Gömöri kivételezett helyzetben

A MPB elnökével ellentétben egyetlen minisztériumi köztisztviselő sem kapott támogatást devizahitele végtörlesztéséhez.

Horváth–Markotay
2015. 05. 27. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen minisztériumi köztisztviselő sem élt azzal a lehetőséggel, hogy vissza nem térítendő támogatást kapjon munkáltatójától hitele végtörlesztéséhez – tudta meg lapunk. Ismeretes, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke korábban azzal védekezett, hogy minden köztisztviselőt megillet ez a lehetőség. A fogyatékkal élő sportolók vezetőjéről május elején derült, ki, 2012-ben Deutsch Tamás javaslatára hárommillió forintos támogatást kapott arra, hogy végtörlesztéssel kifizesse devizahitelét. Rajta kívül négy szövetségi munkatárs hitelét is rendezte az MPB, arra hivatkozva, hogy ketten közülük kilátástalan élethelyzetbe kerültek. Gömöri korábban úgy fogalmazott, hogy ezzel a lehetőséggel mindenki jobban járt.

Mivel kíváncsiak voltunk arra, valóban mindenki jobban járt-e a lehetőséggel, vagy csak az MPB elnöke volt kivételezett helyzetben, mind a kilenc minisztériumot megkerestük. Arról érdeklődtünk, hány köztisztviselő kért és kapott támogatást a végtörlesztéshez az elmúlt időszakban. A tárcák válaszait a Miniszterelnökség összesítette; azt közölték, hogy a támogatások ügyében a minisztériumok munkatársai nem érintettek. Vagyis egyikük sem élt a Gömöri Zsolt által hangoztatott lehetőséggel.

Tegnap egyébként meglepő események követték az MPB elnökségi ülését. Az elnök 15 pontban igyekezett cáfolni az ellene felhozott vádakat. Ez azt jelentette, hogy a tájékoztatón felolvasta a bizottság elnökségének közleményét, majd anélkül távozott, hogy kérdezhették volna az újságírók. Úgy tudjuk, az elnökségi ülés a szokásostól eltérően zárt volt, s személyesen két tag volt jelen a hatból. Információink szerint a felügyelőbizottság is tegnap továbbította az ügyben készített jelentését, de erről egyetlen szó sem esett a tegnapi tájékoztatón.

Ehelyett Gömöri Zsolt újra ellentámadásba lendült, s egy „minden részletében megkonstruált”, hazug lejárató kampányt vizionált. Megemlítette a „lejáratási kísérlet” már korábban felsorolt résztvevőit, de egy újabb névvel egészítette ki. Mint mondta, „alapos okkal feltételezhető”, hogy Kovács Brigitta, a bizottság volt gazdasági vezetője, az MPB iroda munkatársa is résztvevője volt a személye ellen irányuló lejáratási kísérletnek. Vele kapcsolatban a szervezet közleménye nem egyértelműen, de arra tesz utalást, hogy Kovács lopott el és küldött szét a bizottság működésével kapcsolatos gazdasági-pénzügyi dokumentumokat, amit később meghamisítva használtak fel. Vele szemben – ahogy Gömöri fogalmazott – megteszik a szükséges munkajogi lépéseket. Az elnök egyik „cáfolata” szerint a pekingi paralimpia utáni jutalma nem 17, hanem „csupán” 11 millió forint volt, illetve hogy a havi fizetése nem egymillió, hanem bruttó 655 ezer forint, s hogy nem 300 ezer, hanem 60-80 ezer forint havi üzemanyag-térítést vesz fel.

A végtörlesztéssel kapcsolatban annyi biztos, hogy ilyen támogatást, illetve munkáltatói hitelt az MPB négy munkavállalója kapott. Az időközben visszafizetett hárommillió forint támogatás forrása viszont nem világos. A tegnapi tájékoztatás szerint az összeg az MPB saját bevételéből származott. Ugyanakkor korábban az elnök azt mondta, hogy a pénz szponzori támogatásból érkezett. Ez tegnapra már a hazug vádak közé került. Az elnök nemcsak e kérdésben keveredett önellentmondásba. Ugyanis hosszasan részletezte, milyen sok támogatást kapnak a parasportolók, noha márciusban még arról beszélt, hogy „világklasszis paralimpikonoknak napi megélhetési problémáik vannak a méltatlanul alacsony havi támogatás következtében”. A „hecckampánnyal” kapcsolatos dokumentumokat egyébként elküldik a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, és a sportállamtitkárság vezetésének. Június 19-re pedig rendkívüli közgyűlést hívott össze az MPB elnöksége.

Zachár Attila – aki Gömöri szerint az egyik „összeesküvő” – lapunknak úgy fogalmazott, elterelő hadműveletet folytat az elnök. Szerinte a sportvezető nem arról beszélt, amire mindenki kíváncsi, s érdemben nem cáfolta az értesüléseket, csak kozmetikázta a számokat. Zachár megerősítette, napokon belül ő is megteszi a szükséges jogi lépéseket, hiszen a magánlevelek közzétételével Gömöriék törvénysértést követhettek el.

Mivel a sajtótájékoztató után az elnök azonnal távozott a helyszínről, levélben kerestük meg a kérdéseinkkel, ám válaszok helyett csak annyit közölt: az MPB elnökségének álláspontját ismertette a tájékoztatón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.