Több pénz jut nyári menzára

Tízezerrel több gyermek ehet ingyen az idei szünidőben.

2015. 04. 21. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan kiírják azt a pályázatot, amelynek részeként az önkormányzatok támogatást igényelhetnek a településen élő rászoruló gyermekek nyári ingyenes étkezésének biztosítására – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Czibere Károly vezette szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közölte: a kormány fokozatosan növeli a nyári étkeztetésre szánt forrásokat, hiszen a mélyszegénységben élő gyermekek segítség nélkül az óvodai, iskolai szünet idején sem jutnának meleg ételhez. Az államtitkárság emlékeztet: tavaly 2,64 milliárd forintot biztosított az állam erre a célra, idén pedig ennél több mint tíz százalékkal többet, hárommilliárd forintos forrást különítettek el. Az újabb emelésnek köszönhetően számításaik szerint további 10-12 ezerrel nőhet a szünidőben is ingyenesen étkező gyermekek száma.

A támogatásra minden olyan települési önkormányzat pályázhat, ahol rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek él. 2014-ben 1270 önkormányzat pályázott, százzal több, mint 2013-ban. A minisztérium azt szeretné, ha az idén még több település venne részt a programban. A pályázati felhívás megjelenése hamarosan várható; a nyertes települési önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítania a rászoruló gyermekeknek a meleg ebédet. A szociális nyári gyermekétkeztetés napi egyszeri, ám lehetőség szerint egészséges, jórészt az adott településen és környékén megtermelt alapanyagokból készített meleg ételt foglal magában.

Tavaly nyáron 120 ezer gyermeknek állta az ebédjét a kormány, tízezerrel többnek, mint két évvel ezelőtt, ez a szám nőhet idén tovább 130 ezer fölé. Tavaly egyébként mintegy 20 százalékkal, 3812 főre nőtt az önerőből étkező gyermekek száma is, vagyis a nyári étkeztetést nemcsak a szociálisan rászorulók veszik igénybe, hanem azok a gyermekek is, akiknek családja ki tudja fizetni az ebédet, de nagy segítséget jelent nekik az intézményesített étkeztetés megszervezése. Ha az igénylések meghaladják a rendelkezésre álló forrást, akkor általában előnyben részesítik a hátrányos helyzetű településeket, illetve azokat a falvakat, városokat, amelyek az étkeztetésen felül gyermekfelügyeletet, szabadidős programot vagy nagyobb arányú önerő biztosítását vállalták.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.