Fordulat sztrájkügyben? Pert akaszt a szakszervezet nyakába a posta

A Magyar Posta megelégelte, hogy rémhíreket terjesztenek leánycége, a JNT bérezési és bértárgyalási gyakorlatáról.

2015. 04. 22. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulat sztrájkügyben? Támadásba lendül a Magyar Posta, leánycégén, a JNT-n keresztül pert indít az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) ellen. Ezt maga a posta közölte az MNO-val szerda délután.

Mint déltájt megírtuk, vélhetően a kedden indult szakszervezeti munkabeszüntetés hatására Budapest egy részén a nyugdíjak postai kézbesítése, a BKK-automaták üzemelése és egyes postai pénzügyi szolgáltatások is akadozni kezdtek a törvényes, határozatlan idejű sztrájk hatására. A posta már akkor megjelent cikkünkkel kapcsolatban jelezte, hogy az érdekképviselők szerinte hangulatkeltést folytatnak, és számtalan állításuk is valótlan, illetve a sztrájk jogosságát is számokkal igyekeztek cáfolni.

Ennek betetőzéseként jelentette most be a Magyar Posta, hogy bíróság előtt kérik számon a szakszervezetiek szavait és tetteit.

– Peres eljárást indít a JNT Security Kft. az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete, illetve egyes tisztségviselői ellen, mivel folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a JNT Security Kft. rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalások és a sztrájk kapcsán. A JNT Security Kft. továbbra is vitatja a sztrájk jogosságát és jogszerűségét – fogalmaz a postai közlemény.

Az ÉŐDSZ állításaival, illetve a sajtóban egyes helyeken megjelent állításokkal szemben a Magyar Posta szerint folyamatosan biztosított a posták készpénzellátása, így sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában nincs fennakadás.

– A korábbi eljáráshoz képest csupán annyi változás lehet helyenként a fővárosban és Pest megyében, hogy adott napon belül későbbi időpontban történik meg az utalványok háznál történő kifizetése. A JNT a többi szerződött partnere kiszolgálását is teljesíti, így azok az állítások sem igazak, hogy nem megoldott a partnerek értéklogisztikája – folytatódik a postai közlés.

A szakszervezet és „egyes sajtóorgánumok” által közölt dezinformációkkal szemben a JNT országosan csupán két darab ATM-et lát el készpénzzel, így hamisak azok az értesülések is, hogy az ATM-ek készpénzzel történő feltöltésében is fennakadás lenne a sztrájk miatt, fejtegeti a Magyar Posta, amely szerint a JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 százalékát érinti a munkabeszüntetés.

A posta számára érthetetlen az ÉŐDSZ azon állítása, hogy a munkáltató nem kezdeményezett egyeztetést, hiszen 2015. március 26-án az ÉŐDSZ szakította meg egyoldalúan a bértárgyalásokat, így azok újrakezdését is – szerinte – az ÉŐDSZ-nek kell kezdeményeznie.

– A JNT bármely pillanatban kész tovább folytatni a bértárgyalásokat, amennyiben az ÉŐDSZ befejezi a sztrájkot és visszaül a tárgyalóasztalhoz – közölte portálunkkal a Magyar Posta, a JNT anyavállalata, amely emlékeztet arra is: az ÉŐDSZ a JNT többszöri kérése ellenére sem volt hajlandó 2014. december 18-tól, a bértárgyalások megkezdésétől 2015. április 1-ig a 2015. évre vonatkozó bérjavaslatát írásban benyújtani. – 2015. április 1-jén egy fél oldal terjedelmű javaslatot tett le az asztalra, majd 2015. április 10-én egy részletesebb javaslattal állt elő, amellyel párhuzamosan bejelentette, hogy sztrájkbizottságot alakít – pontosítja a szakszervezetiek által képviselteket a posta.

A leányvállalat álláspontja szerint a sztrájk továbbá azért sem indokolt, hiszen az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók. Az ÉŐDSZ azon állítása tehát, hogy a JNT munkavállalói nem kapnak évente bérfejlesztést, a szerda délutáni postai közlés szerint nem igaz.

– A JNT 2015. április 17-én, 2015. január 1-jéig visszamenőleg az értékszállítók esetében átlagosan 2,2 százalékos alapbéremelést hajtott végre. Így a JNT-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme jelenleg, pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta, amely jelentősen meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet – mutatnak rá. A JNT továbbá vállalta, hogy a 2015-ös üzleti eredmények alapján, 2015 harmadik negyedévét követően megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 3,3 százalékos, alapbéremeléssel megegyező összegű, egyszeri kifizetést teljesítsen.

Tekintettel arra, hogy a minimumszolgáltatásokban sem történt megállapodás, így a JNT ebben a témában is bírósághoz fordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.