Kevesebb évig élünk egészségesen

Hazánkban alacsony az egészséges életévek száma. A skandinávok töltik a legtöbb évet fitten, a szlovákok a legkevesebbet.

2015. 04. 30. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők már nemcsak azt vizsgálják, hogy egy ország polgárai átlagosan hány évig élnek, hanem azt is, hogy életük mekkora részét töltik egészségesen. A születéskor egészségesen várható élettartam azt fejezi ki, hogy egy adott évben születettek várhatóan hány évet tölthetnek el egészségesen életük során. A teljes várható élettartamon belül háromféle egészségi állapotban eltölthető szakaszt különböztethetünk meg: a korlátozottságtól mentes, mérsékelt korlátozottsággal és súlyosan korlátozott állapotban (súlyos betegségben) töltött életéveket.

A legfrissebb, 2012. évi adatok szerint az európai térség államaiban születéskor a leghosszabb egészségesen eltölthető élettartamra a nők Máltán (72,2 év), a férfiak Norvégiában (71,9 év) számíthatnak, a legrövidebbre pedig a férfiak Észtországban (53,1 év), míg a nők Szlovákiában (53,1 év). A legmagasabb és a legalacsonyabb élettartam közötti különbség (a rangsor első és utolsó helyezettje közötti eltérés) elképesztően magas: a nőknél 19,1, a férfiak körében 18,8 év.

Magyarország a mezőny hátsó harmadában, a huszadik helyen található a 28 európai uniós ország rangsorában. Nálunk egy nő születésekor 60,5, egy férfi 59,2 év egészséges élettartamra számíthat. Jó hír ugyanakkor, hogy a szomszédos országok közül csak az osztrákok vannak nálunk jobb helyzetben, a születéskor várható egészséges életévek tekintetében megelőzzük a németeket, a románokat, a szlovákokat, a szlovénokat, de még a finneket is. Az egészségesen várható élettartamot egyébként hazánkban 2005 óta számítják ki, azóta a születéskori értéke jelentősen, a férfiaknál 7,0, a nőknél 6,2 évvel nőtt. Az Európai Unió (EU) átlagától való elmaradásunk 2012-ben másfél-két év körüli volt.

A statisztikusok megvizsgálták azt is, hogy az egyes országokban hány egészséges életévre számíthatnak azok, akik megérik a 65 éves kort. A 65 évesek közül az EU átlaga szerint mind a nők, mind a férfiak 8,5 évet remélhetnek még egészségben. A különbség az egyes országok között óriási: egy 65 éves norvég nő még 16 egészséges évre számíthat, szemben szlovák társával, aki csak 3,1 évre. A listavezető norvég férfiak és a lista végén álló szlovákok között is hasonló, közel 12 év a különbség. A lista élén három skandináv ország (Svédország, Norvégia és Izland) áll, őket követi Svájc és Málta.

Azok a magyarok, akik megérik a 65. születésnapjukat, átlagosan még 6,4 egészséges életévre számíthatnak, férfiak és nők egyaránt. Ez az EU- átlagtól 2,1 évvel marad el, a listavezető norvégoktól pedig közel 10 esztendővel, és a 28-as lista 22. helyére elég. Ebben a rangsorban már előttünk szerepelnek a németek és a szlovénok is. Megjegyzendő, hogy a magyar férfiak közül sokan már 65 éves koruk előtt meghalnak. 2012-ben az elhunyt férfiak több mint 20 százaléka a 40–59 évesek közül került ki. A KSH leszögezi: a kutatók szerint nemcsak a gazdasági fejlettség és az egészségügyi ellátás magas színvonala, hanem az életstílus, a polgárok egészségtudatossága is befolyásolhatja az idősebb korosztályba tartozók jó egészségét.

Óriási regionális különbségek vannak az országon belül is: hazánkban az Észak-Alföld népessége számíthat a legrövidebb korlátozottság nélküli életszakaszra (54,2 évre a nők és 54,8 évre a férfiak), míg egy közép-magyarországi férfi születéskor várható élettartama 62,4 év, ami az EU átlagát is meghaladja. A nők a Nyugat-Dunántúlon vannak a legjobb helyzetben, ők 64,3 egészséges életévre számíthatnak, vagyis mindkét nem esetében nagyjából 10 év a differencia a legjobban álló és legrosszabb kilátásokkal rendelkező régió között.
Az elemzés rámutat arra is, hogy a születéskor várható élettartam a nők esetében magasabb, ám időskorban, a 65 év felett egészségesen várható életévek száma már nem mindig a nőknél hosszabb.

 

 

Hollandiában például a férfiak 63,5 évet, várható élettartamuk 80 százalékát tölthetik korlátozás mentesen, és ez jelentősen (4,6 évvel) meghaladja a nők megfelelő mutatóit. Magyarországon is hasonló a helyzet: egy 65 éves magyar férfira rövidebb élet vár, mint egy azonos korú nőre, ugyanakkor a mérsékelt és a súlyos korlátozottságban töltendő életszakaszok is rövidebbek a férfiak esetében. A 65 éves nők hosszabb időszakot, hátralévő életüknek mintegy kétharmadát (7,5 évet mérsékelt, 4,3 évet súlyos) korlátozottságban élik le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.