 343,3 ezren voltak munkanélküliek. Számuk az év utolsó negyedévére 318,5 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 7,1 százalékra mérséklődött. A munkanélküliségi rátában egy év alatt bekövetkezett 2,5 százalékpontos javulás eredményeként Magyarország újra az unió átlagánál kedvezőbb munkanélküliségi helyzetű tagországok közé tartozik.

A KSH ugyanakkor rámutat: a tartós munkanélküliség problémája változatlanul fennáll, a magukat munkanélkülinek valló férfiak 50,4, a nők 48,5 százaléka egy évnél hosszabb ideje keres állást. A munkanélküliek jelentős része képzetlen és tapasztalatlan: háromtizedük csak általános iskolát végzett, 5 munkanélküliből egy még soha- sem dolgozott, további közel egyharmaduknak pedig csak szakképzettséget nem igénylő munkája volt. A területi különbségek itt is markánsak: míg tavaly Szabolcsban 13,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta, addig Győr-Moson-Sopronban 3, Vas megyében pedig 3,6 százalék. A regisztrált álláskeresők közül éves átlagban 231 ezren semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesültek, további 132 ezren pedig csak a havi 22 800 forint összegű foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapták. Az ebben részesülők azonban jellemzően az év egy részében közfoglalkoztatottként dolgoztak, és így magasabb jövedelemhez jutottak.

A foglalkoztatás bővülésével párhuzamosan a keresetek is nőttek, 3 százalékkal haladták meg az előző évit, ami 237,7 ezer forintos bruttó kereseti átlagot jelentett. A versenyszférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolt 254,1 ezer forintos bruttó kereseten belül tovább nőtt a nem rendszeres kereseti elemek (prémium, jutalom) súlya, amely a szellemi munkát végzők esetében már a teljes kereset közel 10 százalékát jelentette. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 241,2 ezer forint volt. 2014-ben a versenyszféra és a költségvetési területek közötti kereseti rés tovább szélesedett. A nonprofit szféra bruttó kereseti átlaga 233,4 ezer forint volt közfoglalkoztatottak nélkül, ez 6,7 százalékos növekedést takar. A nettó kereset növekedési üteme megegyezett a bruttó keresetével, a nettó kereseti átlag 163,7 ezer forint volt. A keresetek vásárlóereje 3,2 százalékkal haladta meg az előző évit.

A családi adókedvezményt 2014-től már a járulékok terhére is igénybe lehetett venni, aminek a legalább három gyermeket nevelő munkavállalók esetében volt igazán érdemi hatása. Ők így átlagosan 50 ezer forinttal magasabb nettó keresettel gazdálkodhattak, mint a gyermektelenek, nettó keresetük egyetlen év alatt csaknem 15 százalékkal nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.