Tapolcai választás: rendet vágott az NVB

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) néhány dolgot tisztába tett a tapolcai választás kapcsán.

HZS
2015. 04. 10. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy magánszemély azért fordult a tapolcai választási bizottsághoz, mert megítélése szerint a Fidesz és a KDNP kampánya a tapolcai időközi országgyűlési választáson megsérti a jelöltek közötti esélyegyenlőség elvét, amikor a Fidesz kormányzati pozícióját felhasználva avatkozik be a kampányba. A beadványozó azt írta, a választási kampányban „konkrét jövőképről, részletes és markáns programról nem lehet hallani, helyette általánosságokról folyik a kampány és több korábbi ígéret megvalósulásáról, »ajándékozásról« a választások előtti két-három hétben”, és megítélése szerint emellett egyre nagyobb teret kap a negatív kampány.

Az első fokon eljáró tapolcai választási bizottság a kifogást elutasította, az ügy azonban a beadványozó fellebbezése nyomán az NVB elé került. Az NVB pénteki ülésén Patyi András, a testület elnöke utalt arra, a véleménynyilvánítás szabadságába tartozik a saját jelölt, jelölőszervezet dicsérete, a negatív kampány pedig megengedett, amennyiben nem sérti az emberi méltóságot. Az NVB egyhangú határozatában elutasította a fellebbezést.

Az NVB mind a Fidesz, mind a Jobbik kapcsán azt megállapította, hogy a kifogásolt megszólalások a közéleti vita körébe tartoznak. Az időközi választást érintő véleménynyilvánítások, amelynek vitatására és cáfolatára a többi jelöltnek a választási kampány során minden lehetősége adott. A kijelentések, értékítéletek tartalmának bizonyítására nincs törvényes lehetőség.

 

A kijelentések cáfolata lehet a választók meggyőzésére alkalmas eszköz a kampány hátralévő időszakában, a véleménynyilvánítás azonban jogi felelősség megállapításának nem lehet alapja – foglalt állást az NVB.

Vona Gábor egy április 1-jei kapolcsi lakossági fórumon azt mondta, „a tapolcai választás a Jobbik és a Fidesz között dől el, az MSZP-re leadott szavazatok elvesznek”, illetve hogy az időközi választáson „az ellenzék esélyes jelöltje a jobbikos Rig Lajos, a választás közte és a kormánypárti jelölt között dől majd el a legutóbbi közvélemény-kutatások adatai szerint”. A Jobbik elnökének szavai miatt szintén egy magánszemély nyújtott be kifogást a tapolcai országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz. Kifogásában azt írta, Vona Gábor valótlan tényállításaival megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A kifogást a tapolcai választási bizottság elutasította arra hivatkozva, hogy Vona Gábor nem tényeket állított, hanem véleményt fogalmazott meg, amelyek elfogadhatóak a választási kampányban. És mivel a vélemények valóságtartalma nem bizonyítható, a jogi felelősség megállapítása nem lehetséges. A beadványozó fellebbezést nyújtott be a határozattal szemben, ezt azonban pénteki ülésén az NVB elutasította, és az indoklás kiegészítésével helybenhagyta az elsőfokú bizottság döntését. Patyi András, az NVB elnöke a vitában kiemelte: a jelöltállító jelölőszervezet vezetőjétől nem választásialapelv-sértő, hogy a saját jelöltjét tartja esélyesebbnek. Mint mondta, megítélése szerint véleménynyilvánításnak tekinthető az, ha valaki azt mondja, a másik jelöltre leadott szavazat elvész. Ha ilyen kijelentéseket az NVB jogsértőnek nyilvánítana, a választási kampány lényege veszne el – fogalmazott, hozzátéve, a saját jelölt alkalmasságának hangsúlyozása a kampány lényege.

A Magyar Munkáspárt azért fordult a testülethez, mert az ATV április 7-ei Doku című műsorába a tapolcai időközi választás jelöltjei közül csak a Fidesz–KDNP, az MSZP–DK, az LMP és a Jobbik jelöltjét hívták meg, a Magyar Munkáspártét azonban nem. A Magyar Munkáspárt szerint a diszkriminációval sérült a jelöltek közötti esélyegyenlőség választási alapelve. Az ATV azonban közölte: többször adtak tájékoztatást a munkáspárti jelölt indulásáról, és életszerűtlennek nevezték, hogy az időközi választáson induló mind a 22 jelöltnek egy műsorban adjanak megszólalási lehetőséget.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke emlékeztetett: a testület gyakorlata szerint egyetlen műsor alapján nem lehet megállapítani a kiegyensúlyozott tájékoztatás elvének sérelmét, másrészt a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye nem jelenti azt, hogy minden műsorszámban minden véleményt meg kell jeleníteni. Az NVB elnöke hivatkozott a szerkesztői szabadságra is. Az NVB mindezek alapján egyhangú döntéssel elutasította a Magyar Munkáspárt kifogását. A határozat ellen a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.