A Sorsok Házáról is tárgyaltak

Schmidt Máriával nem találkozott az amerikai különmegbízott.

Győr Ágnes
2015. 05. 08. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség arról számolt be, hogy a megbeszélések témái közt szerepelt többek közt a 2014. évi holokauszt-emlékévvel összefüggésben a zsinagógák felújítására nyújtott állami támogatás, illetve a temetőrendezési program, de a felek átnézték azt is, hogy a magyar kormány milyen eszközökkel kárpótolta és kárpótolja a holokauszt magyarországi és Magyarországról származó áldozatait, illetve azok leszármazottait, valamint a magyarországi zsidó közösséget.

Ezenkívül a magyar fél tájékoztatta a megbízottat többek közt a Zsidó Közösségi Kerekasztal működéséről.
A Sorsok Házával kapcsolatban a Miniszterelnökség a különmegbízottnak vázolta a „legfrissebb fejleményeket”, azaz hogy idén januárban számos szervezetnek megküldték az épülő emlékközpont kétszáz oldalas előzetes kiállítási és szakmai koncepcióját, s jelenleg zajlik a visszajelzések értékelése. A tárca Nicholas Deannek is megerősítette korábban hangoztatott álláspontját, miszerint „mindent elkövet annak érdekében, hogy segítse a program körül a minél szélesebb társadalmi konszenzus kialakítását”, s „az érintettek konszenzusa nélkül nem jöhet létre a Sorsok Háza”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a különmegbízott – aki kinevezése óta először járt Magyarországon – azzal a céllal érkezett, hogy találkozzon a holokausztügyekben leginkább illetékes személyekkel, és meghallgassa a véleményüket. Ennek ellenére ittléte alatt, úgy tudjuk, nem találkozott a Sorsok Háza megvalósításával megbízott Schmidt Máriával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.