Mindenki nyerne, ha sikerülne szemléletváltozást elérni

A fogyatékkal élőknek sokszor nem is segítségre van szükségük, hanem normális emberi hozzáállásra.

Konopás Noémi
2015. 04. 13. 17:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szoktatok bulizni járni? Hogyan ültök be ismét a kerekesszékbe, ha véletlenül kiestek onnan? Ilyen és hasonló kérdéseket tettek fel a rákosmenti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tizenegyedikes diákjai hétfőn a komplex, iskolai fogyatékossági érzékenyítő mintaprogram bemutató foglalkozásán. Az önkormányzat célja a program indításával, hogy a kerületben élő diákok megismerjék a fogyatékkal élők problémáit, illetve megtanulják a segítségnyújtás és kommunikáció helyes útját.

„Rákosmente esélyegyenlőségi programjának hangsúlyos és nagyon fontos része, hogy szeretnénk az ép és egészséges fiatalok szemléletét formálni azzal, hogy érzékenyítő előadásokat, órákat tartunk a kerület iskoláiban” – mondta Riz Levente, Rákosmente fidesz–KDNP-s polgármestere az esemény sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a kezdeményezés mintaprogramnak tekinthető, tudomása szerint ugyanis sem Budapesten, sem vidéken nincsen hasonló program. Az önkormányzat célja, hogy minden kerületi diák, aki Rákosmente iskoláiba jár, legalább egy alkalommal részt vehessen egy érzékenyítő előadáson, ahol találkozhat fogyatékkal élőkkel, akik elmondják az életük sajátos jelenségeit, csak rájuk jellemző gondjait, problémáit. A diákok ezeken a bemutató órákon nemcsak a fogyatékkal élők konkrét fizikai akadályaival találkozhatnak, hanem betekintést nyerhetnek az életszemléletükbe, lelki, fizikai világukba is. Megtanulhatják a segítségnyújtás helyes formáit, kipróbálhatják a kerekesszéket, sőt még a fogyatékkal élők sportjait is.

Mint a kerület vezetője elmondta: azon túl, hogy a diákokat közelebb hozzák a fogyatékkal élőkhöz, további céljuk azt is megmutatni, hogy egyáltalán nem jelent tragédiát így élni, pozitív életszemlélettel el lehet ezt fogadni. Riz Levente közölte, hogy ez a hozzáállás nemcsak a fiatalokra, rá is nagyon jó benyomást tett. „Szeretnénk olyan közösséget építeni a kerületben, amely minden tagja odafigyel azokra, akik segítségre szorulnak” – hangsúlyozta.

„Nagyon fontos, hogy a fiatalokban minél hamarabb kialakítsunk egyfajta érzékenységet a fogyatékkal élők iránt” – mondta Csiszár Attila, a MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet igazgatója. Mint kifejtette, jó, ha ezt mihamarabb megtapasztalják a diákok, mert belőlük kerülnek ki a jövő építészmérnökei, akik ha a középiskolában részt vesznek ilyen érzékenyítő programon, akkor nem fognak olyan házat tervezni, amely nem akadálymentes.

Vid Natasa pszichológus szerint is fontos, hogy az ember mihamarabb találkozzon különböző élethelyzetekkel, mert a későbbi előítéletes magatartás a tapasztalatlanságból és abból alakul ki, hogy nem ismerik, illetve furcsának, idegennek tartják az adott szituációt, amelyre gyakran távolságtartással reagálnak. Ez nem éppen kellemes annak, aki egyébként is nehezebb helyzetben van. Mint Vid Natasa elmondta: a fogyatékkal élőknek sokszor nem is segítségre van szükségük, hanem normális emberi hozzáállásra és olyan környezetre, ahol az ember önállóan tud boldogulni. Úgy véli, meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek ezt lehetővé teszik, ami szintén a gondolkodásbeli hozzáálláson múlik.

A pszichológus szerint a feltételek megteremtéséből mindenkinek nyeresége van, mert valaki, aki önállóan képes lenne élni, de a körülmények – mondjuk az akadálymentesítés hiánya – nem teszik ezt lehetővé, rengeteg segítségre szorul, és rengeteg olyan problémája van, amely egyébként nem lenne. Vid Natasa szerint ha ezek rendben lennének, kevesebb gondot kellene megoldani.

A diákok nagy érdeklődéssel figyelték a bemutatót, kipróbálták a kerekesszéket is, volt olyan fiatal, aki két keréken egyensúlyozva is tudott a segédeszközzel szlalomozni. A portálunk által megkérdezett fiatalok érdekesnek és hasznosnak értékelték a lehetőséget. A polgármester bízik benne, hogy több önkormányzat is követi a példájukat, és másutt is bevezetik a fogyatékossági érzékenyítő programot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.