Húszmillióra perelik Gömörit

Adatvédelmi vizsgálat és feljelentés a Magyar Paralimpiai Bizottság ügyében.

Markotay-Horváth
2015. 05. 28. 4:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt érintett egyike, Zachár Attila, az MPB közelmúltban megszüntetett erőemelő szakbizottságának korábbi vezetője lapunknak elmondta: személyes adattal visszaélés miatt tettek külön-külön büntetőfeljelentést, emellett kártérítési pert is indítanak Gömöri Zsolttal szemben, és ebben az eljárásban húszmillió forintot követelnek tőle. Magyarázatként hozzátette: a történtekkel összefüggésben egyértelmű a hitelrontás, emellett gazdasági veszteséget is okozott számukra mindaz, ami történt. Azt is mondta, a befolyt pénzt a parasportolóknak ajánlják fel.

A feljelentők között van még Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemzetközi igazgatója, Tamás Henriette Brigitta, az MPB korábbi munkatársa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt szakértője, Sas Sándor fekvenyomó parasportoló és a kedden Gömöri Zsolt által megvádolt Kovács Brigitta, a paralimpiai bizottság volt gazdasági vezetője, az MPB-iroda munkatársa.

Korábban két edző és sok sportoló is feljelentést tett a MPB-vel, illetve Gömöri Zsolttal szemben a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ez azonban nem a személyes adatok kiadása miatt történt, hanem azért, mert kiderült: Gömöri Zsolt hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére (a pénzt azóta visszafizette). Utóbb az elnök jutalmazásáról, jutalékáról, üzemanyag-térítéséről, autóvásárlásáról és utazásáról is hírek jelentek meg, amelyeket Gömöri kedden cáfolni próbált, de leginkább csak pontosítani tudta a vádakat, amelyeket szervezett összeesküvésnek próbált beállítani.

Úgy tudjuk, a Fővárosi Főügyészség dönt majd a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) benyújtott feljelentésről. A KNYF tájékoztatása szerint az ügyben hűtlen kezelés és sikkasztás vetődhet fel, ami nem az ő hatáskörük, ezért döntöttek a feljelentés áthelyezéséről.

Zachár Attila azt is elmondta, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál még nem tettek bejelentést, de ez a napokban megtörténik. A hivatal elnöke, Péterfalvi Attila arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Gömöri által nyilvánosságra hozott levelezés ügyében a hatóság vizsgálati eljárást indít. A hatóság egyelőre nem foglal állást viszont abban a kérdésben, hogy a levelezés nyilvánosságra hozatala során ki és milyen jogszabályokat sérthetett meg, és kit milyen felelősség terhel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.