Nyomozás az Illatos úton

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított a rendőrség a Budapesti Vegyiművek Illatos úti gyártelepén tárolt veszélyes hulladékok ügyében – értesült a Magyar Nemzet.

Horváth Csaba László
2015. 04. 22. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A IX. kerületi rendőrkapitányság nyomoz a a Budapesti Vegyiművek gyártelepén tárolt veszélyes hulladék miatt – közölte kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az ügyben az Együtt tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál környezetkárosítás miatt. Baranyi Krisztina, az ellenzéki párt ferencvárosi önkormányzati képviselője azt mondta, hogy noha az Illatos úti üzem működése hét éve leállt, azóta is veszélyes hulladékok szivárognak a talajba, a levegőbe, valamint tűz- és robbanásveszélyes anyagok is maradtak a területen. Az Illatos úti telephely által okozott súlyos kockázatok miatt a jövő nemzedékek szószólója is vizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál. Szabó Marcel a Föld napja alkalmából tegnap kiadott közleményében azt írta, hogy a szabálytalanul tárolt veszélyes ipari hulladékok ezer tonnái évtizedek óta szennyezik a talajt, a felszíni és felszín alatti vízkészleteket és a levegőt.

A gyártelep szennyezettségéről a a Greenpeace szakértője nyilatkozott a 444.hu-nak. Simon Gergely elmondta, a Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál található hatalmas ipari területen körülbelül 2000 tonna részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt hordókban a szabad ég alatt. Mint mondta, a telep semmilyen tűzvédelmi előírásnak nem felel meg. Keverednek, kifolynak, vegyülnek a veszélyes anyagok, és sehol nincs homok vagy bármi, amivel oltani lehetne, a tűzcsapok le vannak zárva.

A sajtóban megjelentekre reagált a IX. kerületi önkormányzat is. Közleményükben azt írták, hogy sok esetben pánikkeltésre is alkalmas közlemények, írások jelentek meg, amelyek álláspontunk szerint – az anyagok veszélyes jellegét és a fennálló helyzetet nem lebecsülvén – a lakosságban az a téves vélemény alakulhatott ki, hogy folyamatos és intenzív egészségkárosításnak vannak kitéve, melynek megszüntetéséért az illetékes személyek és szervek nem tesznek meg mindent, illetve egy esetleges veszélyhelyzet elhárítására nincsenek felkészülve. Bácskai János polgármester a környezetkárosítás végleges megszüntetése érdekében egyeztetésre hívta az ügyben érintett szervezetek képviselőit.

Az egyeztetésen részt vett többek közt V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár, aki elmondta, bár a terület káros anyagoktól való megtisztítása nem az állam felelősségi körébe tartozik, a helyzet komolyságára tekintettel tervezik a feladat elvégzését, amelyhez a szükséges anyagi források előteremtését is igyekszenek megoldani. Ehhez azonban a területnek állami felelősségi körbe kell kerülnie, amihez a nyolcadik éve húzódó felszámolásnak be kell fejeződnie.

Dr. Bartus Adrienn, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője elmondta, noha közvetlen katasztrófahelyzet nincs, a kialakult helyzet felszámolása „azonnali” beavatkozást igényel. A főosztályvezető arról is tájékoztatott, hogy előzetes árajánlatot kértek a közel 2000 tonna vegyi anyag és veszélyes hulladék elszállítására. Ez a kalkuláció szerint 1,1 milliárd forintból, mintegy 6-9 hónap alatt oldható meg. Az azonnali intézkedés szükségességéről Bartus Adrienn ígérete szerint a lehető leghamarabb, írásban tájékoztatják a Földművelésügyi Minisztériumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.