A Beva kártalanítja a Quaestor fiktív kötvényeseit

Az érintett ügyfeleknek nincs azonnali teendőjük.

kn
2015. 04. 10. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazgatóság a két független jogi szakvéleményt is figyelembe véve hozott olyan döntést, hogy a fiktív kötvénnyel rendelkező ügyfelekkel szemben fennáll a Beva kártalanítási kötelezettsége. A közlemény szerint a Beva igazgatóságának döntése nem terjed ki a kártalanítás részleteire, azokat a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását követően lesz lehetőség tisztázni.

Hangsúlyozzák, hogy az érintett ügyfeleknek nincs azonnali teendőjük. A kártalanítási igények bejelentése a felszámolás elrendelése után és a Beva erre vonatkozó felhívását követően lesz aktuális. Hozzáteszik, hogy a Beva ugyanakkor megtesz mindent azért, hogy a károsult ügyfelek a lehető leghamarabb hozzájussanak a kártalanítási összeghez.

A Quaestor Értékpapír Zrt.-hez március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki a jegybank, és részlegesen felfüggesztette a tevékenységét a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. A cég felszámolását még nem kezdeményezték. Az ügyben rendőrségi nyomozás is indult március 11-én.

A jegybank vizsgálata szerint a csoporthoz tartozó Quaestor Hruria Kft. mintegy 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd forintnyi fiktív kötvénykibocsátás volt. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége, a Quaestor Értékpapír Zrt. forgalmazta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatósága pénteki ülésén úgy határozott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. által forgalmazott fiktív kötvényekbe befektetők jogosultak az alap kártalanítására - közölte a jegybank az MTI-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.