Teljes káosz Kiss Szilárd posztja körül

Tagadja Fazekas Sándor, hogy tárcájánál vagy annak jogelődjénél miniszteri biztos lett volna Kiss Szilárd.

2015. 03. 10. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszternek előzőleg Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő tette fel azt az írásbeli kérdést, hogy ki írta alá Kiss miniszteri biztosi kinevezését a nemzetbiztonsági kockázatok ismeretében. A tárcavezető erre azt válaszolta: „Tájékoztatom, hogy Kiss Szilárd sem a Földművelésügyi Minisztériumban, sem pedig a – feladat- és hatáskör szerinti jogelőd – Vidékfejlesztési Minisztériumban nem töltött be miniszteri biztosi pozíciót, így semmilyen formában nem hagyhattam jóvá miniszteri biztosi kinevezését.”

A miniszter válasza azért is furcsa, mert annak idején a távirati iroda is miniszteri biztosként írt Kiss Szilárdról, amit akkor sem a tárca, sem maga az érintett nem helyesbített. Ráadásul múlt héten, miután Kiss Szilárdot letartóztatták, lapunk is kérdéseket tett fel a tárcának, amelyben azt tudakoltuk, hogyan nevezhették ki őt keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá. A minisztériumi válaszban nem cáfolták, hogy Kiss miniszteri biztos lenne, sőt azt írták: „kinevezése hasznos volt”. Az ellentmondás feloldására tegnap újabb kérdést küldtünk a minisztériumnak, amelyre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Ismeretes, a moszkvai nagykövetség mezőgazdasági attaséjaként is tevékenykedő Kiss Szilárdot és két társát vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel gyanúsítják a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet több száz millió forintos megkárosítása miatt. A gyanú szerint Kiss rávette az ügy egy másik gyanúsítottját, hogy 700 milliós banki tartozását szerezze meg neki áron alul. Kiss azután kerülhetett a földművelésügyi tárcához, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági átvilágítása kockázatokat tárt fel személye kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.