Vannak egyenlőbb brókerkárosultak?

A jegybank kezdeményezte a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását; továbbra sem tudni, hová tűntek a százmilliárdok.

Csécsi–Wiedemann
2015. 04. 18. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érthetetlennek és igazságtalannak nevezte Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, hogy a tisztességes piaci szereplőkkel fizettetik ki a Quaestor ügyfeleinek kárát. Ezzel lényegében a brókerbotrányba belebukott cégek helyett a szektor becsületes vállalkozásai állják a bedőlt vállalkozások terhét. Hozzátette: reméli, hogy az Alkotmánybíróság elutasítja az erről szóló törvényt. Csányi szerint a taláros testület ezzel kapcsolatos indoklása az lehet, hogy a törvény nem egységesen kezeli a brókercégek károsultjait. Az OTP Banknak a Quaestor-ügy miatt az előzetes kalkulációk alapján hozzávetőleg 57 milliárd forintot kellene befizetnie. Csányi azt is megemlítette, hogy a devizahiteles-törvény ügyében a strasbourgi bírósághoz fordulnak.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége szerint is alkotmányellenes a Quaestor-kötvény károsultjainak egyedi kártalanításáról szóló törvény, mert az egy adott cég károsultjainak kedvez. A jogszabály értelmében külön alapot állítanak fel Quaestor-károsultak kárrendezési alapja néven, amely harmincmillió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Eközben a Buda-Cash-károsultak csak a Befektetővédelmi Alapra számíthatnak, amely csak hatmillió forintig állja az ügyfelek veszteségeit.

A felügyeleti szerepet betöltő Magyar Nemzeti Bank eközben tegnap visszavonta a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a felszámolását. A jegybank által feltárt hiányosságok, illetve a felügyeleti biztos adatai alapján a vállalkozás jelentős öszszeggel nem tud elszámolni ügyfeleinek. A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa végzi majd el.

Ezzel kapcsolatban a Napi.hu arról írt, hogy egy exrendőrt, Réti Lászlót neveztek ki a sok kritikát kapott Krajcsó Árpád helyett a Buda-Cash felszámolóbiztosának. Ismeretes, azután, hogy a jegybank célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Quaestor Értékpapír Zrt. működésében, a nemzeti bank március 10-én azonnali hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki, s büntetőfeljelentést tett a nyomozó hatóságnál. A biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni.

Az ügynek különös színezetet ad, hogy továbbra sem lehet tudni, hová vándorolt a hiányzó összeg. Lapunk információi szerint ekkora pénzek nem tűnhetnek el csak úgy, az átutalásoknak nyomuk kellene hogy legyen. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket fel is tettük a jegybanknak, de választ még nem kaptunk.

Újabb csavar a brókerbotrányok sorában, hogy kiderült, Hargitai János KDNP-s politikus vezetésével a Baranya megyei önkormányzat korábban a forint gyengülésére játszva svájci frankba fektette pénzét. Az Index beszámolója szerint a megyei önkormányzat 2007 decemberében hárommilliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket. A tervezett beruházások viszont nem indultak el idejében, ezért a devizakötvényeket előbb visszaváltották forintra, majd újra devizát vettek belőle. Az ügyletet Hargitai vitte át a közgyűlésen. A KDNP-s politikusról szerdán derült ki, hogy családi kapcsolatban áll a Buda-Cash előzetes letartóztatásban lévő vezérigazgatójával. A képviselő lánya a letartóztatott T. Péter élettársa és néhány hónapja már gyerekének anyja. Hargitai korábban csalónak nevezte a Buda-Cash vezetőjét, és elhatárolódott tőle.

Az Origo eközben úgy értesült, addig nem kapják meg pénzüket a Buda-Cash károsultjai, amíg a brókercég vagyona zárolva van. A Buda-Cash mintegy 68 milliárd forint értékű vagyonát – egyebek mellett bankszámláit, ingóságokat, és készpénzt – a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalta le. A felszámoló a hírportálnak azt mondta: amint feloldják a befektetési társaság vagyonzárolását, soron kívül intézkedik majd – ám azt nem lehet tudni, erre mikor kerül sor.

A karcagi botrány, a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. jogosulatlan betétgyűjtési ügyében tegnap Dobos László, a város polgármestere a TV2 Mokka című műsorában úgy nyilatkozott, az önkormányzatot nem érte kár, ugyanis nem tartott pénzt a cégnél. A cég károsultjait képviselő ügyvéd szerint azt egyelőre nem tudni, hányan szenvedtek kárt, így a veszteség teljes nagyságára is csak becslések vannak: három-négymilliárdtól húszmilliárd forintig bármekkora lehet a befektetők által hiába keresett összeg. A cég résztulajdonosa, Kemecsi László külföldön tartózkodik, de már úton van Magyarországra. Ismeretes, a Kun-Mediátor ügyvezetőjét, Dobrai Sándornét a rendőrség körözi.

Eközben a baloldali ellenzék a kormány két miniszterét, Varga Mihályt és Fazekas Sándort is arra szólította föl, nyilatkozzanak, volt-e befektetésük a Kun-Mediátornál. Arra hivatkoztak, hogy 1990 és 2010 között Fazekas Sándor volt a polgármester, Varga Mihály pedig 1998 és 2014 között a térség egyéni képviselőjeként dolgozott, s őt épp Fazekas váltotta ezen a poszton. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal tegnap visszavonta a cég utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét.

Újabb Csányi–Lázár-csörte. Nem tartom túl jó döntésnek, hogy az uniós pénzeket olyan ember kezeli, aki saját kisvárosának pénzügyeit sem tudta rendbe tenni – jelentette ki tegnap Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet közgyűlése utáni sajtótájékoztatón. A bankelnök ezzel Lázár Jánosra, a Miniszterelnökséget vezető miniszterre utalt, jelenleg ugyanis az ő hatáskörébe tartozik a pénzek elosztása. Csányi szerint a Miniszterelnökség helyett a fejlesztési minisztériumban jobb helye lenne az uniós források elosztásának. A Csányi és Lázár közötti ellentét már évekre nyúlik vissza. Korábban a miniszter az ország uzsorásának nevezte az OTP vezérét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.