Nem csökken a közfoglalkoztatottak száma

Nőtt a bérköltség-támogatás átlagos összege. Ősszel újabb forrásokat osztanak szét.

2015. 03. 05. 5:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag semmi nem igaz azokból az állításokból, amelyeket Gy. Németh Erzsébet tett egy kiszivárgott levélre hivatkozva a napokban a közfoglalkoztatottak számának felére csökkentéséről és az önkormányzatoknak erre a célra adott támogatások drasztikus megnyirbálásáról. A Demokratikus Koalíció fővárosi önkormányzati képviselője azt állította, a Belügyminisztérium arról tájékoztatta a budapesti munkaügyi kirendeltségeket és a fővárosi kormányhivatalt, hogy csak augusztus 31-ig tervezhetnek közmunkát, és legfeljebb feleannyi embert alkalmazhatnak, mint amennyit terveztek. Ráadásul a bérköltségeket illetően az eddigi húsz helyett harminc százalék önrésszel számolhatnak, az anyagköltség fele helyett pedig csak tíz százalékra kapnak támogatást.

A Belügyminisztérium határozottan cáfolta az állításokat, sőt a támogatások növekedéséről számolt be. Lapunk kérdésére közölték: nem igaz, hogy felére csökkenne a közfoglalkoztatottak száma. A létszámok mérsékléséről, illetve a támogatások megszüntetéséről a közfoglalkoztatóknak – beleértve a települési önkormányzatokat – sem levelet, sem egyéb írásos tájékoztatót nem küldtek. A Belügyminisztérium hangsúlyozza: 2014-ben átlagosan kétszázezer ember közfoglalkoztatása valósult meg, 2015-ben pedig ennél is több, átlagban 213 ezer személy közfoglalkoztatását tervezik. Az idén az első ütemben 25,3 milliárd forintot osztottak fel, és az év folyamán további forrásokat adnak a felmerülő igények kielégítésére.

A közfoglalkoztatás ősszel is folytatódik, de erre a célra a forrást a második ütemben osztják majd szét az akkori igények alapján. Szeptember 1-jétől a tervek szerint meghosszabbítják a márciusban induló programokat, amelyek ráadásul a korábbiakkal ellentétben  várhatóan 2016. február 29-ig tartó foglalkoztatást tesznek lehetővé. A tárca a nyári tervek kapcsán közölte azt is: kiemelt figyelmet szentelnek az érintettek munkaerő-piaci képzésére, ezért terveik szerint július 1-jétől újabb ötvenezer ember ülhet iskolapadba, ők a képzés ideje alatt megkapják a közfoglalkoztatási támogatást.

A bérköltség-támogatás hetven százalékra csökkentését is cáfolta a tárca. Mint írták: a források elosztásakor átlagosan kilencvenszázalékos bérköltség-támogatással számoltak, ami magasabb a tavalyi, átlagosan 85 százalékos támogatási mértéknél. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a munkaügyi kirendeltségek a jogszabály által meghatározott kereteken belül ennél magasabb, illetve alacsonyabb mértékű támogatást is megállapíthatnak, figyelembe véve az egyes települések egymástól eltérő munkaerő-piaci helyzetét. Az anyagköltség kapcsán rámutattak, hogy a vonatkozó jogszabály a bérköltség-támogatáshoz biztosított forrás legfeljebb húsz százalékáig engedi elszámolni a programnál felmerülő közvetlen költségeket. Tavaly a források meghatározásánál erre a célra tízszázalékos átlagos támogatási mértéket fizetett a tárca, míg az idén ez tizenöt százalékra emelkedett.

Ismeretes, a kormány az idén a tavalyinál tizenöt százalékkal többet, 270 milliárd forintot különített el közfoglalkoztatásra, ennek következtében újabb tízezrek juthatnak munkához. A költségvetési törvény szerint az eddigi, átlagosan évi 200 ezer közfoglalkoztatotton felül 2015 második felében további több tízezer ember – a jelenleg jövedelempótló támogatásban részesülők mintegy negyede – dolgozhat közfoglalkoztatottként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.