Jövőre is folytatják az óvodabővítéseket

Tavaly év végén még 900 férőhely hiányzott.

Csókás Adrienn
2015. 03. 27. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi nevelési évben országszerte 380 ezer férőhely van az óvodákban, a 3–6 éves korú népesség pedig várhatóan 304 ezer körül alakul a következő tanévben, a területi eloszlás miatt ugyanakkor sok helyen még további bővítésre van szükség – derül ki Rétvári Bence tájékoztatásából. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Szél Bernadett és Ikotity István LMP-s képviselők írásbeli kérdésére adott válaszában kifejtette, hogy a legtöbb óvodáskorú gyerek a fővárosból (57 ezer) és Pest megyéből (44 ezer) iratkozhat majd be ősszel, a legkisebb létszám pedig Nógrád (ötezer) és Tolna megyében (hatezer) várható.

Mint Rétvári írta: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának népességre vonatkozó adatai, a szaktárca előzetes felmérései, valamint az államkincstár területi ellenőrzései alapján tavaly megállapították, hogy a több mint 1800-as óvodai férőhelyhiány valós problémaként jelentkezik. Enyhítésére 2014-ben egymilliárd forintot különített el a kormány, amelyből végül 897 férőhely megteremtésére nyílt lehetőség, vagyis 2015 elején mintegy 900 hely még mindig hiányzott.

Az idei költségvetésben 2,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány óvodai kapacitásbővítésre, és még zajlanak uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések is, így Rétvári szerint szeptember 1-jétől biztosan lesz elég hely a belépőknek. Kitért arra is, hogy a bővítési programokban prioritásként szerepel azoknak a beruházásoknak a támogatása, amelyek idén őszig befejeződnek, illetőleg amelyek olyan helyszíneken zajlanak, ahol kiemelkedően magas a hátrányos helyzetű gyermekek száma. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a 2007–2013-as programidőszakra biztosított EU-s pénzekből összesen 154 óvodafejlesztési projekt indult, a források felhasználása pedig jelenleg 85 százalékon áll. Március 10-i adatok szerint 24,6 milliárd forintos támogatásról kötöttek szerződést, amelyből 16,8 milliárdnyi számla- és további 4,2 milliárdnyi előleg-kifizetés már megtörtént.

Rétvári leszögezte: a köznevelési statisztikai adatok szerint vélhetően a 2016/2017-es nevelési évben is szükség lesz további fejlesztésekre. Hozzátette: a kormány folytatni fogja az óvodai intézményhálózat fejlesztését, mivel a felnövekvő generáció későbbi fejlődése szempontjából kulcsfontosságú az óvoda első három éve, és a köznevelés intézményrendszerének általános megerősítése igen nagy jelentőségű.
Ismeretes, a köznevelési törvény értelmében 2015 szeptemberétől a jelenlegi ötödik életév helyett már hároméves korban be kell íratni óvodába a gyerekeket. Az intézkedés alapvetően a hátrányos helyzetűeken hivatott segíteni, a kötelesség alól így felmentés is kérhető.

Az Emmi új rendeletmódosításának tervezetéből az is kiderül: a felmentési kérelmeket a szülők a lakóhely szerint illetékes jegyzőhöz nyújthatják be, a dokumentum másolatát a kötelező felvételt biztosító körzetes óvoda vezetőjének is meg kell küldeni. A kérelmek elbírálásához egyébként nem határoztak meg központi kritériumokat, a tervezetben mindössze annyi áll, hogy a jegyző és a fenntartó akkor adhat felmentést, ha a döntéssel az óvodavezető, valamint a védőnő is egyetért, illetve ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása és sajátos helyzete indokolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.