Balog Zoltán szerint a cigányellenesség legyőzhető

Az emberi erőforrások minisztere szerint a cigányellenesség legyőzéséhez jó iskolák, munkahelyek és korrupciómentes romapolitika, de leginkább korrupciómentes magyar politika kell. Balog Zoltán bocsánatot kért a roma közösségtől egy tavaly augusztusi beszéde miatt.

2015. 05. 16. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter az Auschwitz-Birkenauban található cigány láger 71 évvel ezelőtti felkelésére emlékező, 371 csillag elnevezésű esemény fővédnökeként tartott beszédében elmondta: a romák azért nem hagyták magukat a gázkamrába hajtani, mert a gyermekeikért mindenre képesek voltak. „A tigrisanya nem védelmezi jobban kicsinyeit, mint a romák” – fogalmazott, majd felidézte, a táborban 371 roma gyermek született, akiket „már az anyjuk méhében megbélyegzett egy őrült rendszer”. Az ő megszületésük annak ellenére is az élet diadala volt a halál felett, hogy mindannyiukat elpusztították a táborban – húzta alá.

„De nemcsak az áldozatoknak tartozunk a szembenézéssel, hanem saját magunknak is, mert a népirtásokért viselt felelősség nem egyezik a hitleri Németországéval” – folytatta, majd Áder János köztársasági elnök korábbi nyilatkozatát idézve kiemelte: „ki kell mondanunk, hogy a magyar zsidók és a hazai cigányság tragikus meghurcoltatásában a magyar állam számos képviselője, megannyi cinkos propagandistája, náci szellemiségű tisztségviselője, csendőre, nyilas különítményesei is tevékenyen részt vettek, ami az akkor állam szégyene is”.

Balog Zoltán szerint fel kell tenni a kérdést, hogy az elmúlt negyed században mennyit tettek a cigány és nem cigány magyarok, hogy újra egymásra találjanak az igazságban, a gyászban és a szembenézésben. Bölcsességre van szükség, hogy az áldozatok utódai, a magyarországi romák ne maradjanak pusztán áldozatok, hanem felfedezzék magukban az erőt, és kezükbe vegyék sorsukat – mondta.

A tárcavezető szerint ebben mindenkinek van felelőssége, de annak nagyobb, akinek több eszköz áll rendelkezésére. A többségi társadalomnak, azon belül is az állam képviselőinek kiemelten feladatuk, hogy gondoskodjanak arról, ne ismétlődhessen meg a romák üldöztetése. A cigány közösség felelőssége pedig – a magyaréhoz hasonlóan –, hogy elutasítsa azt a fatalizmust, amely a történelem legaljára helyezi, fejtette ki a kabinet képviselője.

Balog Zoltán emellett szólt arról is, hogy az emlékezés pillanatában sem szabad eltagadni, hogy „ma is súlyos gondok vannak a roma–magyar együttélésben. [ ] Ezen csak úgy segíthetünk, ha együtt tanulunk, együtt dolgozunk, együtt élünk, együtt gondolkodunk.” Aláhúzta, hogy a kormány ezért tette kötelezővé a magyarországi cigányság történelmének és kultúrájának oktatását a Nemzeti alaptantervben.

„Ma is legyőzhetőek azok, akik cigányellenes jelszavakkal gyűjtenek maguknak szavazatokat és közben cukiságkampány mögé bújnak” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ehhez több kell, mint „visszakiabálni”, helyette jó iskolák, munkahelyek, korrupciómentes romapolitika, de leginkább korrupciómentes magyar politika kell.

Balog Zoltán beszéde elején megkövette azokat, akiket – mint fogalmazott – egy tavaly augusztusi interjújában a deportálásról, roma holokausztról mondott rossz mondataival megbántott. A politikus tavaly a Kossuth Rádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Magyarországról nem, csak Ausztriából deportáltak romákat.

„Amit erről mondtam, sem a történelmi tényeknek, sem az áldozatok iránti tiszteletnek nem felel meg – jelentette ki. – Tanultam belőle, és köszönöm azoknak, akik nem ültek fel a hisztériának, és elfogadták, hogy egy közéleti ember is tévedhet és tanulhat.”

„Rám számíthatnak, és én is számítok minden jóakaratú cigány emberre Magyarországon” – zárta beszédét az emberi erőforrások minisztere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.