Egymilliárddal segítenék a gyermekek jobb étkeztetését

A gyermekétkeztetés körülményeinek javítására írt ki pályázatot a kormány.

TK
2015. 04. 22. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin közölte: az önkormányzatok és társulásaik egyebek mellett óvodáik, bölcsődéik főzőkonyháinak, tálalóinak vagy étkezőinek fejlesztésére kaphatnak vissza nem térítendő támogatást.

A beruházásokhoz 5-50 százalékos önerő szükséges, az önkormányzat adóerő-képességétől függően. A pályázati elbírálásnál előnyt jelent, ha az önkormányzatok a – szeptembertől – hároméves kortól kötelező óvodáztatás, tehát új gyermekek megjelenése miatt kérnek támogatást, amelynek nincs felső határa.

Az államtitkár egy II. kerületi óvoda tálalókonyhájában tartott sajtótájékoztatóján közölte, a pályázatot az Emmi, a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium összefogásával írták ki, és annak utóbbi a koordinátora. Az önkormányzatok pályázatairól a végső döntéseket is a nemzetgazdasági miniszter hozza meg, egy tárcaközi bizottság javaslata alapján, július 15-éig.

Elmondta, hogy a pályázatokat elektronikus és papíralapon is be kell nyújtani; előbbi határideje május 29-e, utóbbié június 1-je, a támogatást pedig 2016. december 31-éig kell felhasználni.

Az államtitkár azt hangoztatta, a pályázattal azt akarja segíteni a kormány, hogy a közétkeztetésben napi szinten részt vevő több mint egymillió gyerek jó minőségű ételeket kapjon, megfelelő mennyiségben és minél jobb körülmények között.

Utalt arra, hogy a megfelelő színvonalú étkezés biztosítása az önkormányzatok felelőssége, ugyanakkor kormányzati feladat megteremteni annak keretfeltételeit, ezért nyújtanak ehhez támogatást.

Emlékeztetett arra is, korábban már rendeletben garantálták, hogy a gyerekek a közétkeztetésben megfelelő minőségű ételeket kapjanak, ősztől pedig kiterjesztik az ingyenes étkezés lehetőségét. Jelezte: szeptembertől a bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek csaknem 90 százaléka étkezhet ingyenesen.

Novák Katalin közölte azt is, hogy országos szinten legfeljebb 25 ezer gyerek jelenhet meg az óvodákban a szeptembertől kötelező óvodáztatás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.