Gyurcsány személyes harca is a tapolcai választás

Ha az MSZP és a DK közös jelöltje diadalmaskodik, a győztes Pad Ferenc pedig a volt kormányfő pártja mellé áll, Gyurcsány parlamenti frakciót alakíthat.

BuL
2015. 04. 07. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes dologra világít rá a Nézőpont Intézet az MNO-val közölt, friss tanulmánya. A dokumentum szerint egyáltalán nem véletlen a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció hiperaktív részvétele az ajka–tapolcai kampányban: a pártelnöki ajkai látogatása jelzése lehet annak a nem elhanyagolható esélynek, hogy a DK-nak már csak egyetlen emberre volna szüksége az önálló parlamenti képviselőcsoport megalakításához, amiért a volt miniszterelnök már évek óta küzd. Ismert, a baloldal pártjai közül az MSZP és a DK Pad Ferenc személyében állított közös jelöltet a háromesélyes időközi választáson, amire most vasárnap kerül sor.

A frakcióalakítási kálvária – mint ez a Nézőpont tanulmányában is szerepel – már a 2011. októberi pártalapításkor megkezdődött. Gyurcsány Ferenc az önálló párttá válás pillanatában kilépett az MSZP parlamenti képviselőcsoportjából, és vele tartott a hozzá lojális tíz képviselő. A frakció megléte elsősorban az ezzel járó pénz, infrastruktúra, valamint extra felszólalási lehetőségek – napirend előtti felszólalások, reakció a kormánytagok napirend előtti felszólalásaira, kedvezőbb interpellációs lehetőségek – miatt fontos. Önálló képviselőcsoport alakításához viszont 12 fős létszámra és arra is szükség lett volna, hogy a DK ténylegesen induljon a 2010-es választáson. Gyurcsány Ferenc pártja többször is nekifutott a frakcióalakításnak, még az Európai Parlamentnél és az Európa Tanácsnál is küzdött ezért. Egy önálló képviselőcsoport alakulását persze a baloldalon belüli küzdelmek is gáncsolták, a DK pedig még a 2014-es választás után sem tudott saját képviselőcsoportot alakítani.

Az Országgyűlés működését szabályozó új házszabály alapján frakciót a legutóbbi parlamenti választáson országos listát állító pártok alakíthatnak, a frakcióalakításhoz pedig alapesetben öt képviselő is elegendő. A közös listán indult pártok – mint amilyen az MSZP–DK–Együtt–PM–Liberálisok együttese volt – önállóan is alakíthatnak képviselőcsoportot, feltéve, hogy a közös listaállításban részt vett pártok parlamentbe jutott jelöltjei között van öt megválasztott képviselő, aki csatlakozna a frakcióhoz. Jelenleg a DK-t négy független képviselő reprezentálja a parlamentben: Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Varju László.

Korábban Fodor Gábor is megemlítette, hogy felkérést kapott Gyurcsány Ferenctől a csatlakozásra, a Liberálisok elnöke viszont elállt ettől. A nemrég megtartott veszprémi időközi voksoláson függetlenként megválasztott Kész Zoltán pedig hivatalosan nem pártjelöltként indult, így ő eleve nem jöhetett komolyan számításba egy önálló DK-frakció megalakításánál. Amennyiben viszont a hétvégi időközi választáson hivatalosan közös MSZP–DK-s jelöltként induló Pad Ferencet választják képviselőnek, neki elvben lehetősége lesz önálló frakcióhoz segíteni Gyurcsány Ferenc pártját.

Pad Ferenc annak ellenére, hogy a választáson az MSZP és a DK közös jelöltjeként vesz részt, a mai napig nem beszélt arról, megválasztása esetén az MSZP képviselőcsoportjához csatlakozna vagy esetleg közreműködne egy önálló DK-frakció megalakításában. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor minden bizonnyal mindent megtesz majd azért, hogy hamarosan véget érjen az évek óta húzódó frakcióalakítási küzdelem és megalakuljon pártja önálló parlamenti képviselőcsoportja – mutat rá a Nézőpont tanulmánya.

Az április 12-ei időközi országgyűlési választás szimbolikus jelentősége az, hogy fennmarad-e a kormányváltó hangulat – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke keddi ajkai utcafórumán. Gyurcsány Ferenc kiemelte, a választás tétje az, hogy „tart-e az a sorozat, amit október óta látni”, azóta ugyanis kormánypárti jelöltek fontos választáson nem tudtak nyerni. Úgy fogalmazott: „az országban kormányváltó hangulat van”, és ennek fennmaradásában nagy jelentősége van a mostani választásnak

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.