Tanuszodák épülnek országszerte

Az új létesítmények zöme az ország keleti felében lesz.

2015. 03. 10. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes felmérések alapján állította össze a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azon települések listáját, ahol a Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program első ütemében uszodák épülhetnek. Olyan településeket választottak, ahol a legnagyobb szükség van az új létesítményekre – közölte Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Tóth Bertalan írásbeli kérdésére válaszolva kifejtette: a településeket a Klik úgy választotta ki, hogy megvizsgálta az adott járásban rendelkezésre álló fedett uszodák, illetve a járásban élő tanköteles gyermekek számát. Ezen- felül figyelembe vették, hogy egy-egy településen hányan élnek, illetve hogy mekkora a helység adóerő-képessége. Jórészt olyan településeket választottak, ahol nehezen, vagy egyáltalán nem biztosítható az úszásoktatás az iskolásoknak.

Rétvári leszögezte: a jelenlegi tervek szerint első ütemben, a most induló fejlesztés keretében 23 helyszínen valósul meg az uszodai infrastruktúra-beruházás, amelynek hatására mintegy 45 ezer általános és középiskolai tanuló, valamint 700 ezer lakos számára biztosítják a megépülő komplexumok az úszás, a sportolás lehetőségét egész évben. A lapunk által megismert listából kiderül: a 23, uszodával gazdagodó településből csupán öt van a nyugati országrészben, a fejlesztések zöme Északkelet-Magyarországra, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére koncentrálódik. Borsodban és Szabolcsban egyaránt négy uszoda épül. Előbbi megyében Putnokon, Tokajban, Mezőcsáton és Edelényben lesz új sportolási lehetőség, míg utóbbiban Csengeren, Kemecsén, Baktalórántházán és Fehérgyarmaton épül tanuszoda. Nógrádban Balassagyarmaton, Hevesben Bélapátfalván kezdenek építkezésbe. Kelet-Magyarországon uszoda épül még Abádszalókon, Törökszentmiklóson, Füzesgyarmaton és Derecskén is. Pest megyében Gyálon, Szobon és Dunakeszin, míg a fővárosban a XI. kerületben lesz új sportlétesítmény, nyugaton pedig a Baranya megyei Sásdon, valamint Sárbogárdon, Enyingen, Sümegen és Tolnán épül uszoda.

A Nemzeti Sportközpontok tanuszoda-programról közzétett tájékoztatója szerint olyan tanuszodák létesülnek, amelyek nemcsak a diákokat, hanem a környéken élőket is kiszolgálják. A téli „félévben” fedett uszodaként, nyáron, iskolai szünetek idején nyitott strandként működnek majd a létesítmények. Az uszodákhoz öltöző, illetve kiszolgálóépület tartozik majd, a medencéket pedig bontható, fémvázas sátortetővel lehet befedni ősztől tavaszig. Uszodánként két medence lesz, az egyik egy 80 centiméter mély, 10 méter hosszú és 6 méter széles tanmedence – a tervek szerint ebben kezdik majd az úszást a gyerekek. A másik, feszített víztükrű medencét 25 méteresre, 1,9 méter mélyre, 6 pályásra tervezték, amely akár rövid pályás versenyek megrendezésére is alkalmas.

Rétvári szerint a fejlesztések célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű területeken a köznevelési infrastruktúra-fejlesztés alapvető feltételeinek biztosítása, illetve a megnövekedett gyermeklétszám miatt szükségessé váló ingatlanfejlesztés és -bővítés. Az Emmi parlamenti államtitkára leszögezte: az oktatás és a sport infrastrukturális feltételrendszerének megszilárdítása azért is fontos, mert a sport kitörési pontot jelenthet a hátrányos helyzetű településeken élő gyermekek számára. A szabadidő- és utánpótlássport csökkenti a szegregációt, növeli a gyermekek közötti lojalitást. Rétvári kiemelte, a kormány célja, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni, ennek érdekében néhány éven belül minden járásban legyen úszásoktatásra alkalmas uszoda és fejlett köznevelési infrastruktúra.

A Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program megvalósítására a kormány a 2014-es és a 2015-ös költségvetésben összesen 18 milliárd forintot biztosított. A program célja, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák létesüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják az adott település köznevelési feladatainak ellátását, és megteremtik a megfelelő feltételeket a mindennapos testnevelés megtartásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.