Széles körű kártalanítás

A Fidesz tervei szerint július végéig megkapják pénzüket a Quaestor áldozatai.

Katona Mariann
2015. 04. 11. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényjavaslatot készítettek a kormánypártok a Quaestor-botrány szinte minden áldozatának mielőbbi kártalanítása érdekében – jelentette be Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője szerint ez lehetőséget nyújthat arra, hogy harmincmillió forintig minden károsult hozzájusson a pénzéhez, lehetőleg július végéig. A 32 ezer Quaestor-károsult között mindössze hetvenhárman vannak ennél nagyobb összegű befektetők.

A Fidesz javaslatának lényege, hogy létrejön egy követeléskezelő alap, amelybe bekerül az összes károsult kötvénye, vagyis a brókercéggel szembeni követelése. Ebbe az alapba kellene befizetnie a Befektetővédelmi Alapnak (Beva) a megítélt kártalanítási összeget. A Beva közben már jelezte, hogy – összhangban a jegybank és a kormány álláspontjával – kártalanítja a fiktív kötvénnyel rendelkező ügyfeleket is, az igazgatóság a döntését két független jogi szakvéleményt is figyelembe véve hozta meg tegnap. Ahhoz, hogy meglegyen a kártalanításhoz szükséges összes forrás, a befektetési vállalkozások piacának – brókercégeknek és befektetési cégeknek – kellene azt kiegészítenie. Rogán Antal azonban hangsúlyozta, hogy ezt a jegybank egy hitelnyújtással megelőlegezné, a kölcsönt pedig tíz év alatt kellene visszafizetni. Ráadásul az érintett cégek kapnák majd meg a Quaestor felszámolásából keletkező vagyont.

A Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki pártok támogatását is kérte, hogy javaslatukat akár már a jövő héten elfogadhassa az Országgyűlés. Terveik szerint a törvény életbelépése után a Quaestor károsultjainak 30 napjuk lenne beadni igényeiket a megyei kormányhivataloknál, majd további 30 nap lenne az elbírálás. Ezután kezdődnének meg a kifizetések. A kormánypártok tervei szerint így július végéig harmincmillió forintig mindenki a pénzéhez jutna, vagyis az érintetteknek nem kellene éveket várniuk a felszámolásra.

A kormánypárti politikus ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a Quaestor-ügy károsultjai a tőkéhez juthatnak hozzá, a hozamokra, kamatokra mindez nem vonatkozik. Rogán Antal védelmébe vette a brókercég áldozatait, szerinte ugyanis ők nem lehettek minden szempontból tisztában a valódi kockázatokkal, mert „a Quaestor címzetes gazemberség volt”. A Fidesz frakcióvezetője leszögezte, hogy polgári kormány alatt nem fordulhat elő olyan, mint ami a korábbi szocialista kabinetek idején megtörtént, amikor senki sem kártalanította például a Hajdú-Bét-, a Baumag- és a Globex-ügy károsultjait.

Rogán Antal elmondta, hogy javaslatuk kapcsán az ügyben a kormánynak tárgyalási kötelezettsége van a bankszövetséggel, ám ha ők nem tudnak jobb megoldást, akkor a Fidesz-frakció a saját kezdeményezését meg fogja szavazni az Országgyűlésben. Az egyeztetés egyébként már megkezdődött Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter között, a tárgyalások hétfőn is folytatódnak.

Orbán Viktor tegnap reggel ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a kormány vállalása szerint semmilyen, a pénzügyi rendszert terhelő újabb adót vagy hozzájárulási kötelezettséget nem vetnek ki velük való konzultáció nélkül. – Csak akkor tudjuk a frakcióvezető javaslatát támogatni, ha egyébként az elfogadható a pénzügyi élet szereplőinek is. Szerintem az út járható – fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A pénzügyi befektetéseknek a világáról, amit brókervilágnak nevezett, kifejtette: „itt furcsa emberek, furcsa ügyletek, furcsa életvitelek, nagy autók, szőke hölgyek, rengeteg elköltött pénz és meglopott ügyfelek láthatók.”

A baloldali ellenzék közben tüntetést szervezett mára a Batthyány-örökmécseshez, ahová várják a Fidesz elmúlt ötéves kormányzásának károsultjait. A szervezők szerint „a fideszes brókerbotrányban” benne van minden, ami a Fidesz– KDNP elmúlt ötéves rombolását jellemzi: lopás, csalás, hazugság, ködösítés és cserbenhagyás.

Az LMP szerint a kártalanítás mellett az a legfontosabb feladat a brókerbotrányok után, hogy rendbe tegyék a pénzügyi szektort. Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a kártalanítással és annak mértékével egyetértenek, de nem csak a kereskedelmi bankokkal fizettetnék azt meg.

A PestiSrácok.hu tegnap arról írt, hogy értesüléseik szerint közös megegyezéssel távozik a posztjáról Kohut Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára. A portál úgy tudja, hogy az alig fél éve kinevezett 39 éves államtitkár távozása nem független a Quaestor-ügytől. Ismert, a külügy egyik háttérintézményének az utolsó pillanatban sikerült kivennie a brókercégnél tárolt pénzét. A külügyi tárca megerősítette Kohut távozását, utódját a jövő héten nevezik meg. A szaktárca sajtófőnöke szerint ugyanakkor Kohut már kinevezésekor jelezte, hogy hat hónapra vállalja a megbízatást, utána vissza akar térni a privát szférába, ezért távozását a Quaestor-üggyel összemosni minden szempontból értelmetlen.

Közben a VS.hu kérdésére kiderült, a nemzetgazdasági miniszter a február 25-i kormányülésen nem írásban, csak szóban tett jelentést a kormánynak a brókercégek és az állami, illetve közösségi vagyon kapcsolatáról. Korábban a miniszterelnök – többek között – ezzel a jelentéssel indokolta, hogy az állami intézményeket a brókercégeknél lévő pénzek kimenekítésére utasította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.