Megspórolják az uzsonnapénzt

Az iskolák egy részében nem biztosítják a törvény szerint előírt háromszori étkezést a gyerekeknek.

2015. 04. 17. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem minden iskolában kapnak naponta háromszor enni a gyerekek, mutatott rá egy korábbi vizsgálatában az ombudsman, és arra kérte a kormányt, tegyen lépéseket az ügyben. Lapunknak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő szülők szerint azonban több intézményben a mai napig nem rendeződött a helyzet, a gyerekek nem kapnak sem tízórait, sem uzsonnát, de olyan iskola is akad, ahol csak uzsonnát nem adnak a gyermekeknek. A szülők többsége nem háborog emiatt, mert így kevesebb étkezési díjat kell fizetni, a gyerek pedig otthonról olyan ételt visz magával, amelyet szeret, és biztosan el is fogyasztja.

A tízórai és az uzsonna hiányának igazi vesztesei azok a hátrányos helyzetű gyerekek, akik ingyenétkezésre jogosultak. Nekik ugyanis törvény szerint térítésmentesen kellene kapniuk a tízórait, az ebédet és az uzsonnát, és az állam oda is adja a fenntartónak a teljes normatívát, ám ebből mégsem biztosítják mindenhol az összes étkezést.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) fordult az ügyben, hogy kiderüljön, történt-e már valami a jogszerűtlen helyzet felszámolása céljából. A politikus az ombudsman vizsgálata alapján leszögezte: számos iskolában költségvetési okokra hivatkozással csak a déli főétkezést biztosítják a gyerekeknek. A fenntartók, iskolavezetők úgy játsszák ki a napi háromszori étkeztetésre vonatkozó kötelezettséget, hogy a szülőket arra hívják fel, nyilatkozzanak úgy, csak az ebédet igényelik.

A politikus rámutatott: a gyermekek étkeztetésére ugyanakkora állami normatíva jár akkor is, ha a gyermek csak az ebédet veszi igénybe, mint amikor háromszori étkezést nyújtanak neki, vagyis ugyanabból a pénzből az egyik gyerek csak egyszer, a másik háromszor kap enni. Bangóné leszögezte, ez a gyakorlat különösen méltánytalan a hátrányos helyzetű településeken élő és szociálisan rászoruló gyermekek esetében, akiknek egészséges fejlődését csak olyan szabályozás szolgálhatja, amely biztosítja az élettanilag szükséges étkezéseket, így a kisétkezéseket is.

Mivel a szociálisan rászoruló gyerekek számára alanyi jogon jár a napi háromszori ingyenes étkezés, így az alapjogi biztos szerint e joggal ellentétes az a rendelkezés, hogy a szülő lemondjon az ellátásáról. A tízórairól való lemondás ráadásul vélhetően nem a szülő önkéntes elhatározásán, hanem a fenntartó nyomásgyakorlásán alapul. Székely László ezért azt kérte a kormánytól, csak a térítési díjat fizető gyerekek esetében tegye lehetővé az étkezésről való lemondást, ingyenességre jogosult, szociálisan rászorulók esetében ne.

A szaktárca továbbra is úgy látja, nincs szükség törvénymódosításra. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára Bangónénak írt válaszában kifejtette: a szülő rendelkezési jogát fenn kell tartani a tekintetben, hogy hányszori étkeztetést kér gyermeke számára. Rétvári leszögezte: ha a szülő másként nem rendelkezik, az óvodáknak és iskoláknak fenntartótípustól függetlenül biztosítani kell a déli meleg főétkezést és két további étkezést a gyermekek számára az óvodai nevelési és az iskolai tanítási napokon. A szülő ugyanakkor szabadon rendelkezik arról, hogy a két kisétkeztetést is kéri-e a gyermeke számára. Az államtitkár hangsúlyozta: a szülő ezzel kapcsolatos döntését a köznevelési intézmény vagy a fenntartó semmilyen módon nem befolyásolhatja. A gyermekvédelmi törvény azt is lehetővé teszi, hogy napi háromszori étkezésben részesüljön az a tanuló is, aki nem jár napközibe.

Az ügy kapcsán egyébként a szaktárca készített egy írásbeli tájékoztatót, amely egyértelmű információkkal szolgál a kedvezményes gyermekétkeztetés szereplői számára. Ebben felhívták a figyelmet a gyermekétkeztetés jogszerű biztosítására, és kiemelték, hogy a vonatkozó törvény szerint a köznevelési intézmény napi háromszori étkeztetést köteles biztosítani a gyermekeknek. Ezenkívül az idei tanévkezdő kiadványok között is szerepelt egy információs anyag, amely a szülők számára nyújtott tájékoztatást a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos aktuális jogszabályi rendelkezésekről, támogatásokról.

Az államtitkár szerint folyamatosan ellenőrzik a jogszabályok betartását. Ha a helyi önkormányzat nem tesz eleget törvényi kötelezettségének, a megyei kormányhivatal törvényességi felügyeleti szervéhez lehet fordulni panasszal. Rétvári kiemelte: ezenkívül a Magyar Államkincstár területi szervei folyamatos ellenőrzéseket végeznek, a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére jelenleg is zajlik egy témaellenőrzés a gyermekétkeztetést biztosító önkormányzatok egy részénél.

Az államtitkár az állami normatíva kapcsán kijelentette: 2014-ben a gyermekétkeztetés területén is bevezették a feladatalapú finanszírozási rendszert. Azóta a normatíva két részből tevődik össze: a dolgozók bértámogatásából, valamint az üzemeltetési támogatásból. Utóbbi kiszámolásánál figyelembe veszik, hogy az ellátott egy nap hányszor kap enni, a bértámogatásnál azonban ezt nem érvényesítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.